• Zissa

    tips på vitlökssås?

    Skall snart ha 30-års fest och då behöver jag ett enkelt och snabbt recept på en vitlökssås...någon som har ett gott tips?

  • Svar på tråden tips på vitlökssås?
  • Maggisen

    Tzatziki?

    Annars brukar jag bara ta cremefraiche, vitlök, persilja, citronpeppar och salt... fixat...

  • Gustie

    Väldigt snabbt och enkelt är att blanda vitlökspulver som man köper färdigt i små påsar i Creme Fraiche.

    Kanske inte så exklusivt, men mycket gott, det blev en hit direkt här hemma.

  • Beanie

    Gräddfil/creme fraice med pressad vitlök, lite salt o ev klippt persilja! Brukar pudra i lite vitlöks- eller lökpulver som extra smak.

  • Zissa

    Vart finns dom små påsarna?

  • Villes mamma

    Ja de här lättlagade versionerna finns det massor av. Min: Gräddfil, en klick senap, pressad vitlök, svartpeppar, en nypa salt, en nypa socker. Eller så tzatziki som Maggisen skrev. Gott!

  • MrsHawkins

    Vill du fuska lite o köpa färdig? Köp Eldorados på Willys. Den är kanongod! Bara att slå upp i en fin skål så kan du "luras" lite o säga att den är hemmagjord.

    Annars så blandar du cremé fraiche med vanlig fil, pressar ner vitlök efter tycke o smak o smakar av med salt.

  • FiaFågel

    Vitlökskräm

    4 vitlöksklyftor
    2 nykokta potatisar
    2½ dl olivolja
    2 msk citronjuice
    1-2 tsk senap, typ Dijon
    salt, peppar

    Hacka vitlöksklyftorna fint. Mosa potatisen och blanda den med vitlök, olja och citronjuice. Nykokt ska potatisen vara för att den lättare suger i sig olja då. Smaka av med senap, salt och peppar. Den här vitlökskrämen är mycket god till grönsaker, men också utsökt på en skiva tjockt bröd.

    Vitlökssås med ägg, 4 portioner

    2 msk smör el. margarin
    2 msk mjöl
    1 1/2 dl vatten
    2 hårdkokta ägg
    2-4 vitlöksklyftor
    4 msk olivolja
    1/2 dl finhackad persilja
    salt och peppar

    Gör en redning av smöret, mjölet och vattnet och låt koka några minuter tills såsen börjar tjockna. Häll över i matberedaren. Dela de hårdkokta äggen, ta ur äggulorna och lägg också dem i matberedaren. Lägg i vitlöksklyftorna. Kör tills blandningen är slät. Häll försiktigt ner olivoljan i en fin stråle medan maskinen går. Blanda ner persiljan. Smaka av med salt och peppar.

    Tzatziki

    1 st gurka
    4 klyftor pressad vitlök
    1 msk olivolja
    3 dl matlagningsyoghurt
    Salt, svartpeppar efter behag

    Riv gurkan grovt, salta, låt stå minst 1 timme. Krama ur gurkan. Blanda med yoghurt, vitlök och olja. Smaka av med salt och peppar.

    källa: www.gronmat.net

  • JFL

    En supergod sås som går till det mesta (grillat, kyckling, skaldjur, fisk mm):

    2 dl Philadelfiaost
    2 dl creme fraiche
    vitlök, minst 3 klyftor
    salt

    Tar du "riktig" c.f. får du en mycket fast sås, anv lätt eller minifraiche blir den lite lösare, men lika god!

  • Smultronblomman

    "JFL" Måste hålla med dig, den där är underbar

  • Maggi74

    Lätt och super-gott:

    2 dl creme-fraiche
    1 dl chilisås
    ½ dl lätt-majonäs
    2-3 pressade vitlöksklyftor
    salt & peppar (efter smak)

Svar på tråden tips på vitlökssås?