
-
-
Svar på tråden Kåldolmar, svårt att göra eller? vet nån hur länge kålhuvudet ska koka innan man tar bort bladen? ca alltså
-
Det är inte svårt men tar en jädra tid. Gör kålpudding istället!
-
Recept från ica.se
KåldolmarBuffé nr 11 2004, sid 14
Ingredienser
Portioner: 4-6
1 savojkålshuvud (ca 20 fina blad)
½ dl grötris
1 dl vatten
2 dl mjölk
1 medelstor gul lök
1-2 msk smör
300 g blandfärs
2 ägg
½-1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Till stekning
1 msk smör
2 msk ljus sirap eller strösocker
4 dl kålspad (från kokningen)
2 msk konc kalvfond
1-2 msk mörk maizenaredning
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat
Gör så här
1. Koka riset i vattnet och mjölken (enligt anvisning på paketet) till en lös gröt. Låt svalna.
2.Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Plocka försiktigt 20 fina kålblad (undvik de yttersta). Koka dem ett par minuter tills de mjuknar. Spara 4 dl kålspad. Skölj hastigt av bladen i kallt vatten. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.
3. Sätt ugnen på 200°C.
4. Skala och finhacka löken och fräs den lätt i smör i en stekpanna. Låt den svalna.
5. Blanda färsen med risgröt, lök, ägg, salt och peppar till en relativt lös smet. Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket.
6. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnsäker form eller långpanna. Ringla över sirap eller strö på socker. Stek i ugn på nedre falsen i ca 45 minuter. Häll på kålspad och kalvfond efter halva stektiden.
7. Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull och red med maizenaredning. Servera med syltad lök och svamp samt gärna ett fluffigt potatismos.
Glutenfri.
Gör mjölkfri: Koka grötriset med mjölkfritt alternativ, t.exl Solhavre. Använd mjölkfritt margarin eller olja. Välj mjölkfri köttbuljongtärning istället för kalvfond och ren majsstärkelse istället för Maizena mörk redning.
Gör äggfri: Ersätt äggen med 1 msk potatismjöl utrörd i ½-1 dl mjölk.