Sockerfria fikabröd efterlyses AKUT!
Snart kommer min svägerska hit och fikar. Tyvärr har hon diabetes, och nu börjar jag tycka det är enformigt med smördeg med frukt.
Så har ni några bra tips att dela md er av vore jag jätteglad!!
Snart kommer min svägerska hit och fikar. Tyvärr har hon diabetes, och nu börjar jag tycka det är enformigt med smördeg med frukt.
Så har ni några bra tips att dela md er av vore jag jätteglad!!
Diabetiker kan äta en liten mängd socker utan att blir sjuka
Min mamma/svärmor har Diabetes sedan Lääääänge så jag har många recept.
Vad letar du efter???
säg bara till har ett helt lager.
Barnsligt gott! I de traditionella recepten ingår mycket fett och socker.
Här är fettet utbytt mot mager kesella och sockermängden är minskad.
Bananmuffins
12 st muffins
2 ägg
2 små äpplen
1 medelstor banan
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0.5 dl vetegroddar
0.5 dl havrekli
0.5 dl lättfil
40 g flytande margarin
Så här gör du:
Vispa äggulorna.
Riv äpplen grovt och mosa bananen med gaffel.
Blanda frukten med äggulorna. Blanda samman alla torra ingredienser och rör ner dem tillsammans med filen ohc matfettet i smeten. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem sist. Häll smeten i muffinsformar. Grädda i 225 grader i ca 10 till 15 minuter.
Havreklimuffins/kaka
Lite nyttigare muffins eller kaka. Havrekli är faktiskt jättenyttigt och innehåller hela 19% protein och 18% kostfibrer. Havre har tillskrivits en mängd gynnsamma egenskaper tex kolesterolsänkande effekt, befrämja en frisk tarmflora, ge jämnare blodsockersvar efter måltid, glutenfritt och antioxidativ effekt.
5 dl havrekli
2 tsk bakpulver
3 dl lätt- eller minimjölk
2 msk sirap
1 msk olja
3 äggvitor
2 msk torkad frukt, hackad
Vispa samman mjölk, sirap och olja. Blanda havrekli och bakpulver och rör ner i vätskan. Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd försiktigt ner i smeten. Lägg några bitar torkad frukt i 15 st pappersformar eller strö i en smord och bröad sockerkaksform.
Fördela smeten i formarna.
Muffins gräddas i 225° ca 10 minuter.
Kakan gräddas i 175° ca 45-50 minuter.
Våfflor? Kan ju serveras med vad man själv känner för
Hahaha... Jag slänger in några olika recept åt dig.
Apelsin- och chokladrulltårta
14 bitar
3 ägg
1 dl strösocker eller
motsvarande mängd sötningsmedel
2 msk potatismjöl
2 msk vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
1 msk vatten
Fyllning
1 apelsin
2,5 dl lättmjölk
1 äggula
2 msk potatismjöl
Äppelkaka
Ingredienser
100 g Smör eller margarin
125 g Socker
2 Ägg
2 Äpple(n)
60 g Havregryn
120 g Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
1 dl Yoghurt
Rör smör och socker lätt och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ordentligt mellan varje ägg. Skala äpplena och riv dem på rivjärnets grova sida. Rör ner de rivna äpplena i smeten. Blanda havregryn med vetemjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten. Tillsätt yoghurten. Häll smeten i en smord form som rymmer cirka 1 1/2 l. Sätt formen i ugnen vid 175° i 45 minuter, eller låt kakan stå tills den är gyllene och färdiggräddad. Stick i kakan med en potatissticka. Om smeten klibbar fast på stickan ska kakan stå ett par minuter till. Låt den färdiggräddade kakan stå i formen i några minuter innan du lossar den. Kakan är inte lämplig att frysa.
Oj, tack så jättemycket!!
Ska genast skriva ut dem och ha på lager!
Du kanske vet, jag har fått ett recept på en GIchokladkaka med fruktsocker, men det ska också vara 300g 70%choklad. Men som du skrev så kanske lite socker inte är någon fara?
Och det är bra mot prostatacancer.
Här kommer mera.
TÅRTA.
Det går att servera tårta utan massor av grädde och socker. Denna variant kanske inte smakar precis som den klassiska gräddtårtan men blir mycket god ändå. Välj de bär och frukter till fyllning och garnering som du tycker bäst om. Här är tårtan garnerad med en sk gräddersättning. Man kan naturligtvis låta bli att garnera tårtan och bara dela den och göra en fyllning av mosade bär. Ett alternativ är att koka vaniljkräm på mjölk och en liten mängd socker och använda krämen till garnering eller som fyllning. Lightglass går också bra att använda som garnering.
Tårtbotten
2 ägg
1,8 dl fruktsocker
1,3 dl lätt- eller
minimjölk
1,5 dl bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
Vispa ihop ägg och fruktsocker. Tillsätt mjölken. Rör samman bakpulver, vaniljsocker och mjöl. Blanda allt noga. Häll smeten i en smord, bröad tårtform. Grädda i ugn 150° i ca 50 minuter.
