• Frila2

    #12 En tråd för alla oss sjuksköterskor! Välkomna att delta!

    Hej, hej. Jag hittade hit snabbt jag också

  • Frila2
    annelie ek skrev 2008-01-05 01:37:18 följande:
    Jag läste i en annan tråd som handlade om syrror som arbetar på avdelning. Hur stressigt och jobbigt de såg sitt arbete.Att någon upplevde avd.arbete som något nödvändigt ont innan man kunde söka sig vidare till spec.utb.Skulle bara vilja höra era åsikter? hur ni som arbetar på en avdelning upplever ert arbete?
    Det är väldigt olika. Och när man sedan är specialistutbildad innebär det ju inte att man kommer ifrån avdelningsarbetet utan att man har kvar exakt samma jobb fast med en annan titel och (förhoppningsvis) lite mer pengar.

    Många barnmorskor jobbar på BB och gynavdelningar. De som har barnvubben blir oftast kvar på barnavdelningarna. Jag som funderar på onkologvubben kommer efter det inte ha många alternativ till avdelningsarbete. Sedan kanske man jobbar på en avdelning man inet trivs på, med det är en annan sak.
  • Frila2
    mandala skrev 2008-01-06 09:24:06 följande:
    Tänkte höra med er hur det var när ni var klara som ssk. Ska börja läsa till ssk nu om 1 v.Fanns det jobb direkt när ni var klara? Vad för jobb? Fick ni som ville ha en heltidstjänst? Tänkte om det mest finns 75 eller halvtidsjobb?Hoppas nån vill svara
    Jag var färdig för 2½ år sedan ungefär. Jag fick jobb direkt, blev erbjuden ca 5 jobb men tog de jag kände mest för. Vikariat som utökades var tredje månad var det som fanns då. 100 %. Efter ca 9 månader fick jag fast jobb på natten och efter knappt 1½ år med det så har jag fast tjänst på dagtid.
    När jag gick ut fanns det massa jobb, men inget fast. Jag tror det vanligaste är att man jobbar 100 %, men man kan självklart förhandla sig till olika %.
    majlinsa skrev 2008-01-06 10:38:13 följande:
    Jag måste fråga.. idag är jag uska och har funderat lite på att plugga till ssk men jag undrar lite vad ni har för arbetsuppgifter? kontakt med läkaren, dokumentation osv..
    Mycket patientkontakt, både genom medicinadministrering och samtal. Tät läkarkontakt, mycket dokumentation. Mer telefonsamtal än vad jag trodde från början. Prata med kommun, andra avdelningar, anhöriga, patienter per telefon, läkare, dietister, sjukgymnaster mm.  Hos oss är det även mycket mediciner, framförallt i droppform eftersom vi ger cytostatika säkert till fem patienter om dagen.

    Det är iaf ett jätteroligt yrke.
  • Frila2
    Muminmamman skrev 2008-01-06 14:12:22 följande:
    Nämen! Jag bor i Uppsalatrakten och jag tror alla mina kursare (vi är ca 80) har fått jobb! Här är bristen skriande.
    Det svänger otroligt. När jag började plugga -02 sa våra lärare att alla kommer få jobb. När vi gick ut -05 var det långt ifrån sant. Alla fick jobb till slut men inte nödvändigtvis där man ville vara. För något halvår sedan fick vi inte en enda sökande till våra utannonserade tjänster på jobbet. Nu har vi fått massa ansökningar till samma tjänster.
    Det är en fördel att bli färdig i juni eftersom man nästan överallt behöver sommarvikarier. Även om man inte kan vara kvar efter sina tre månader på sommaren så är man mer attraktiv efteråt eftersom man då har en riktigt erfarenhet. Dessutom kan man komma åt internannonserna samt få någon som lägger ett gott ord för en.
  • Frila2
    SysterBus skrev 2008-01-07 13:00:25 följande:
    De som var helt nyfärdiga och började hos oss i sommras fick 18.000 i ingångslön. Känns som att SU har de sämsta lönerna i landet...
    Ja, men samtidigt ska man veta att jag som jobbat i 2½ år har 18500 i lön. EFTER löneförhöjningen. Hade 17500 för 9 månader sedan. Tack SU. Ingångslönen när jag började var 16800.
  • Frila2

    Verkar som om de flesta har haft en bättre löneutveckling än jag. Kan säga att jag ligger lägre än de ssk som jobbat ett år kortare än mig på jobbet. Då har jag faktiskt jobbat som ensam ssk på natten. Tyvärr är det ingenting som är meriterande hos oss. Åtminstone inte hos alla chefer.

