• Sacha81

    Överbliven Brieost-vad göra med den?

    Har en hel brie ost kvar sen julafton. Vad kan man göra med den? Nån som vet om man kan ha den i nån maträtt eller baka med den kanske?


    *Mamma till sötaste Jesper född 2007-02-26*
  • Svar på tråden Överbliven Brieost-vad göra med den?
  • Empan81

    Det är jättegott att lägga in brieost i ugnen så innehållet "smälter" Sen äter man den rakt av eller med tillbehör.

  • Sacha81

    Låter gott! Vad för tillbehör??

    Fler tips välkomnas!


    *Mamma till sötaste Jesper född 2007-02-26*
  • Biene

    Gör omelett. Lägg i lite sparris eller annan grönsak du gillar och lite skinka. Sen kan man lägga på skivor med brie-ost och vika ihop omeletten på mitten. Värm nån minut i micron, blir jättegott.

  • Panna82

    Skär upp den i lagom portionsbitar och frys in och ta fram vid behov.

  • Yrslan

    Blev bjuden på smördegsinbakad brie med hjortronsylt. Mums!

  • pyttanopysen

    Lasagne, ha den i såser, riv den till tacos, skär den i sallad.

  • tusan

    skär ett snitt i en portionsbit laxfile och tryck ner brieost. salta och peppra.

  • middiz

    man bakar en baguett i ugnen, brer den med smör och brieost.. kanongott när den smälter lite mellan bröden!!


    Vintern är ingen årstid, den är en regelbunden naturkatastrof
  • middiz

    gott att ha i potatisgratäng med


    Vintern är ingen årstid, den är en regelbunden naturkatastrof
  • Bong

    Köp en burk fikonmarmelad och kex gjorda på färskost (eller vilka som helst)..
    Ska egentligen vara chevré men brie funkar fint!

    Så himla gott.... Brukar vara det som tar slut snabbast när vi äter tapas
    Fast det där smördegsinbakade med hjortronsylt lät ju supersmaskens.

  • Queequeg

    Det går utmärkt att göra en fuskvariant av "friterad cmembert" på brieost, är inte så förtjust i osten camembert så jag använder nästan lltd brie när jag ska göra den rätten

    Friterad camembert
    camembertost, kylskåpskall delad i fyra bitar
    1 ägg
    3 msk vetemjöl
    1 dl skorpmjöl
    1 knippa persilja

    Fritering:
    7 dl olja

    Vispa upp ägget lätt i en tallrik. Mät upp mjöl och ströbröd på varsin assiett. Tag fram ostarna ur kylskåpet. Dela varje ost i 2 delar.
    Vänd ostbitarna först i mjölet, sedan i det uppvispade ägget och därefter i brödsmulorna. Var noga med att ostbitarna blir väl täckta runt om. Ställ in dem i kylskåpet tills de skall friteras.
    Hetta upp oljan i en kastrull. Tag bort all grova stjälkar från persiljan som måste vara helt torr och fri från vatten. När den första svaga rökslingan syns från oljan släpps persiljan i försiktigt. Lyft upp den igen med hålslev efter någon sekund. Låt den rinna av på ett hushållspapper och strö över en aningen salt.
    Hetta upp oljan på nytt. Lägg i ostbitarna försiktigt och fritera tills de får en gyllenbrun färg och är krämiga inuti. Det tar knappt två minuter. Om osten börjar spricka och läcka under friteringen är den färdig. Avbryt då friteringen omedelbart.
    Servera ostbitarna på portionstallrikar med varm hjortronsylt och persiljan som garnering.

  • Sacha81

    Tack för alla tipsen! Låter jättegott allting ju! Frös in halva tårta så måste hitta på nåt med den andra halvan nu!


    *Mamma till sötaste Jesper född 2007-02-26*
Svar på tråden Överbliven Brieost-vad göra med den?