• Amanda

    Vad ska Ni äta idag? Part 16

    Den gamla tråden går snart ut, så här kommer part 16!

    Här är de gamla trådarna!
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m1767324.html
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m302655.html
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m601035.html
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m1106816.html
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m2641953.html
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m3700875.html
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m4959769.html
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m6301482.html
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m8585683.html
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m10789799.html
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m19143885.html
    www.familjeliv.se/Forum-11-260/m22487433.html
    familjeliv.se/Forum-5-72/m25655026.html

    Och som alltid efterlyser vi fler RECEPT!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-04-03 09:27
    Nu har nästa tråd startats (då denna kommer stängas, de är bara öppna 3 mån).

    Välkommen dit!!

    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m31369064.html

  • Svar på tråden Vad ska Ni äta idag? Part 16
  • Mumu

    Till lunch fick vi rosmarinspäckad lammstek och bakade potatisar som var urgröpta och fyllda med bla örter och västerbottenost. Och så grönsaker, bröd och nån vitlökssås.

    Nu på kvällen funderar vi på att åka och hämta en sen pizza, men jag vet inte...


    Bäst just nu: Påskledigt!
  • Linny
    Mumu skrev 2008-03-24 20:12:02 följande:
    Till lunch fick vi rosmarinspäckad lammstek och bakade potatisar som var urgröpta och fyllda med bla örter och västerbottenost. Och så grönsaker, bröd och nån vitlökssås.Nu på kvällen funderar vi på att åka och hämta en sen pizza, men jag vet inte...
    vad gott det lät!

    en fundering... Använder någon verkligen lökpulver/vitlökspulver? Det säljs ju fortfarande i affären så det verkar ju så. Men till vad?!?!?!?

    Gud så god vår Coq au vin blev! Tog vildrismix istället för fullkornsris till. Blev så det räckte till flera dagar så nu har vi mängder i frysen. Gjorde på två hela kycklingar.
  • Mumu
    Linny skrev 2008-03-24 20:15:18 följande:
    vad gott det lät! en fundering... Använder någon verkligen lökpulver/vitlökspulver? Det säljs ju fortfarande i affären så det verkar ju så. Men till vad?!?!?!? Gud så god vår Coq au vin blev! Tog vildrismix istället för fullkornsris till. Blev så det räckte till flera dagar så nu har vi mängder i frysen. Gjorde på två hela kycklingar.
    Haha, ja det kan man fundera på ... Men det finns säkert nåt bra användningsområde, själv tycker jag mest att det smakar unket.

    Åh, kan du inte dela med dig av hur du gjorde med kycklingen!? Det lät så gott med coq au vin, även om det inte var nån coq ...
    Bäst just nu: Påskledigt!
  • Linny
    Mumu skrev 2008-03-24 20:23:07 följande:
    Haha, ja det kan man fundera på ... Men det finns säkert nåt bra användningsområde, själv tycker jag mest att det smakar unket.Åh, kan du inte dela med dig av hur du gjorde med kycklingen!? Det lät så gott med coq au vin, även om det inte var nån coq ...
    Hittade tyvärr inga tuppar så det fick bli kycklingar..

    2 hela kycklingar (á ca 1 kg styck)
    200 gram rökt sidfläsk
    1 stor gul lök
    3 morötter
    1 purjolök
    1 flaska rött vin (ABSOLUT INTE matlagningsvin)
    2 lagerblad
    svartpeppar
    massa färsk timjan
    ca 1/2 tsk stött rosmarin
    2-3 finhackade vitlöksklyftor
    rivet skal av 1/4 citron
    persiljestjälkar
    ca 500gram pyttesmå gula lökar
    ca 500 gram färska champinjoner
    arrowroot
    1 dl vatten
    persilja
    kycklingfond efter smak (minst 1 msk)

    Skölj och stycka fåglarna i mindre bitar. Låt alla ben och skinnet vara kvar, de ger smak och man kan ta bort det vid servering om man vill. Skär fläsket i strimlor. Skala lök och morötter. Grovhacka lök, skiva morötter grovt. Snitta, skölj och strimla purjo.

    Bryn kycklingen på hög värme så den får ordentligt med färg. Bryn i omgångar och lägg upp i en STOR gryta. Stek fläsket och lägg över i en liten skål så länge (den ska i senare). Fräsk grönsakerna med hälften av vitlöken, efter fläsket och lägg dem i grytan med kycklingen.

    Tillsätt hela flaskan rödvin, kryddorna, fonden, citronskal och persiljestjälkar. Låt koka på svag värme under lock i ca 20-25 minuter.

    Skala smålökarna och dela eventuellt. Skölja svampen och dela i stora bitar. Bryn löken lätt och lägg i grytan. Bryn svampen ordentligt, i omgångar. Häll över i grytan. Vispa ur stekpannan med ca en dl vatten och häll över svampspadet i grytan.

    Lägg fläsket i grytan och ta ev. upp persiljestjälkarna. Koka ytterligare ca 20 minuter. Red eventuellt på slutet med arrowroot utblandat i lite vatten, för att få grytan lite mer simmig.

    Smaka av med resten av vitlöken, ev. mer fond, svartpeppar och klipp över rejält med persilja vid servering..

    (OBS! Bör inte kokas i oemaljerad järngryta. Syran från vinet gör att järn löses ut och ger rätten en ful färg. Använd helst en emaljerad eller rostfri gryta).
  • Linny
    Mumu skrev 2008-03-24 20:23:07 följande:
    Haha, ja det kan man fundera på ... Men det finns säkert nåt bra användningsområde, själv tycker jag mest att det smakar unket.Åh, kan du inte dela med dig av hur du gjorde med kycklingen!? Det lät så gott med coq au vin, även om det inte var nån coq ...
    och ja...det smakar vidrigt unket med lökpulver osv Satt precis och skrev i min blogg om mina viktigaste "matlagningsregler" och där är dessa pulver DONT´s! Men då började jag fundera om det överhuvudtaget fanns nån som använder dem. Men det gör det ju säkert eftersom de säljs
  • Danska

    Det fick bli Bolognese, hittade till slut en bit sidfläsk i frysen.

    Fullkornsspagetti och parmesan. Ingen sallad :( hade inte ens några morötter kvar. Ska bli skönt att handla i morgon.

  • miggs

    spagetti o köttfärssås som sambon gjorde, en blåbärspaj till efterrätt.

    kvällis: flingor till barnen och mackor till oss stora

  • mooogn
    Linny skrev 2008-03-24 20:15:18 följande:
    vad gott det lät! en fundering... Använder någon verkligen lökpulver/vitlökspulver? Det säljs ju fortfarande i affären så det verkar ju så. Men till vad?!?!?!? Gud så god vår Coq au vin blev! Tog vildrismix istället för fullkornsris till. Blev så det räckte till flera dagar så nu har vi mängder i frysen. Gjorde på två hela kycklingar.
    Jag använder vitlökspulver när jag 

    1. Inte har färsk vitlök hemma
    2. Inte orkar skala/hacka vitlök
    eller
    3. Inte orkar ta fram/diska vitlökspressen

Svar på tråden Vad ska Ni äta idag? Part 16