• abkn

    *** Nyttigare recept***

    Detta är en tråd för nyttigare recept både mat & bak är välkomna.

    Går själv på nutrillet för tillfället,men söker nyttigare recept som jag kan ha användning för när kosten skall läggas om.

    Nyttigare tekakor:

    ca 22 st


    1 pkt jäst 1 tsk mineralsalt 1 msk flytande honung/agavesirap 7 dl minimjölk 1/2 dl hela linfrön 4 dl grahamsmjöl 3 dl dinkelmjöl ca 11 dl vetemjöl
    Värm mjölken till 37 grader eller fingervarm. Smula jästen ner i en bunke. Rör ut den med den ljumna mjölken. Tillsätt salt och honung. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen smidig. Jäs under bakduk i 30 minuter. Kavla ut till ca 20 st 1 cm höga rundlar. Nagga med gaffel och jäs ytterligare 30 minuter på plåtar. Grädda i 200-225 grader i 12-15 minuter. Går bra att frysa.

    Dinkelkakor:

    Dessa kakor innehåller både dinkel, råsocker, smör och även en del vetemjöl. Dock i mindre mängder än många andra liknande recept. Utan dessa försvinner både den struktur, konsistens och det porösa resultat man vill åt. Unna dig därför en vid väl valda tillfällen istället.

    Tips till jul är att tillsätta 1/2 påse pepparkakskrydda innan degen arbetas ihop.

    ca 20 småkakor 1/2 dl sockerfri sylt med mycket frukt eller mixa färsk frukt2, 25 dl dinkelsikt 2,25 dl vetemjöl 170 g smör/laktosfritt margarin0,75 dl råsockerSätt ugnen på 175 grader. Blanda det rumsvarma smöret med mjöl och råsocker i en bunke. Arbeta med händerna samman alltihop i bunken till en jämn och sammanhållande deg genom att knåda och arbeta degen, i bunken, om och om igen. Rulla sedan ca 20 små bollar mellan handflatorna, platta till bollen lätt och lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Tryck med en fingertopp, en liten fördjupning i varje platt boll och fyll fördjupningen med en liten klick sylt. Grädda i ca 15 minuter. Låt svalna och njut en nybakt eller frys in.            
  • Svar på tråden *** Nyttigare recept***
  • abkn

    Är det ingen där ute som har några nyttiga recept att dela med sig av?????

  • abkn

    Är det  fortfarande ingen där ute som har några nyttiga recept att dela med sig av?????

  • Märtanilsson

    HÄLSOLIMPA

    2 dl grovt rågmjöl
    5 dl vetemjöl
    1 1/2 dl havrekli
    1 dl grovt hackade nötter (jag brukar använda hasselnötter)
    1 dl hackade, torkade aprikoser
    2 tsk bikarbonat
    1 tsk salt
    4 dl mild yoghurt
    1 dl lingonsylt

    Gör såhär:
    Sätt ugnen på 200 grader.
    Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
    Rör i yoghurt och sylt.
    Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter.
    Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
    Stjälp upp limpan och låt den kallna under bakduk

  • Märtanilsson

    KÖTTFÄRSBIFFA MED BROCCOLI &SVAMPSÅS

    1 tsk rapsolja, till stekning
    1,5 knippa(en) broccolihuvud
    3 dl Uncle Ben´s Fullkornsris
    4 dl sallad, av valfri sort
    2 dl Kelda champinjonsås

    Biffar
    1 st gul lök(ar)
    1 st ägg
    0,5 dl havregryn
    0,75 dl vatten
    1 tsk salt
    400 g köttfärs
    1 krm peppar
    1 tsk grillkrydda

    Tillagning:

    1. Koka riset.

    2. Blanda köttfärsen med salt, peppar och grillkrydda. Låt havregrynen svälla i vattnet några minuter. Finhacka löken.
    Blanda ihop köttfärs med lök och havregryn, tillsätt ett ägg. Blanda ordentligt. Hetta upp oljan och forma köttfärsen till biffar.

    3. Stek ca 8 biffar snabbt på båda sidor så att de får fin färg. Lägg biffarna i en form som passar i mikron. Sätt på ett lock och kör på full effekt i 4 minuter
    eller stek klart i stekpannan på medelvärme. Koka broccolin och värm såsen.

    4. Servera biffarna med ris, broccoli och sås samt en sallad.

    Familjetips! Man kan servera biffarna med tsatsiki eller vanlig brunsås också om champinjonsåsen inte uppskattas.
    Byt ut salladen mot rivna morötter som barn brukar gilla.