  • Frila2
    lilla bunny skrev 2008-01-07 20:37:46 följande:
    Frila - Känner också att det är kass löneutveckling. Trist! Kanns som ända sättet är att byta jobb för att få upp lönen, eller vad säger ni andra?
    Ja, precis.

    Problemet är att jag vill fortsätta jobba inom landstinget och samtidigt bo kvar i min hemstad. Alla kliniker inom SU har kommit överens om att man inte ger högre lön till någon som byter avdelning eller klinik eftersom "det ser illa ut" och verkar som om kliniken "stulit" den anställde från tidigare klinik. Så det spelar ingen roll om jag går från kirurgen till akuten till psyk till hud till barn osv. Högre lön blir det inte. Istället missar man chansen att få den årliga höjningen om man inte blir fast anställd direkt på den nya enheten. Dessutom får man inte ens högre lön om man läste vubben inom "mitt" område, onkologi.  
  • Frila2
    SyrranH skrev 2008-01-10 09:29:21 följande:
    På SU är ingångslönen 18000 just nu. Dock vet jag flera som fått 18200 utan tidigare vårderfarenhet och ytterligare några som fått 18500 (däribland jag). VUB har jag inte riktigt koll på, men skulle tro att det oftast bara handlar om nån ynka tusenlapp extra. Helt sjukt egentligen.
    Ja precis så är det. Det man ska veta är att jag som jobbat som ssk sedan juni 2005 på SU har nu efter årets löneförhöjning 18500 kr. För 9 månader sedan ca hade jag 17500 i lön. DET är riktigt dåligt. Det kommer alltså helt nyutexade utan vårderfarenhet och får 500 kr l´mindre i lön än jag trots att jag fått höjning av min lön med 500 kr +500 kr på ett år.
    Om man läser onkologi-vub så får du ingen löneförhöjning alls. Känns kul.
  • Frila2

    Trots nya tidslagen har vi kvar nästintill identiska tider som tidigare.
    7-16 eller 06:45-16 (om man jobbat kväll kvällen innan) och 14-21:30. Skillnaden där är att vi tidigare jobbade 13-21:30.
    När vi jobbar helg så gör vi antingen 14-21:30 eller 06:45-15. Skillnaden mot innan lagen är att vi tidigare på helgerna jobbade 06:45-14 och kvällspassen var 13-21:30.

    Det tråkiga är att vi förlorat flextiden men det gick inte att kombinera dessa tider som vi ville ha och flex. De som jobbar mindre än 100% går till 15:30 istället för 16. 
    Det positiva är att vi har tid för rapportering, medicindelning och att träffa patienterna INNAN ronden kl 9. Funkar superbra.  

  • Frila2
    choklaa skrev 2008-01-12 21:18:57 följande:
    Har en lite fundering om kanyl som man sätter i ven. Ställen man inte bör sätta den är väll i armvecket och handleden då det fins risk att patienten böjer armen och att kanyllen förflyttar sig samt ett sista ställe man inte bör sätta på är på armryggen så att kanylen kommer vid knogarna då man sträcker och böjer fingrarna finns risk för förflyttningStämmer detta eller jag helt ute och cyklar?
    Alltså, kanylen sitter ju inte kvar. Det är ju bara en plastslang kvar (många patienter tror att de går runt med en vass nål i armen). Visst, det är logiskt att försöka undvika ställen som armveck och handled men i många fall finns det ingen annan stans att sätta. Alla har inte bra kärl på underarmarna och då finns det inget val. Handryggen tycker jag själv är ett väldigt bra ställe eftersom den inte brukar röra sig så mycket där, men det är väl olika upplevelser av det. Ibland riskerar patienten att fastna om PVKn sitter på handryggen.
Svar på tråden #12 En tråd för alla oss sjuksköterskor! Välkomna att delta!