Kycklingpuré
1 kycklingfilé
ca 3 dl vatten
½ morot
½ palsternacka
1-2 msk matfett
Koka upp vattnet - lägg i kycklingfilén. Tillsätt rotsakerna, skalade och skurna i bitar. Koka i ca 10 minuter, kycklingköttet måste vara ordentligt genomkokt. Tag upp och skär kycklingköttet i bitar. Lägg kycklingköttet och rotsakerna i matberedaren, tillsätt matfett, späd med kokspad och mixa till slät konsistens.
Köttfärssås
2 dl krossad tomat
1 liten finhackad gul lök
1 vitlöksklyfta
½ msk kinesisk soja
½ köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
300 g köttfärs
1 finriven morot
1 tsk oregano
salt, peppar
ev ½-1 dl vatten + ½ msk vetemjöl till redning
Koka upp krossad tomat, hackad gul lök, pressad vitlök, soja, buljongtärning och tomatpuré. Lägg i lite färs i taget under omrörning, låt koka upp emellan. Lägg i de finrivna morötterna och redningen. Låt såsen koka i 5 minuter. Smaka av med ev kryddor och låt såsen få ett uppkok.
Kokt fiskfilé
500 g fiskfilé av torsk eller rödspätta
2 msk vatten
2 msk pressad citron
1-2 msk matfett
1 krm salt
ev dill, persilja
Kontrollera att det inte finns några ben i fisken. Lägg fisken i en låg, vid kastrull. Tillsätt vatten, citron, salt och margarin. Klipp gärna över lite dill eller persilja. Sjud fisken under lock på svag värme i 5-10 minuter.
Servera gärna med vit sås och potatispuré.
Vit sås
4 dl mjölk
2 ½ msk vetemjöl
1 msk matfett
½-1 dl fiskspad
lite vit-, svartpeppar
Vispa ut vetemjöl med 1 dl utav mjölken. Lägg i fettet och resten av mjölken. Låt såsen koka upp under omrörning. Koka på svag värme i 3-5 minuter. Späd med fiskspad till lagom konsistens.Smaka av med lite peppar.