Inlägg från: trollbottom |Visa alla inlägg
  • trollbottom

    För oss som tvättar med tvättnötter!

    Jag är kär. Allvarligt, hur underbara är inte dom här nötterna. Har provat både att ha dom i diskmaskinen och tvättat med dom.

    Våra tygblöjor blev hur fina som helst och flera blöjor som haft fläckar som varit ganska kraftiga försvann nästan helt. Likadant med en duk som det kommit doftolja på, den har jag försökt med tidigare att få bort fläckarna utan något bättre resultat. Nu är fläckarna nästan helt borta.
    Dessutom kändes tvätten så ren, luktade rent och var så fräsch. Kommer absolut beställa fler nötter, bort med både tvättmedel och diskmedel.

  • trollbottom

    Jo, fast jag har ingen allrengöring sen tidigare heller iof. Har alltid använt grön såpa för golv här hemma. Men självklart ska jag göra avkok och prova hur det blir. Bara för att jag är nyfiken. Fast jag älskar doften av såpa.

    denna där skrev 2008-03-03 08:23:10 följande:


    Svar på #137
    Ja precis! och bort med allrengöring!Ta och gör ett avkok och ha som rengöringsmedel! Tillsätt en doftolja och du får ett rent och fräscht tvättnöts hem Vi har tvättnötsavkok blandat med vatten och lite eterisk olja (citrongräs) i en sprayflaska som rengöring både i köket och på toaletten och sedan har jag en flaska som jag använder som Ajax till golvet etc!Kanon!Inga kemikalier här hemma inte!Vi har på oss tvätnöttade kläder, äter på tvättnöttad disk, går på tvättnöttat golv, äter på tvättnöttat bord!
  • trollbottom

    Men mina har räckt längre. Tvättade 6 maskiner och då var en i 95 grader men dom är blanka fortfarande så de går ju att använda än. Och de jag har i diskmaskinen blänker än med trots säkert närmare 10 diskar.

    Låter konstigt.

    Hade ni nötterna hela eller har ni delat dom?

  • trollbottom

    men jag tvättar ju också i hyreshusets maskiner. och dom är inte blanka längre då?

  • trollbottom

    I diskmaskinen delade jag mina och sen la jag skal och kärna i bestickkorgen. Funkar finfint. Någon sa att man behövde skölja av disken kanske lite extra noga. Men jag sköljer hur som och sen brukar jag köra sköljprogrammet först. Än så länge har all disk varit helt ren.

  • trollbottom

    jag har lagt i fyra delade nötter i diskmaskinen och vi diskar minst en maskin om dagen och jag har haft dom där i snart två veckor. Än så länge så är dom blanka fortfarande. Börjar bli lite mindre blank nu.

    Jag har dom till tygblöjor och dom är så bra att det är nästan inte sant. Tar bort fläckarna superbra. Visst syns fläckarna lite men med vanligt medel så har inte fläckarna försvunnit alls.

  • trollbottom

    Jag märker ingen skillnad på våra tygblöjor och jag tvättar bara med tvättnötter. Dom suger upp lika bra som förut. Fleeceinläggen suger också upp lika bra som förut.

    Tycker också det blir bra i disken. Visst ibland så är det något som är skitigt fortfarande men det var det med vanligt diskmedel också.

  • trollbottom

    Mina är då inte delade på. Dom ska väl räcka längre om dom inte är delade

  • trollbottom

    hur förvarar ni nötterna efter dom är använda. Jag har lagt dom i en burk och dom torkar då inte ut. Jag har använt vissa nötter till mer än tio tvättar

  • trollbottom

    denna där skrev 2008-03-19 12:12:08 följande:


    Svar på #199
    Tvättnötterna ligger kvar i BH påsen i tvättmaskinen hela tiden.När jag tvättat helt färdigt med dom så lägger jag dom i en glasburk. Dessa kokar jag senare för att göra avkok på som jag använder som allrengöringsmedel här hemma.Numera använder vi inget annat än tvättnötter till i princip allt....
    Fast vi har ingen egen tvättmaskin och jag tror grannarna skulle bli lite brydda om dom fann nötterna i tvättmaskinen. Plus att jag faktiskt inte vill dela med mig av mina nötter till mina grannar.
    Smart att göra avkok på dom färdigtvättade. Det ska jag komma ihåg.

