saras måbra-tråd keeps going stronger
Det här brödet gjorde jag till soppan i måndags. Inte det nyttigaste brödet men man kan ju byta ut vetemjöl till nyttigare sorter..
SNURRIGA BAGUETTER (2-3 st)
1 dl mjölk
25 g jäst
1 msk honung
3 tsk salt
12 dl mjöl (jag brukar använda ca 6 dl fint fullkornsmjöl special och 5-6 dl vetemjöl special eller 3 dl dinkelsikt+2-3 dl vetemjöl special)
-Mät upp mjölken och 5 dl ljummet vatten.
-Smula jästen i en bunke, lägg i honung och salt. Rör ut jästen i lite av vätskan och häll sedan i resten av vätskan.
-Arbeta snabbt ihop till en ganska lös och smidig deg. Jäs i täckt bunke i 1½-2 timmar.
-Värm ugnen till 250 C.
-Stjälp upp degen på bakbordet, dela i två el. tre delar, knåda INTE! Snurra varje del till ett långt bröd och lägg dem på papper på en bakplåt. Skär några skåror på snedden med en vass kniv. Grädda i 250 C i 15 min och dra sedan ner värmen till 150 C och grädda ytterligare 15 min. Om ytan blir för brun kan man täcka bröden med ugnsfolie.
Jättegott till t ex soppa!