Inlägg från: Ethi |Visa alla inlägg
  • Ethi

    Stark Adoption

    Brasilien tror jag har stark adoption. De andra har det inte, men det går ändå till på lite olika sätt i de olika länderna.

    Thailand har du redan fått förklarat, att barnen kommer som fosterbarn. Därför tar processen i Sverige längre tid.

    I Etiopien går det till så att man med handlingarna skickar med en fullmakt om att ACs representant nere i Etiopien får företräda familjen i domstolen. När man tackat ja till barnet här i Sverige och fått klartecken från hemutredaren att adoptionen får fortsätta, går hon där nere vidare med att boka domstolstid och gå upp med vårt ärende i domstolen. När familjen sen landar i Etiopien är de enligt etiopisk lag redan barnets föräldrar. Hemma i Sverige ska sedan adoptionen godkännas. Det görs genom att hemutredaren träffar familjen, skriver en kort utredning som sedan går upp på ett av socialnämndens möten. Där tar ett beslut om att adoptionen får fortsätta. Detta beslut tillsammans med utredningen går sedan vidare till Tingsrätten som tar beslut om adoptionens genomförande. Sen man är klar! Det brukar totalt ta några månader, jag tror att det tog tre månader för oss men upp till ett halvår verkar vara normalt också. Fram tills att adoptionen är klar är i Sverige egentligen bara barnet familjehemsplacerat medan det i Etiopien är helt klar. Jag tror att det är det som är skillnaden mot Thailand, att där är barnet familjehemsplacerat både enligt thailändsk och svensk lag, innan allt är klart. Fast jag är inte hundra.

    Om jag förstått det rätt så fungerar det likadant i Vietnam som i Etiopien, förutom att det inte är färdigt i domstolen när man kommer utan att den formella adoptionssceremonin man får vara med om där nere är det vietnamesiska formella adoptionsbeslutet. Annars tror jag att det är helt lika.

Svar på tråden Stark Adoption