god sås till kött=?
någon som har någott gott recept på god sås till kött?
någon som har någott gott recept på god sås till kött?
Rödvinssås
rödlök
rödvin
svartvinbärsgele
fond
salt
peppar
ev. redning
bryn löken i smör, tillsätt vin, gele samt fond/kryddor efter smak.
koka upp
vill du ha en slät sås så silar du bort löken före servering.
svart tulpan skrev 2008-02-07 15:55:54 följande:
Underbart god sås - tyvärr gjord på grädde . men ibland kan man lyxa till det...
3 dl grädde
1 dl Caj´Ps grillolja
2-4 tsk grovmalen svartpeppar
Blanda allt i en kastrull
Koka upp o låt det sedan sjuda på svag värme i ca 50 min så den får tjockna
Servera med valfritt kött - supergott...
matlagningsgrädde , kalvfond , salt och soya...jättegott...
det spelar ingen roll i fall den är fet lr inte bara det är gott :)
jag gillar att ha i creme fraiche istället för en massa grädde, det ger en annan syra som jag tycker är hur god som helst, detta gäller alltså typ svampsås eller liknande, ej vinsåser:)
Man kan ha i grädde också, men prova med lite fraiche i, det är hur gtt som helst!
Balsamicosås
Ingredienser
3 st Schalottenlök, finhackad
2 st små syrliga äpplen
0,5 st palsternacka
2 msk smör
4 st krossade enbär
0,5 tsk stött kardemumma
0,5 msk mörk muscovadosocker eller farinsocker
1 st lagerblad
1 st liten bit kanel
1 krm salt och peppar
2 st kvistar färsk timjan
2 st kryddnejlikor
2 dl rödvin
1 dl vatten
4 msk balsamicovinäger
3 msk mörk koncentrerad oxfond
15 gram 70-80% mörk choklad
2 msk smör
Gör så här
Skala hacka löken fint. Skala palsternackan och kärna ur äpplen. Skär i grövre tärningar.
Smält smör i en kastrull. Lägg i lök, äpplen, palsternacka, enbär och kardemumma. Låt det bli glansigt.Rör ner socker, peppar och lagerblad.
Rör till sockret är smält och hacket börjar bli brynt. Lägg ner kanelstång, timjankvistar och nejlika. Häll på vin, vatten och balsamvinäger.
Låt småputtra i 10-15 min. tills lök, palsternacka och äpplen har mjuknat. Passera genom en finmaskig sil och sila sedan en gång till.
Smaka av med köttbuljong, salt, peppar och rör slutligen ner chokladen och några klickar smör. Vill man ha simmigare sås kan man reda av den med maizena.
Serveringsförslag
Karin serverar såsen till fasan. Jag har serverat den till ryggbiff.
Madeirasås
Ingredienser
Fond: 1 sats
3 st charlottenlökar alt.gullök
2,5 msk gräslök
1 msk smör
4 dl madeira vin
5 dl vatten
1 st buljongtärning, grönsaks
Såsen:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 st sats fond
2,5 dl grädde
1,5 dl crème fraiche
Glöm inte kryddor ,se nedan.
Gör så här
FOND: Vet ej hur mycket vätska det blir = 1 sats. Charlottenlök eller gullök ,skäres i mindre bitar, gräslök, hackas i mindre bitar.
Smält lite smör i en panna och lägg i löken och gräslöken , så de blir lite mjuka (obs! inte fräsa).
Tillsätt :Madeira vin ,(billigaste på systemet), vatten, grönsaksbuljongtärning. Låt koka ihop till hälften (är inte nödvändigt men den blir godare)
Sila bort löken. Spara Buljongen/fonden till såsen.
SÅSEN: Smält smör , rör i vetemjöl, rör om. Tillsätt buljongen/fonden, rör om tills det kokar upp.
Tillsätt 2-3 dl grädde. Koka upp.
Rör i ½-1 burk crème fraiche, FÅR EJ KOKAS!
Tillsätt kryddor efter behag: Svartpeppar, grön peppar, cayennepeppar, dragon ( inte så mycket, dragon tar lätt över smaken) Soya för färgen skull. Samt lite smak.
CocaColasås
En god sås till grillat kött, även till skinksnitsel. Den är god både varm som kall. Tar ca 1 timme att koka , men det är den värd.