    Pilea
    Ingen aning, mina har inte möglat. Men så tvättar jag var tredje dag eftersom vi kör med tygblöjor
  • trollbottom

    denna där skrev 2008-03-19 14:53:52 följande:


    Svar på #202
    hehe, nej delar man maskin kanske inte det är så klokt.Men då hade jag i så fall låtit nötterna ligga kvar i BH påsen fast inte I tvättmaskinen då...
    Hm, har faktiskt inte tänkt på att de kan mögla. Får väl ta ur dom ur burken och skaffa några påsar till för nu måste jag använda strumpor när jag tvättar bh:arna
  • trollbottom

    Pilea
    vad olika det är. Tvättnötterna för mig tog bort dels en fläck på en duk jag kämpat med men ingenting annat har funkat. Nu efter en tvätt med nötterna är fläcken nästan helt borta.
    Likaså tar den bort bajsfläckarna från blöjorna jättebra. Visst syns det lite men mindre än med tvättmedel.

  • trollbottom
    Pilea skrev 2008-03-20 12:29:54 följande:
    Förut använde vi Icas Skona kulörtvättmedel och det har funkat på alla möjliga fläckar. Det som är skönt med nötterna är att man slipper släpa ner tvättmedelspaketet + sköljmedel ner till tvättstugan, nu lägger jag nötterna i någon strumpa som ändå ska med i tvätten.
    Fast vi använde också det och fick då inte bort alla fläckar. Själv märker jag ingen eller en förbättrad skillnad. Mest tittar jag på tygblöjorna och bajsfläckarna är näst intill borta. Det funkade inte förut. Och få är dom förbehandlade med galltvål både när jag tvättade med medel och nu med nötter.
  • trollbottom

    kallt vatten och att sen gnugga in lite salt brukar funka och sen skölja i kallt vatten igen (blodfläckar alltså)

  • trollbottom

    Ja ni, tvättstugor. Vi är bara fem hushåll på en tvättstuga och ändå är det problem.
    Jag är den enda som städar och för ett litet tag sedan kom jag ut och hela tvättstugan var full av fin fin sand, golv, bänkar, tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare.
    Ringde våran vaktmästare och sen fick jag ta dammsugaren och städa. Fick dock betalt av hyresbolaget för städningen. Men det är förbannat trist att alltid behöva börja ett tvättpass med att städa i en halvtimma för att ens kunna gå in. Kläderna blir ju skitigare av att komma in där innan man städat.

    Karln hade däremot glömt mina nötter där förra tvättgången men dom hade inte rört dom som tur var. Dom fatta väl inte vad det var :)

  • trollbottom

    Mina nötter räcker kring tio tvättar innan dom ser helt ihopskrumpna. Ibland kan jag tycka det är lite svårt att avgöra om dom är blanka eller inte. Fler som tycker det kan vara lite klurigt.

  • trollbottom

    Jag har faktiskt inte använt det själv. Vet bara att det är det dom rekomenderar.
    Men om nötterna är halva så går dom åt snabbare än om dom är hela. Jag brukar blanda några gamla och några nya när jag ska tvätta svårare tvätt. Kan tänka mig att det inte behövs så mycket bikarbonat. Kanske står på bikarbonatpåsen.
    Att det är lika bra är jag övertygad om. Har tagit bort fläckar med hjälp av bikarbonat förut.

  • trollbottom

    jag hälde i lite på måfå men har ingen aning om det var för mycket eller för lite.

Svar på tråden För oss som tvättar med tvättnötter!