    Näringsvärde per portion:
    Kcal: 501
    Protein: 30 g
    Fett: 16 g
    Kolhydrater: 58 g

  • LinnV

    mer tack jag älskar att laga mat och baka om det är nyttigt.

  • Märtanilsson

    Har ett jätte gott recept på pasta sås med =)

    man hittar det inte så jag har inga mått

    men i alla fall
    så tar man fryst spenat värmer i kastrull med lite olja och vitlök
    koka broccoli slå ihop det med spenaten rör ner turkisk yogurt eller något liknande + en buljong tärning och kryder man vill ha servera till pasta..
    ja tycke det är svin gott =)

  • Märtanilsson

    haha känner mig helt galen sitter och letar nyttiga recept
    jag kör ju cambridge kuren nu sen ska jag börja äte nyttigt =)

    läger in lite recept som jag ej provat än =)

    Pastasås med kyckling och pesto!!!! 4 pers

    5 st Kycklingfileer
    olja till stekning
    1 st Zucchini
    2-3 Pressade vitlöksklyfter
    4dl Creme fraich
    3-4msk Pesto (smaka av eftersom)
    salt & peppar
    Tomater,färsk basilika till dekoration

    Dela kycklingen och Zucchinin.Stek i oljan och pressa i vitlöken
    Krydda med salt och peppar,Blanda ner cremefraichen och ev salta och peppra lite till
    Servera till pasta (tomaterna och den färska basilikan

  • Märtanilsson

    KÖTTFÄRSPAJ
    4 p

    PajDeg:
    1,5 dl vetemjöl
    1 dl grahamsmjöl
    2 msk kli
    2 tsk bakpulver
    1 tsk salt
    1 kokt mosad potatis
    1 dl minimjölk

    Köttfärsfyllning:
    300g nötfärs
    1 dl linser
    1 lök
    1 msk tomatpuré
    2 vitlök vitlöksklyftor
    timjan
    oregano
    paprika
    grillkrydda eller tacokrydda
    salt, peppar
    1 dl ost 12 % fett

    Äggstanning:
    2 ägg
    1 1/2 dl minimjölk
    Salt, peppar

    Näringsinnehåll per portion
    Kalorier 411
    Protein 33 g
    Fett 11,5 g
    Kolhydrater 42,5 g
    Fibrer 5,4 g
    C-vitamin 5,5 mg

    Gör så här:
    1. Sätt på ugnen, 225 grader. Mixa ihop ingredienserna till pajskalet, tryck ut den i en form, helst med löstagbar kant.
    Eftersom degen är superkladdig kan det vara bra att jobba med lite blöta händer. Nagga botten med en gaffel.

    2. Förgrädda skalet cirka 8 minuter. Koka linserna i saltat vatten. Stek köttfärsen utan fett tillsammans med hackad lök och pressad vitlök.
    Tillsätt kryddor, tomatpuré och de kokta linserna. Koka ihop. Vispa ihop äggstanningen. Häll köttfärssåsen i pajskalet och häll över äggstanningen och
    strö över osten.

    3. Tillaga i 225 grader i ca 20-25 min. Känn på äggstanningen med en gaffel, pajen är klar när fyllningen är lite fast. Låt pajen vila 10-15 minuter så att den
    stadgar sig.

  • Märtanilsson

    BAKAD POTATIS MEN RÄKRÖRA

    4 port

    4 bakpotatisar
    0,75 dl lätt crème fraiche
    3 msk fettfri majonnäs
    4 dl skalade räkor
    1 burk stenbitsrom
    0,5 dl hackad dill
    4 msk hackad gräslök
    Några stänk citron

    Tillbehör:
    1 påse färsk spenat
    2 tomater
    0,5 gurka
    1 dl gröna ärter

    Näringsinnehåll per portion:
    Energi: 437 kcal
    Protein: 24 g
    Kolhydrater: 72 g
    Fett: 5 g

    Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    Borsta och skölj potatisarna. Torka dem. Stick några hål med en gaffel i potatisen. Ställ potatisarna på ett galler och baka dem mitt i ugnen ca 1 timme.

    2. Skala räkorna. Skär dem i mindre bitar.
    Blanda ihop majonnäs med lätt crème fraiche. Tillsätt stenbitsrommen, räkor och finhackad dill och gräslök. Smaka av med salt och peppar.