Ingredienser
1 flaska chilisås, het
1 st lök ,hackad
1 st parika , hackad
4 msk honung
2 st vitlöksklyfta, pressad
2 dl cocacola
0,5 tsk salt
1 krm cayennepeppar
Gör så här
Hacka lök och paprika i små bitar och lägg dem i en kastrull. Pressa i vitlöksklyftorna. Blanda i resten av ingredienserna.
Låt allt puttra i katrullen i ca. 1 timme, rör om då och då.
Krydda efter eget tycke och smak när såsen är färdigkokt hur stark du vill ha den med cayennepeppar och salt.
Muscovadosås med ingefära och paprika
En piffig sås,som smakar bra till fläskkött eller kyckling
Ingredienser
3 msk ljust muscovadosocker
2 st röda paprikor
0,5 st grön chili
4 st tomater
3 st schalottenlökar
3 st vitlöksklyftor
1 dl grösaksbuljong
3 st cm färsk ingefära
Gör så här
Skär paprikor chili och tomater i bitar.Finhacka lök och vitlök.Häll alltsammans i en kastrull.Tillsätt buljong och muscovadosocker.Koka 10 min.
Skala ingefäran och riv eller finhacka och häll i såsen.Mixa och smaka av med salt och peppar.
Vill man ha en tjockare sås reds den av med maizena i lite kallt vatten.Låt såsen koka upp.
jag älskar kall sås då maten är varm och en dundergod sås*enligt mig* är:
En förpackning kessela
En förpackning feta
lite peppar och salt
Mosa fetan, rör ner kessela, salta och peppra
Så gillar du feta är det gott
Passar till kött, kyckling och laxpaket man gör i ugnen
Kallrörd sås med mangochutney och banan
En kallrörd sås som passar gott till kött eller kyckling, framför allt grillat.
Ingredienser
2 dl crème fraiche
1 st banan
3 msk mango chutney
Gör så här
Mosa bananen och rör i creame fraishen.
Tillsätt mongo chutneyn efter smak. Jag tor att jag brukar ta ca. 3 msk.
Tips! Prova gärna att krydda med lite curry.
Persiko-currysås
En annorlunda sås som passar utmärkt till kyckling, kalkon.
Ingredienser
2 msk smör att fräsa i
1 msk curry
3 msk vetemjöl
3 dl grädde
1 burk persikor ,konserverade
0,5 tsk salt eller efter smak
0,5 krm svartpeppar, efter smak
Gör så här
Fräs smöret tillsammans med curry.
Tillsätt vetemjölet, rör om.
Tillsätt grädden , lite i sänder.
Tillsätt SPADET från persikorna 1 burk=420gr (spara persikorna,skivas och ätes som tillbehör/garnering till rätten.)Ta lite spad i sänder under omrörning.
Låt puttra i ca. 5 minuter.
Salt och peppra efter behag.
Tips! Vill du ha starkare smak tillsätt lite hönsbuljong (tärning)
Serveringsförslag
Kyckling/kalkon, kokt ris och en sallad. Glöm inte persikoskivorna.
vitlökssås
En sås som passar till all slags kött.
Ingredienser
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 st dessertost vitlök
1 st Köttbuljongstärning
2 st vitlöksklyftor
Gör så här
Blanda alla ingredienser i en gryta. Koka upp på svag värme och rör hela tiden, lätt att den bränns vid annars.
Favoritsås
Världens bästa sås som fungerar till allt.
Ingredienser
3 dl gräddfil
3 msk finhackad färsk timjan eller 1 msk torkad
1 msk -2 msk fransk senap
1 nypa salt
1 nypa peppar
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienser till såsen. Ställ kallt och låt mogna.
Konjakssås med honungssmak
jätte god sås till kött
Ingredienser
1 dl konjak
3 dl matlagningsgrädde
1 msk flytande honung
4 msk koncentrerad kantarellfond
0,5 tsk torkad rosmarin
Mjöl, vitpeppar och soja efter smak
Gör så här
Häll konjak i en kastrull och låt vätskan koka i några minuter på medellåg värme tills den har reducerats något.
Tillsätt grädde, fond, honung och rosmarin. Låt koka i ca 3-5 min. Rör ut såsen med lite mjöl för ev. tjockare konsistens. Låt koka 3 min.
Smaka av såsen med peppar och soja.