Låt kakan svalna under formen. Dela kakan och fyll med mosade bär.
Gräddersättning
175 ml lättyoghurt
125 ml keso
2 msk kesella
1/2 tsk citronsaft
1 1/2 tsk strö Suketter
Vispa ingredienserna väl i en snabbmixer till dess att konsistensen är jämn och slät. Bred över tårtan. "Grädden" smakar också friskt och gott att servera till frukt och bär.
Och så mina Personliga favoriter kommer här!
Tog en stund då jag var tvungen att hämta recepten och skriva in dom på datorn.
Kokostoppar
50 gr margarin
2 ägg
1 dl socker
1 plse (200 gr) kokos
Smält matfettet och llt det svalna.
Blanda samman ägg och socker, vispa inte.
Tillsätt kokos och matfett.
Llt smeten svälla 10 min.
Klicka ut den pl bakplltspapper eller väl smord pllt.
Grädda i 175 grader i mitten av ugnen, 10-15 min.
-----------------------------------------------------------------------
Sockerfri Kanelbulle Grädda småbullar i 250 g. Ugn ca. 10 min. Längder i 200 g. Ugn ca. 20 min.
50 g jäst
½l lättmjölk
1 dl majsolja
1 dl strösötmedel
1 ägg
1 tsk salt
14- 15 dl vetemjöl
Fyllning
Ljummet vatten
2 msk strösötmedel
kanel
1 ägg ihop vispat med lite mjölk för pensling
Värm mjölken till 37 grader Smula sönder jasten i degbunken. Häll över mjölken och oljan, strösötmedlet, ägget och saltet.
Arbeta in 12 dl mjöl, arbeta degen kraftigt.
Låt degen jäsa ca. 40 min.
Tag upp degen och arbeta den kraftigt. Kavla ut i tunn platta. Pensla över hela ytan med vatten, strö på en blandning av kanel och strösötmedel.
Rulla ihop degen och gör små bullar, eller en längd. Lägg bullarna att jäsa under en bakduk. Låt jäsa ca. 30 min.
Pensla dom med ägg och mjölkblandningen, strö på lite strösötmedel.
OCH Dom här är bara UUUURGOOOODA!
Morotskaka
(12 bitar)
5 dl finrivna morötter
2 ägg
1 dl strösocker
75 gram smält margarin
2 3/4 dl vetemjöl
2 teskedar bakpulver
1 matsked kanel
Smörj och bröa en kakform. Vispa ägg och socker poröst.
Blanda bakpulvret väl i mjölet och rör ned alla ingredienser.
Smeten fördelas sedan jämnt i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i l75 graders värme under ca 40 minuter.
Låt kakan svalna något innan den stjälps ur formen.
--------------------------------------------------------------------------------
Sockerkaka
2 ägg
1 dl socker
1 1/2 dl mjölk
50 gram smält margarin
2 1/2 dl vetemjöl
2 teskedar bakpulver
Smaksättning antingen med
*rivet skal av 1/2 citron eller
*2 matskedar kakao och 2 teskedar vaniljsocker eller
*ett-två skalade äpplen, skurna i klyftor
Smörj och bröa en bakform. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda margarinet med mjölk och häll det i smeten.
Blanda bakpulvret med vetemjölet och eventuellt någon av de två första smaksättningarna.
Rör till en jämn smet som hälls i formen.
Stick evenuellt ned äppelklyftor.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 graders värme under 30-40 minuter.
Låt kakan svalna lite och stjälp sedan upp den ur formen.
--------------------------------------------------------------------------------
Vill man bjuda på en macka så är denna god.
Morotsbullar
20 bullar
25 gram jäst
3 dl lättmjölk
3 dl fint rivna morötter
2 matskedar olja
1 tesked salt
2 dl havrekli
ca 7 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 225 grader. Smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll denna över jästen och rör tills all jäst löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord och forma den tll 20 bullar. Dessa får jäsa övertäckta 20-30 minuter på plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper. Grädda 10-15 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk. (De rivna morötterna kan bytas ut mot samma mängd rivna rödbetor.)
Hade middag med mormor som åkt på diabetes och i början va hon väldigt orolig för att använda socker överhuvudtaget så till efterrätt hittade jag detta smaskiga recept:
hallon/yoghurt
Pannacotta
4 pers
3 dl mellangrädde
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl hallonpuré (mixade bär)
1/2 dl Canderel strö
4 st gelatinblad
Koka upp grädde och Canderel. Ställ åt
sidan. Blötlägg gelatinen i kallt vatten
tills de är mjuka (ca 5 min). Rör ner
yoghurt, hallonpuré och smält ner
gelatinet i gräddblandningen. Sila och
häll upp i portionsformar. Ställ svalt för
att stelna ca 2-3 timmar. Garnera med
färska bär och citronmeliss.
Ha ha, gjorde faktiskt cocostoppar idag, och tog fruktsocker istället för vanligt. Det var helt okej!
Tack så jättemycket igen för alla ytterligare tips!!!!