    3. Skär ett kryss i varje färdigbakad potatis och tryck ihop den så att inkråmet kommer upp. Lägg räkröran i potatisen och garnera med lite dill och någon räka.

  • Märtanilsson

    BILLIG GRYTA MED ROTFRUKTER

    3 st morötter
    2 msk olja
    150 g kålrot
    150 g rotselleri
    2 st gul lök(ar)
    0,5 l vatten
    2 tärning(ar) oxbuljong
    2 st lagerblad
    1 kg nötkött, (så billigt som möjligt)
    1 tsk senap, stark, (gärna dijon)
    8 st potatis(ar)
    1 msk vinäger
    2 dl matlagningsgrädde
    1 msk vetemjöl
    salt
    peppar

    Tillagning:

    1. Skär köttet i kuber och bryn i omgångar i en stekpanna med lite matolja.
    2. Skala och skär lök, morötter och kålroten i grova bitar och fräs i en tjockbottnad gryta.
    3. Häll på vatten, buljongtärning och vinäger och lägg i det brynta köttet och lagerblad. Låt koka i ca 45 timme, eller tills köttet är mört.
    4. Skala och skär rotselleri och potatis i små kuber, lägg i grytan och låt koka i ytterligare ca 15 minuter.
    5. Rör ut vetemjölet med 1 dl av grädden. Hälften av grädden kan bytas ut mot mjölk om man vill ha en magrare gryta. Provsmaka så att köttet är mört,
    slå i redningen och rör ordentligt. Klicka i senap och häll i resten av grädden. Koka tills alla rotfrukter är färdiga. Servera med bröd. Rätten går bra att frysa.

  • Märtanilsson

    LÄTTARE KORVSTROGANOFF

    publicerad 9 januari 2008, 07:32

    4 portioner

    * 400g wienerkorv eller mager falukorv max 3% fetthalt
    * 1 msk olivolja
    * 2 gula lökar
    * 1 vitlöksklyfta
    * 3 msk tomatpuré
    * 1 brk minifraiche 5%
    * 1/2 dl minimjölk
    * mineralsalt och peppar
    * 1/2 dl finhackad persilja

    Börja med att skära korven i mindre bitar. Finhacka lök och persilja. Sätt plattan på medelvärme och häll oljan i en panna. Stek korven med löken, tillsätt tomatpurén samt minifraiche och låt alltsammans puttra ett par minuter. Späd med mjölken och smaka av med mineralsalt och peppar. Rör ner persiljan och pressa i vitlöken precis innan servering. Servera med fullkornsris och en rejäl sallad.

  • Märtanilsson

    KÖTTFÄRSFYLLDA PANNKAKOR

    publicerad 25 september 2006, 05:37

    4 portioner

    * 5 dl lätt mjölk/sojamjölk
    * 1 1/2 dl dinkelsikt
    * 1/2 tsk salt
    * 1 msk malen kanel
    * 4 ägg
    * 3 msk linfrön

    Vispa samman smeten och låt den vila i kylen en stund. Stek tunna pannkakor i en teflonpanna i rapsolja.

    fyllning

    * 1 gul lök
    * 2 dl rivna morötter
    * 1 dl strimlad röd paprika
    * 4 tsk rapsolja
    * 400 g stekt nötfärs max 10% fetthalt
    * salt och peppar
    * 2 tsk chilipulver
    * 3 pressade vitlöksklyftor
    * 1/2-1 dl lättkesella
    * 2 msk tomatpuré
    * inlagd fefferoni

    Skala och finhacka löken, skölj och strimla paprikan och riv morötter. Fräs lök, paprika och morötter i rapsoljan i en kastrull i ca 5 minuter. Tillsätt färsen och fräs ytterligare ca 5-10 minuter. Krydda med salt, peppar, chili och pressad vitlök. Ta av kastrullen från plattan och rör ner kesella och tomatpuré till en massa.

    Servera varje pannkaka ihoprullad med fyllning i. Om inte allt går åt så kyl/frys in pannkakor för sig och fyllning för sig. Vid servering fördela ett par matskedar fyllning i varje pannkaka, rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Strö över hackad fefferoni och täck alltsammans med aluminiumfolie och värm i ugn i 250 grader
    i ca 10 minuter. Servera med en god sallad.

  • Märtanilsson

    MELLAN MÅL TIPS

    Mumsig fruktsallad med granny smith äpplen, blodapelsin, banan, aprikos & kanelkeso till mellanmål.
    God energi när den är som allra enklast.

