Nu har jag 2 olika. Inte så olika iofs så det bara är jästen som skiljer. Men jag klistrar in båda så får man väl göra som man vill.
Dom olika bönorna/linserna ska tydligen ge lite olika smak/sötma också men har själv bara gjort med röda linser än så länge.
Köper man linser man måste förbereda själv så har jag för mej att man får ta bara hälften så mycket då vikten dubbleras när man tillsatt vattnet (och det kokats ihop).
12 småbröd eller 2 st limpor
250 g avrunna och sköljda linser (bruna eller röda ) ,kikärter eller sojabönor
ca 4 1/2 dl vatten
50 gr jäst
2 tsk salt
1 /2 dl rapsolja
1 msk ljus brödsirap
5 dl rågsikt
7 -8 dl vetemjöl special
Gör så här:
1. Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i en mixer tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det blir 7 dl degvätska.
2. Värm degvätskan till 37 grader.Blanda jäst och degvätska.
3. Tillsätt olja, sirap, salt rågsikt och 4 dl vetemjöl special.
Arbeta degen väl tills den släpper från bunkens kanter .Låt jäsa övertäckt 30 min
4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Dela den i 2 delar och rulla till längder. Skär varje längd till i 6 delar och rulla till 12 bullar och lägg dem plåtar . Jäs övertäckt i 30 min.
5 . Sätt ugnen på 250 grader
6. Grädda i ca 15 min mitt i ugnen. Limpor gräddas i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25 min.
___________________________________________
250 g kokta, avrunna och sköljda linser (bruna eller röda), kikärter eller sojabönor
ca 4 1/2 dl vatten
12 g (1 påse) torrjäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl special
Gör så här
1. Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
2. Värm degvätskan till 42°C (använd gärna en termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.
3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225°C.
6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.
Om du väljer att göra limpor forma degen till 2 limpor. Jäs övertäckta i 30 minuter. Grädda dem i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 25 minuter.