iolanthe skrev 2008-02-04 12:26:08 följande:
Underhållande tråd måsta jag säga . Som svar på TS så tycker jag inte ni handlar dyrt alls, vi har 2 vuxna och 1 barn och lägger ner runt 5000,- varje månad. Vet att vi skulle kunna få äta billigare om vi vill, men är överens om att inte spara på maten som vi äter.Det är rätt många som skriver att man kan dryga ut med bönor, linser och baljväxter. Hur gör man det, gärna nåt recept också. Linser har jag aldrig använt, bönor har jag i chili con carne och ärter till ärtsoppa, så tips mottages med tacksamhet.
lite tips =)
Het böngryta
För 4 personer
250 g röda eller bruna 1 st gul lök2 st vitlöksklyftor1 bit ingefära2 msk olja2 tsk koriander, malen1 tsk gurkmeja1 tsk spiskummin1 burk krossade tomater1 msk tomatpuré1 msk grönsaksbuljongSvartpepparCayennepepparsalt
Koka bönorna enligt anvisningen på paketet. Skala och hacka löken. Hacka vitlöksklyftorna. Skala ingefäran(valnötsstor bit) och riv den. Fräs lök med vitlök och ingefära några minuter på svag värme i oljan. Blanda i koriander, gurkmeja och spiskummin och fräs ytterligare en stund. Rör ner kokta, väl avrunna bönor, tomatkross, tomatpuré och buljong. Koka 10 minuter, smaka av med peppar och eventuellt salt. Bjud råris och grönsaker till.
---------------------------------------------------------------------------------------------
2 dl
gröna linser3 st
potatis(ar)1 st
gul lök(ar), stor2 msk
olivolja3 msk
paprikapulver, mild1 l
vatten1 burk(ar)
krossade tomater1 st
lagerblad2 st
grönsaksbuljongtärning(ar)1 tsk
salt1 msk
honung2 st
vitlöksklyfta(or)
oregano, ev
bladpersilja
1. Lägg linserna i blöt i rikligt med vatten i 2 timmar eller mer. Slå sedan av vattnet och skölj linserna i durkslag. Ställ åt sidan.
2. Skala potatisarna och skär dem i små kuber. Skala och hacka löken. Fräs löken i olivolja i en rymlig kastrull. Ha inte för stark värme, löken ska inte brynas, i stort sett bara mjukna. Pudra över paprikapulvret och rör om. Lägg i potatisen och de blötlagda, avrunna linserna.
3. Slå i vatten och krossade tomater. Lägg i lagerblad och buljongtärningar. Vänta med saltet. Koka under lock i 30 minuter. Salta mot slutet med knappt 1 tsk salt. Smaksätt också med honung, pressad vitlök och ev oregano.
4. Strö generöst med hackad bladpersilja över soppan. Servera med pepparkvarn på bordet, grovt bröd och färskost.
Näringsvärde per portion:
Kcal: 349
Kolhydrater: 48 g
Protein: 14 g
Fett: 11 g
-------------------------------------------------------------------------------------
snabb linsgryta
5 dl vatten + 1 msk lantbuljong utan jäst(finns på hälsokosten)1,5 dl röda linser2 morötter2 röda lökar2 mogna tomater2 msk ekologisk tomatpuré1 msk olivolja2 tsk spiskummin2 tsk curry½ deciliter hackad bladpersilja1 tsk havssalt ( smaka av innan – buljongen kan ibland ge den sälta du behöver) Koka linserna i buljongen ca 15-20 minuter. Slå av det mesta av vattnet då de är mjuka – men spara lite av den goda buljongen till grytan. Hacka lök, slanta morötterna tunt, och tomaterna grovt. Fräs spiskummin och curry i olivolja. Tillsätt tomatpurén. Blanda ned lök, morötter och tomaterna och låt fräsa med några minuter. Blanda ned linserna och bladpersiljan. Späd med lite av den goda buljongen. Låt koka samman 15 minuter på svag värme. Servera med en blandad grönsallad och ev. råris kokt i buljong om du är mycket hungrig
--------------------------------------
annars kan man ha i olika bönor eller linser i köttfärsås, olika soppor eller grytor om de va i andra maträtter du menade.
vita bönor i köttfärssås tex