Maffig chokladtårta med peanutbutter frosting
Förberedelsetid: 25 min
Tillagningstid: 15 min
Färdigt på: 40 min
Ingredienser
Till 1 tårta:
200 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 st ekologiska ägg
5 dl vetemjöl
1.5 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl mjölk
200 g mörk kvalitetschoklad 70%
smör till formen
Peanutbutter frosting (till 1 tårta):
1.5 dl mjukt jordnötssmör
8 dl florsocker
1 dl kakao av god kvalitet
2 tsk vaniljsocker
300 g Philadelphiaost
2 msk varmt kaffe
Saltade jordnötter, pistagenötter, pekannötter, cashewnötter och hasselnötter till garnering
Röda cocktailbär, silverkulor eller guld non-stop till dekornation
Tips
Det är viktigt att formarna är max 24 cm i diameter om man vill få en riktigt hög och fin tårta. Det går givetvis bra med 26 cm i diameter men tårtan blir lägre och ger ett plattare intryck.
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, muscovadosocker och sirap krämigt.
3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt.
5. Vänd försiktigt ner mjölken och de torra ingredienserna i äggsmeten.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.
7. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i smeten.
8. Fördela smeten i 3 smörade 24 cm i diameters kakformar med löstagbar botten. Se till att smeten bredes ut jämt över formen.
9. Grädda i mitten av ugnen, i cirka 15 minuter. Låt svalna och lossa försiktigt från formarna.
10. Peanutbutter frosting: Rör försiktigt ihop alla ingredienser. Låt sedan frostingen stelna till lite i kyl eller frys.
11. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med nötter och bär.