• Bejje

    köra/placering i landsväg vänster sväng

    sommar2001 skrev 2008-01-11 21:59:57 följande:

    När jag tog körkortet (2000) så skulle man om jag inte minns helt fel.

    Under förutsättning att det är bilar bakom

    Sakta in, lägga sig till höger och släppa förbi bakomvarande bilar för att sedan köra åt vänster.

    Fick absolut inte stanna på landsväg med hastighet över 70 km/h


    Jag tog körkortet samma år och då skulle man ABSOLUT INTE göra som du säger. Man skulle om det var lätt trafik lägga sig så längt till vänster som möjligt utan att korsa mittlinjen och så klart blinka och svänga dit man ska, MEN om det var mycket stark trafik borde man istället hitta närmaste avtagsväg till höger och svänga in på den för att sedan vända tillbaka och ut på huvudvägen och svänga vänster så att man senare kan svänga höger för att komma in på den väg man tänkt från början. 

    Allt för att minska risken för påkörning bakifrån.
  • Bejje
    Lottis77 skrev 2008-01-14 11:45:51 följande:

    TS: Min körlärare sade att under uppkörningen finns det alltid ett lämpligt högeralternativ när du blir ombedd att svänga vänster på landsväg. (Jag tog mitt kort i måndags, så kunskaperna är färska. ) Dvs att om du har bilar bakom så ska det finnas en parkeringsficka eller väg in till höger med vändmöjlighet och då ska du välja den. Detta gäller i alla fall i mitt län (Örebro) och jag misstänker att det gäller överallt.


    Din lärare har så klart rätt, MEN värt att tänka på är att det på många vägar finns ett extra körfält till vänster just där man ska svänga av. OM det finns ett sån så minskar ju det risken. Finns endast två körfält även vid svängen så bör man göra som du lärt dig.

    Men i praktiken så gör väl ingen så? Jag lärde mig samma sak för 19 år sedan och gör aldrig så, d.v.s jag tar aldrig omvägen att hitta en väg till höger först för att svänga tillbaka osv...
  • Bejje
    Rabarbapuppa skrev 2019-01-16 09:56:30 följande:
    Lottis har nog lyckats svänga nu. Med tanke på att det är över 10 år sen hon påbörjade svängen.
    Lätt att göra det misstaget, då någon annan svarar på en jättegammal tråd. Man ser att någon nyss svarat på tråden och antar att den då är levande så att säga men den som svarade senast var en idiot eller hur man nu ska uttrycka det. Varför letar folk ens efter 10 år gamla trådar och svarar på dom?
Svar på tråden köra/placering i landsväg vänster sväng