tips på vitlökssås?
Vitlökskräm
4 vitlöksklyftor
2 nykokta potatisar
2½ dl olivolja
2 msk citronjuice
1-2 tsk senap, typ Dijon
salt, peppar
Hacka vitlöksklyftorna fint. Mosa potatisen och blanda den med vitlök, olja och citronjuice. Nykokt ska potatisen vara för att den lättare suger i sig olja då. Smaka av med senap, salt och peppar. Den här vitlökskrämen är mycket god till grönsaker, men också utsökt på en skiva tjockt bröd.
Vitlökssås med ägg, 4 portioner
2 msk smör el. margarin
2 msk mjöl
1 1/2 dl vatten
2 hårdkokta ägg
2-4 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1/2 dl finhackad persilja
salt och peppar
Gör en redning av smöret, mjölet och vattnet och låt koka några minuter tills såsen börjar tjockna. Häll över i matberedaren. Dela de hårdkokta äggen, ta ur äggulorna och lägg också dem i matberedaren. Lägg i vitlöksklyftorna. Kör tills blandningen är slät. Häll försiktigt ner olivoljan i en fin stråle medan maskinen går. Blanda ner persiljan. Smaka av med salt och peppar.
Tzatziki
1 st gurka
4 klyftor pressad vitlök
1 msk olivolja
3 dl matlagningsyoghurt
Salt, svartpeppar efter behag
Riv gurkan grovt, salta, låt stå minst 1 timme. Krama ur gurkan. Blanda med yoghurt, vitlök och olja. Smaka av med salt och peppar.
källa: www.gronmat.net