    HEMGJORD MUSLI

    Om du vill ha en jättegod men ändå rätt billig müsli så prova den här. Enkelt att göra och den blir dessutom godare än de flesta.

    Ingredienser till 400 g Müsli:

    5dl rågflingor
    5dl havregryn
    100g mandel eller valnötter
    2dl solroskärnor
    1dl kokosflingor
    (1dl hela linfrön)
    1dl råsocker
    2dl vatten
    5msk neutral matolja (inte olivolja)
    2-3dl mjuka russin

    Tillagning:
    Hacka mandeln eller valnötterna grovt. Lägg hacket i en rymlig bunke tillsammans med rågflingor, havregryn,
    solroskärnor och kokosflingor samt eventuellt linfrö. Vänta med russinen. Rör runt. Vänd också ner sockret och rör om igen.

    Värm ugnen till 200oC. Blanda vatten och olja och stänk detta över blandningen i bunken. Krama lite lätt med handen så att fukten tränger in.
    Bred sedan ut det hela i en lätt smord, stor långpanna. Sätt in långpannan i ugnens mittläge i 20-30 minuter. Det är viktigt att passa müslin noga under tiden!
    Ta ut långpannan minst 3 gånger och rör om så att müslin blir jämnt rostad. Låt den sedan kallna. Blanda ner russinen och lägg müslin i en tät och rymlig burk. Servera müslin med naturell yoghurt eller filmjölk och bär eller frukt.

    TIPS

    EXEMPEL PÅ EN BRA DAG

    kl 7.00 frukost
    kl 9.30 mellanmål
    kl 12.00. lunch
    kl 14.30. mellanmål
    kl 17.30 middag
    kl 19.30. kvällsmål

    Förbered frukosten

    Duka kvällen innan. Ställ fram tallrik, glas och bestick. Förbered en grötkastrull med havre- gryn och lite salt i
    . Eventuellt kan smörgåsarna också fixas under kvällen. Frysta bär läggs i en kopp i kylen och en skalad apelsin i en plastpåse bredvid.
    På detta sätt går det att fixa en grötfrukost med smör- gås och frukt på bara 7 minuter. Det har vi testat så det är faktiskt sant.

  • Märtanilsson

    haha nu får jag nog ge mig för ett tag =)

  • abkn

    Här kommer det recept som jag ej provat men jag har sparat dom eftersom jag skall prova dom sen så jag delar gärna med mig till er.

    Köttfärsröra

    Passar utmärkt om man vill fylla aubergine och paprika eller att servera med ris..

    Stor sats


    500 g nötfärs max 10% fetthalt, ekologisk 2 msk olivolja1 ask gula cocktailtomater 1 ask röda cocktailtomater 1 brk krossade cocktailtomater 1 röd lök, finhackad 2 dl finhackad färsk oregano 1 dl rött vin 4 dl grovt rivna morötter 2 dl strimlad savoykål4 msk kalvfondFräs färsen gyllenbrun i oljan. Tillsätt alla tomater, krossade tomater, lök, oregano, vin, morötter, savoykål och kalvfond. Låt röran puttra under lock på medelvärme ca 45 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris eller fyll paprikor genom att skära av locket på dem och fyll med röran. Du kan även halvera och gröpa ur auberginer och fylla med röra. Gratinera med mager riven ost på toppen i ugnen.

    Äppelkaka med kanel och Kardemumma

    5 portioner 5 äpplen i skivor 1 1/2 dl nakenhavregryn 1 1/2 dl grahamsmjöl 75 g smör 3 msk lönnsirap  2 msk kanel 3 tsk kardemumma Skiva äpplena och lägg i botten på en form. Blanda med händerna gryn, mjöl, lönnsirap, kanel, kardemumma och smör till en smuldeg i en bunke. Sätt ugnen på 225 grader. Fördela smuldegen på äppelskivorna i formen och sätt in i ugnen i ca 45 minuter. Servera kakan varm med tofuline vaniljglass, vaniljkesella eller vanlig naturell lättkesella smaksatt med pressad apelsin, citron och vaniljsocker.

