• Jossisen

    Pajrecept!

    Hej!
    Vi ska ha en liten fest i helgen och jag tänkte laga lite olika pajer. Behöver därför massa recept på pajer. Ös in era smarrigaste pajrecept! Gott ska de vara!

  • Svar på tråden Pajrecept!
  • Jossisen

    Matpaj, det glömde jag skriva!

  • Dino78

    Jag brukar göra ost och skinkpaj (skinka och purjolök stekes, läggs i ett pajskal, sen gör man äggstanning av mjölk och ägg och så har jag ner riven ost i den smeten som jag brer ut på)
    Tacopaj, finns många olika recept på detta. jag brukar steka färs med tacokrydda, lägga i pajskalet, ha på lite lökringar och så creme fraiche blandat med tacosås som bres på och sen skivad tomat och ost.
    Kycklingpaj är med gott, man kan marinera den i tandoorikrydda eller göra en vanlig. Jag brukar steka kyckling, purjolök, ha på en burk krossade tomater och en burk creme fraiche och lägga detta som fyllning och täcka med ost.

    Sen kan man ju göra paj med soltorkade tomater, svarta oliver och fetaost, bacon, räkor/skaldju och allt möjligt men det har jag adlrig gjort


    DIF i själ och hjärta
  • Dino78

    Vill man ha mager pajdeg så kör med kesella istället för maragarin (minns inte om man byter helt eller delvis) och så kan man ha grövre mjölsorter istället för vetemjöl. Om man som sagt vill göra det lite magrare. Så amitiös är aldrig jag dock


    DIF i själ och hjärta
  • Kidz

    Köttfärspaj med suffletak

    Ingredienser
    Pajdeg.
    3 dl vetemjöl
    125 gram smör
    2 msk -3msk vatten
    Fyllning.
    1 st stor gul lök
    500 gram köttfärs
    1 burk skivade champinjoner
    1 tsk salt
    2 krm svartpeppar
    1 tsk dragon
    1 msk kinesisk soja
    2 st fasta tomater
    100 gram mjuk vitlöksost
    suffletak
    2 dl crème fraiche
    2 msk senap
    0,5 dl hackad persilja
    3 st äggvita

    Gör så här
    hacka samman mjöl och smör till en gryning massa.Tillsätt vatten.Arbeta snabbt ihop till en deg.Tryck ut degen i en pajform.ca 25 cm i diameter.Låt vila kallt ca 30 minuter.
    Sätt ugnen på 200°c.Nagga pajbotten och förgrädda den ca 10 minuter.Bryn nötfärs,lök och svamp i smör.Salta och krydda.
    Tillsätt soja och hackade tomater.Rör i osten.Bred ut fyllningen i pajskalet.Blanda creme fraiche,senap och persilja.Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem.
    Bred sufflesmeten över fyllningen.Grädda i 200°c ca 25 minuter.Servera med en grön sallad

    Räkpaj

    Ingredienser
    Pajdeg
    125 gram margarin
    2 dl vetemjöl
    2 msk vatten
    Fyllning
    6 st hårdkokta ägg
    500 gram räkor
    1 burk sparris
    0,5 dl hackad dill
    gratinering
    0,75 dl majonnäs
    0,75 dl vispad grädde
    2 st ägg
    1 dl riven lagrad ost
    1 knivsudd senap

    Gör så här
    Arbeta ihop magarin och mjöl till en grynig massa, tillsätt vatten, arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt en stund.
    Klä pajformen med degen nagga botten och förgrädda i 200* i 20 minuter.
    Fyll sen formen med äggklyftor, dill, räkor, sparris. Blanda vispad grädde med majonnäs och äggulor Vänd sen ner hårt vispade äggvitor i såsen smaksätt med senap.
    Strö över riven ost Garatinera i 225* ca 15 minuter

    Italiensk köttfärspaj

    Ingredienser
    Pajdeg
    1 dl vetemjöl
    0,5 dl grahamsmjöl
    50 gram smör
    2 msk riven ost
    1 msk vatten kallt
    Fyllning
    1 st 10 cm purjolök
    1 st röd paprika
    500 gram köttfärs
    1 msk smör
    1 st vitlöksklyfta
    1 tsk salt
    0,5 tsk paprikapulver
    0,75 krm vitpeppar
    2 krm italiensk salladskrydda
    0,5 tsk oregano
    0,5 dl chilisås
    1 dl vatten
    2 st ägg
    0,5 dl riven ost med fyllig smak

    Gör så här
    Hacka samman pajdegen och låt den vila en stund i kylen.
    Skär purjon i tunna ringar.Skär paprikan i små tärningar.Stek köttfärsen och purjon.Pressa vitlök över köttfärsen och tillsätt kryddorna och chilisåsen och vattnet.Rör om och låt vattnet koka in.
    Vispa ihop äggen och den rivna osten och tillsätt paprikatärningarna i ägg-oströran.Spara lite av äggen till att pensla pajdegsremsorna med.Sätt ugnen på 225 grader.
    Häll ägg-ost-paprikaröran i köttfärsröran.Blanda om.Häll allt i en lättsmord ugnssäker form.
    Kavla ut degen och sporra ut remsor,ett par cm breda.Lägg som ett galler över köttfärsen.Pensla med ägg.Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.

