Här kommer det recept som jag ej provat men jag har sparat dom eftersom jag skall prova dom sen så jag delar gärna med mig till er.
Köttfärsröra
Passar utmärkt om man vill fylla aubergine och paprika eller att servera med ris..
Stor sats
500 g nötfärs max 10% fetthalt, ekologisk 2 msk olivolja1 ask gula cocktailtomater 1 ask röda cocktailtomater 1 brk krossade cocktailtomater 1 röd lök, finhackad 2 dl finhackad färsk oregano 1 dl rött vin 4 dl grovt rivna morötter 2 dl strimlad savoykål4 msk kalvfondFräs färsen gyllenbrun i oljan. Tillsätt alla tomater, krossade tomater, lök, oregano, vin, morötter, savoykål och kalvfond. Låt röran puttra under lock på medelvärme ca 45 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris eller fyll paprikor genom att skära av locket på dem och fyll med röran. Du kan även halvera och gröpa ur auberginer och fylla med röra. Gratinera med mager riven ost på toppen i ugnen.
Äppelkaka med kanel och Kardemumma
5 portioner 5 äpplen i skivor 1 1/2 dl nakenhavregryn 1 1/2 dl grahamsmjöl 75 g smör 3 msk lönnsirap 2 msk kanel 3 tsk kardemumma Skiva äpplena och lägg i botten på en form. Blanda med händerna gryn, mjöl, lönnsirap, kanel, kardemumma och smör till en smuldeg i en bunke. Sätt ugnen på 225 grader. Fördela smuldegen på äppelskivorna i formen och sätt in i ugnen i ca 45 minuter. Servera kakan varm med tofuline vaniljglass, vaniljkesella eller vanlig naturell lättkesella smaksatt med pressad apelsin, citron och vaniljsocker.
Hembakad pizza
4-6 portioner
Pizzabotten 3 dl dinkelmjöl 3,5 dl grahamsmjöl2 tsk bakpulverca 3 dl vatten Rör i hop mjöl och bakpulver. Tillsätt sedan vatten och rör till en smidig deg i matberedare. När degen känns smidig formar du en stor bulle av den och kavlar ut den med handen, med en nypa mjöl, på bakplåtspapper till en tunn platta.
Fyllning 2 dl färdig god tomatsås 2 dl skivade färska champinjoner 1/2 färsk röd finhackad chilifrukt 2 dl strimlad mager kalkon 1 finhackad rödlök 2 rejäla nypor finhackad färsk oregano 1 dl riven mager ostBörja med att sprida ut tomatsåsen över bottnen med en slickepott eller baksidan av en matsked i ett jämnt tunt lager. Fördela resten av fyllningen på pizzan och grädda i ugnen i ca 230 grader i 15 minuter. Låt pizzan svalna något innan servering.
Omega 3 mackan
God macka med mycket nyttigheter.2 portioner 2 skivor groddbröd av groddat dinkel eller annat osötat bröd med hela korn hela blad av valfria salladssorter 1 avokado 4 skivor kallrökt lax 2 1/2 dl skalade räkor 1 kokt skivat ägg 4 msk hackad rödlök Börja med att göra dressingen nedan. Lägg sedan brödskivan på en tallrik, salladen uppepå och toppa med skivat ägg, skivad lax, räkor och skivad avokado. Rippla dressingen över och strö över hackad rödlök. ServeraDilldressing 1 dl hackad dill 1 pressad lime 3 msk lätt kesella eller lätt creme fraiche 5%
Värsta mackan
1 bröd valfritt bröd med dinkel3 blad krisp sallad 20 g mozzarella light i skivor 1 tomat, skivad 1/2 röd paprika 130g oxfilé/kyckling/laxfiléfärska basilikabladörtsalt och nymalen svartpeppar Vitlöksyoghurt 1 vitlökskyfta, pressad 1 dl mild lättyoghurt örtsalt och nymalen svartpeppar Lägg brödet i botten. Lägg på krispsalldsblad och varva skivad mozzarella, paprika och tomat innan du lägger på stekt oxfilé, kyckling eller lax i skivor och färsk basilika på toppen. Servera med vitlöksyoghurt.
Osötat ljust bröd
3 limpor 50 g jäst 2 tsk mineralsalt ca 5 dl vassle ( Från avrunnen yoghurt) annars bara vanligt vatten 4 dl varmt vatten 5 dl siktad dinkel ca 16 dl vetemjöl 2 1/2 dl nakenhavregryn eller fiberberikade havregryn 1 dl hela linfrön lite olivolja till formarnaSmula jästen ner i en bunke. Blanda vasslen med varmt kranvatten så att blandningen blir fingervarm. (Om du utesluter vasslen använd istället hela mängden vatten = 9 dl vatten). Rör ut jästen med vattnet och tillsätt salt, linfrön och mjöl lite i taget. Arbeta degen till en väl blandad men kladdig smet. Smörj tre limpformar med lite olja och fördela all smet i formarna. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Sätt in i ugnen i 175 grader i ca 50-60 minuter. Låt limporna svalna helt innan du skär längs kanterna med en vass kniv och sedan stjälper ur dem ur formarna.
Laxfile med dill & rödlök
2 portioner 2 laxfiléer, tinade eller färska1/2 rödlök 1/2 dl finhackad färsk dill mineralsalt och vitpeppar Sätt ugnen på 180 grader. Lägg laxfiléerna i en form och salta och peppra lätt. Finhacka rödlök och strö över laxen. Finhacka dillen och lägg den på lökhacket. Sätt in fisken i ugnen i 10-15 minuter. Serveras med fördel tillsammans med färskpotatis och kall senapssås med dill å rödlök.
Det moderna brödet med räkor, machesallat & citrondressing
Gott, enkelt och nyttigt!Mackan 2 portioner 2 skivor av "Pauluns det moderna brödet" bakat av färdig brödmix2 kokta, skivade ägg 1 avokado, skivad 3 dl färska, skalade eller frysta, tinade, skalade räkor 1 rödlök, finhackad4 dl småbladig machesallat Citrondressing 1 citron, saften och det finrivna skalet 2 msk färsk, hackad dill 4 msk lätt creme fraiche 1 vitlöksklyfta, pressad örtsalt
Blanda pressad citron samt det finrivna skalet med hackad dill, creme fraiche och pressad vitlök. Smaka av med örtsalt.
Lägg brödskivorna på varsin tallrik. Fördela salladen på brödet och runt om, samt skivat ägg på brödet. Fyll på med skivad avokado, räkor, hackad rödlök och toppa med citrondressingen.