    Hembakad pizza

    4-6 portioner

    Pizzabotten 3 dl dinkelmjöl 3,5 dl grahamsmjöl2 tsk bakpulverca 3 dl vatten Rör i hop mjöl och bakpulver. Tillsätt sedan vatten och rör till en smidig deg i matberedare. När degen känns smidig formar du en stor bulle av den och kavlar ut den med handen, med en nypa mjöl, på bakplåtspapper till en tunn platta. Fyllning 2 dl färdig god tomatsås 2 dl skivade färska champinjoner 1/2 färsk röd finhackad chilifrukt 2 dl strimlad mager kalkon 1 finhackad rödlök 2 rejäla nypor finhackad färsk oregano 1 dl riven mager ostBörja med att sprida ut tomatsåsen över bottnen med en slickepott eller baksidan av en matsked i ett jämnt tunt lager. Fördela resten av fyllningen på pizzan och grädda i ugnen i ca 230 grader i 15 minuter. Låt pizzan svalna något innan servering.

    Omega 3 mackan

    God macka med mycket nyttigheter.2 portioner 2 skivor groddbröd av groddat dinkel eller annat osötat bröd med hela korn hela blad av valfria salladssorter  1 avokado 4 skivor kallrökt lax 2 1/2 dl skalade räkor 1 kokt skivat ägg 4 msk hackad rödlök Börja med att göra dressingen nedan. Lägg sedan brödskivan på en tallrik, salladen uppepå och toppa med skivat ägg, skivad lax, räkor och skivad avokado. Rippla dressingen över och strö över hackad rödlök. ServeraDilldressing 1 dl hackad dill 1 pressad lime 3 msk lätt kesella eller lätt creme fraiche 5%

    Värsta mackan

    1 bröd  valfritt bröd med dinkel3 blad krisp sallad 20 g mozzarella light i skivor 1 tomat, skivad 1/2 röd paprika 130g oxfilé/kyckling/laxfiléfärska basilikabladörtsalt och nymalen svartpeppar Vitlöksyoghurt 1 vitlökskyfta, pressad 1 dl mild lättyoghurt örtsalt och nymalen svartpeppar Lägg brödet i botten. Lägg på krispsalldsblad och varva skivad mozzarella, paprika och tomat innan du lägger på stekt oxfilé, kyckling eller lax i skivor och färsk basilika på toppen. Servera med vitlöksyoghurt.

    Osötat ljust bröd

    3 limpor 50 g jäst 2 tsk mineralsalt ca 5 dl vassle ( Från avrunnen yoghurt) annars bara vanligt vatten 4 dl varmt vatten 5 dl siktad dinkel ca 16 dl vetemjöl 2 1/2 dl nakenhavregryn eller fiberberikade havregryn 1 dl hela linfrön lite olivolja till formarnaSmula jästen ner i en bunke. Blanda vasslen med varmt kranvatten så att blandningen blir fingervarm. (Om du utesluter vasslen använd istället hela mängden vatten = 9 dl vatten). Rör ut jästen med vattnet och tillsätt salt, linfrön och mjöl lite i taget. Arbeta degen till en väl blandad men kladdig smet. Smörj tre limpformar med lite olja och fördela all smet i formarna. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Sätt in i ugnen i 175 grader i ca 50-60 minuter. Låt limporna svalna helt innan du skär längs kanterna med en vass kniv och sedan stjälper ur dem ur formarna.

    Laxfile med dill & rödlök

    2 portioner 2 laxfiléer, tinade eller färska1/2 rödlök 1/2 dl finhackad färsk dill mineralsalt och vitpeppar Sätt ugnen på 180 grader. Lägg laxfiléerna i en form och salta och peppra lätt. Finhacka rödlök och strö över laxen. Finhacka dillen och lägg den på lökhacket. Sätt in fisken i ugnen i 10-15 minuter. Serveras med fördel tillsammans med färskpotatis och kall senapssås med dill å rödlök.

    Det moderna brödet med räkor, machesallat & citrondressing

    Gott, enkelt och nyttigt!Mackan 2 portioner 2 skivor av "Pauluns det moderna brödet" bakat av färdig brödmix2 kokta, skivade ägg 1 avokado, skivad 3 dl färska, skalade eller frysta, tinade, skalade räkor 1 rödlök, finhackad4 dl småbladig machesallat Citrondressing  1 citron, saften och det finrivna skalet 2 msk färsk, hackad dill 4 msk lätt creme fraiche 1 vitlöksklyfta, pressad örtsalt

    Blanda pressad citron samt det finrivna skalet med hackad dill, creme fraiche och pressad vitlök. Smaka av med örtsalt.
    Lägg brödskivorna på varsin tallrik. Fördela salladen på brödet och runt om, samt skivat ägg på brödet. Fyll på med skivad avokado, räkor, hackad rödlök och toppa med citrondressingen.

Svar på tråden *** Nyttigare recept***