Överbliven Brieost-vad göra med den?
Har en hel brie ost kvar sen julafton. Vad kan man göra med den? Nån som vet om man kan ha den i nån maträtt eller baka med den kanske?
Har en hel brie ost kvar sen julafton. Vad kan man göra med den? Nån som vet om man kan ha den i nån maträtt eller baka med den kanske?
Det är jättegott att lägga in brieost i ugnen så innehållet "smälter" Sen äter man den rakt av eller med tillbehör.
Låter gott! Vad för tillbehör??
Fler tips välkomnas!
Gör omelett. Lägg i lite sparris eller annan grönsak du gillar och lite skinka. Sen kan man lägga på skivor med brie-ost och vika ihop omeletten på mitten. Värm nån minut i micron, blir jättegott.
På pizza eller i någon gratäng kanske?
Skär upp den i lagom portionsbitar och frys in och ta fram vid behov.
Blev bjuden på smördegsinbakad brie med hjortronsylt. Mums!
Lasagne, ha den i såser, riv den till tacos, skär den i sallad.
skär ett snitt i en portionsbit laxfile och tryck ner brieost. salta och peppra.
man bakar en baguett i ugnen, brer den med smör och brieost.. kanongott när den smälter lite mellan bröden!!
gott att ha i potatisgratäng med
Köp en burk fikonmarmelad och kex gjorda på färskost (eller vilka som helst)..
Ska egentligen vara chevré men brie funkar fint!
Så himla gott.... Brukar vara det som tar slut snabbast när vi äter tapas
Fast det där smördegsinbakade med hjortronsylt lät ju supersmaskens.
Det går utmärkt att göra en fuskvariant av "friterad cmembert" på brieost, är inte så förtjust i osten camembert så jag använder nästan lltd brie när jag ska göra den rätten
Friterad camembert
camembertost, kylskåpskall delad i fyra bitar
1 ägg
3 msk vetemjöl
1 dl skorpmjöl
1 knippa persilja
Fritering:
7 dl olja
Vispa upp ägget lätt i en tallrik. Mät upp mjöl och ströbröd på varsin assiett. Tag fram ostarna ur kylskåpet. Dela varje ost i 2 delar.
Vänd ostbitarna först i mjölet, sedan i det uppvispade ägget och därefter i brödsmulorna. Var noga med att ostbitarna blir väl täckta runt om. Ställ in dem i kylskåpet tills de skall friteras.
Hetta upp oljan i en kastrull. Tag bort all grova stjälkar från persiljan som måste vara helt torr och fri från vatten. När den första svaga rökslingan syns från oljan släpps persiljan i försiktigt. Lyft upp den igen med hålslev efter någon sekund. Låt den rinna av på ett hushållspapper och strö över en aningen salt.
Hetta upp oljan på nytt. Lägg i ostbitarna försiktigt och fritera tills de får en gyllenbrun färg och är krämiga inuti. Det tar knappt två minuter. Om osten börjar spricka och läcka under friteringen är den färdig. Avbryt då friteringen omedelbart.
Servera ostbitarna på portionstallrikar med varm hjortronsylt och persiljan som garnering.
Tack för alla tipsen! Låter jättegott allting ju! Frös in halva tårta så måste hitta på nåt med den andra halvan nu!