    Tacopaj

    Ingredienser
    Pajdeg
    250 gram margarin
    4 dl vetemjöl
    2 dl grahamsmjöl
    2 st äggulor
    Fyllning
    800 gram nötfärs
    2 påsar tacokrydda
    2 dl vatten
    2 klyftor vitlök
    2 tsk sambal oelek
    2 dl majskorn
    Topping
    5 st tomater
    4 dl lätt creme fraiche
    1 burk salsasås
    4 tsk majonäs

    Gör så här
    Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen till en smidig deg. tryck ut degen i en långpanna. Nagga bottnen och förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
    Stek nötfärsen. tillsätt tacokrydda, vatten, pressad vitlök och sambal oelek. Låt koka någon minut. Blanda sist i majskornen. Bred ut köttfärsen i pajskalet.
    Grovhacka tomaterna och fördela dem på köttfärsen. Blanda reme fraicke, salsasås, majonäs och ost och bred ut det över tomaterna.
    Grädda pajen mitt i ugnen ca 15-20 minuter.

    Jag har fler recept om du vill ha dom också

  • Fröken Carpemo

    Hejs. gå in på www.matklubben.se det är en superbra sida.

    men här är min favvo paj!!


    Paj från 1987
    För ca 6-10 personer.

    Köttfärs och pepparots paj.
    God varm som kall.

    Ingredienser
    Pajdegen:
    2 dl vetemjöl
    1 dl grahamsmjöl
    150 g smör
    1 msk vatten

    Fyllning:
    250 g nötfärs ( går lika bra med älgfärs)
    1 msk olja
    ½ smulad buljongtärning
    2 dl vatten
    1 krm svartpeppar
    1 - 1½ tub pepparrot
    1 msk tomatpuré

    Äggstanning:
    3 ägg
    3 dl mjölk
    2 dl riven ost
    1 tsk grönsakskrydda
    Gör så härPajdegen:
    Hacka samman degen. klä en hög pajform 25 cm O Förgrädda i 10 minuter.

    Fyllningen:
    Fräs färsen i olja, smula i buljongen späd med vatten och krydda med peppar, pepparrot och tomatpureén. Låt puttra ihop till en fast röra, Fördela den på pajskalet.

    Äggstanningen:
    Vispa ihop äggstanningen och häll den försiktigt över färsen.

    Forstätt att grädda tyttligare 30 min tills pajen har stannat.

    Servera med en god grönsallad till..:)
  • Jossisen

    Tusen tack för bra tips!

  • Chipsgalen

    Jag brukar göra en mumsig laxpaj. Egenkomponerad.
    Brukar gå efter receptet ost-skinkpaj i vår kokbok. Men byter ut ingredienserna...

    Vanligt pajskal, 50/50 graham/vete
    Förgräddas.
    Undertiden steker man lök, lax, spenat(fryst)
    Krydda med salt, citronpeppar

    Skiva tomat på pajen

    Gör en äggstanning och krydda med dill, lite salt, ost... (ädelost om man har en bit hemma är mums mums.

    Servera med sallad

  • Jossisen

    Mmmmm...vad gott! Nu blev jag hungrig!

  • loka1

    Här kommer recept på en supergod paj! Jag var grymt skeptisk innan jag testade, och jag ångrar det INTE!

    Tonfiskpaj:
    Degen:
    100 g keso (naturell)
    50 g smör/margarin (går bra m flytande)
    2,5 dl vetemjöl

    Rör ihop allt och tryck ut i en pajform. Jag brukar förgrädda pajskalet i ca 5-10 minuter innan jag fyller den.

    Fyllning:
    2 ägg
    2,5 dl grädde
    2 burkar tonfisk i vatten
    2 dl riven ost (1 dl i smeten och resten ovanpå)
    Ev purjolök
    Salt och peppar.

    Grädda i 200 grader ca 20-30 minuter. Servera med en fräsch sallad, gärna med fetaost i.

Svar på tråden Pajrecept!