• Cerdrica

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    Jag tycker argumentet att det kostar mycket att adoptera är konstigt.
    Jag kan förstå att man väljer att göra sina gratisförsök, helt klart men det är ju verkligen ett lotteri att göra det privat. Ja, adoption kostar men då får man ju barn (det finns undantag men de är faktiskt få), det är inget man vet att man får för de 100 000 man lägger ner på IVF. Återigen (aom jag skrev i förra tråden), jag tycker inte det är fel att göra det men för mig låter det märklilgt att man tycker att adoption är dyrt om man gör IVF privat. Risken är ju att man gör ett antal IVF och sedan inte har råd att adoptera.

    Jag har förstått genom diskussioner bland bekanta och bekantas bekanta att många tror att man älskar ett biologiskt barn mer. Eller snarare DE tror att DE inte skulle kunna älska ett adopterat barn som ett biologiskt. En tjej jag pratade med sa att hon inte tvivlade på att jag älskade min son lika mycket som om jag hade fått ett biologiskt barn men hon och hennes man tvivlade/var rädda att de inte skulle göra det.

    Jag har också uppfattat det som att män i allamänhet tar längre tid på sig för att bli redo för adoption. Och kanske är det då fler män som inte vill adotpera? Ingen aning men jag har mött rätt många som sagt att deras man behövde fundera lite innan de kunde gå vidare till adoption.
    Jag visste direkt efter att jag inte blev gravid efter ett år att jag ville adoptera. Min man kände ingen adopterad vuxen och han behövde lite betänktid och mer info. Idag är vi båda glada att det inte blev biobarn för då hade vi inte fått vår son. inser ju att vi hade tänkt det omvända om vi hade fått ett biologiskt barn men vi har båda svårt att tro att vi fått ett så vackert barn om det varit vårt biologiska, hahaha.


    Den som lever får se
  • Cerdrica

    Hehe, Vietnammamma, man ska vara ärlig!

    Jag vill tillägga att alla har vi olika tålamod men många säger att adoption tar så lång tid. Och att de därför väljer IVF.Det stämmer ju inte heller alla gånger, inte ens nu med dagens köer, adoptioner kan fortfarande gå på mindre än ett år..
    Dessutom är det i många kommuner lååång väntetid för gratis IVF-försök, vi fick barn genom adoption innan vi kommit fram i kön så för oss var det inte bara säkrare utan även snabbare. Min poäng är att man kan ju inte VETA att IVF är snabbare. Det kan vara det men om det inte blir något har man ju förlorat tid på det också. Om man nu inte varit förutseende och ställt sig som sökandemedlem i någon organisation samtidigt som man påbörjade IVF.


    Den som lever får se
  • Cerdrica
    Wasabi skrev 2008-02-12 18:50:48 följande:
    Men till saken..att adoptera är en helt annan sak än att vilja ha egna barn. Att adoptera borde inte vara självklart bara för dom som inte kan få barn, utan om man brinner för att hjälpa barn i världen så gäller ju det även dom som kan få barn på egen han.

    Att adoptera tar LÅNG tid, och är i mitt tycke ett större ansvar, då man måste ta ställning till många olika saker.Adopterar man ett barn från ett annat land där man ser annorlunda ut, så får man inse att barnet kanske upplever sig annorlunda som större, och kanske vill söka sina rötter och en tillhörighet där man kännser sig mer hemma (innan man inser att man kanske redan var hemma hos adoptivföräldrarna). Är barnet äldre så flyttar man det från en kultur den är van vid, till ett helt nytt land, med massor av kulturchockar, och nytt språk. Tar man ett spädbarn, hur har mamman levt när hon bar på barnet? Man måste liksom inse att barnet haft ett liv innan mig! Då tycker jag, att jag som adoptivförälder har ett ansvar gentemot barnet att dokumentera så mycket jag bara kan, för att kunna svara på dom frågor som eventuellt kan komma längre fram.

    Med ett eget barn så slipper man alla dom eventuella problem som kan uppstå. men visst det behöver ju inte bli så, men det finns ju en risk.
    1. Mitt adopterade barn ÄR mitt eget! Vems skulle det annars vara?!?! Ja, förutom min mans då så klart.

    2. Stackars det barn som adopteras för att någon vill hjälpa ett fattigt föräldralöst barn!!! Ska barnet gå omkring och vara tacksam hela sitt liv för det elelr? Nej, snälla du, innan du kommer och predikar så ta reda på fakta. I Sverige får man inte godkänt för adoption med de motiven. Adoptera ska man göra för att man vill ha barn, inget annat.

    3. "Med ett eget barn slipper man alla de problem som kan uppstå" Öööööööööööööööh, så om man föder sitt biologiska barn får man INGA problem någonsin? Garanterat?!?! Jösses, vilken planet kommer du ifrån.

    Vill tillägga att vår adoption tog mindre än tio månader, vi adopterade en treåring och tack, det går ut märkt. Alla vuxna adopterade jag känner mår också utmärkt men det kanske beror på att de är sina adoptivföräldras "egna" barn....????
    Den som lever får se
  • Cerdrica
    Tota skrev 2008-02-12 19:18:12 följande:
    Vad lustigt, själv när jag växte upp fick jag ständigt höra att jag skulle behandla mina föräldrar (biologiska alltså) med respekt och vara tacksam för allt möjligt. Inte för att jag tycker att det är en bra uppfostringsmetod men det är knappast ovanligt....
    Fast du förväntades inte känna dig tacksam för att du fick födas till deras barn. Däri ligger skillnaden och det tycker jag är en enorm skillnad. Vår son har inte bett om att bli adopterad, han har inget att vara tacksam för. Vi däremot känner var dag tacksamhet för att vi fick bli föräldrar till det här lilla underverket.
    Den som lever får se
  • Cerdrica
    inoka skrev 2008-02-12 20:18:49 följande:
    Love4cats: Nä jag har ingen aning om hur mkt man får veta om bakgrunden till adoptivbarnen nu för tiden. Jag fick inte veta ngt alls. Och eftersom jag är nästan blind på v.öga och har hörselnedsättning så har jag alltid undrat över om det är ärftligt eller inte. När jag träffa mina biologiska föräldrar visade det sig att det var det. Mamma har exakt samma ögonfel och även hörselfel. Och därför är ju mina barn extra noga kollade. Sånt hade jag velat veta för det är ju inte säkert att jag valt vägen till att leta upp dem för att få svar på de frågor mina adoptivföräldrar inte kunde svara på. Oj..blev lite vimsigt skrivet här kanske?!!! :)
    Du har rätt, i de flesta fall har man ingen möjlighet att känna till om ens adopterade barn har en ärftlig sjukdom. Ibland är det en nackdel, vid andra tillfällen en fördel (man slipper gå ocvh oroa sig och vänta på något som kanske aldrig händer).

    Men barn kan födas med många diagnoser och sjukdomar som inte är ärftliga så att säga att ens biologiska nyfödda barn inte kommer få några problem är rätt magstarkt.
    Jag har tex ett syskonbarn i nästan samma ålder som vår son och trots två friska föräldrar är han väldigt ofta sjuk. Medan vår pojke ännu inte haft så mycket som lite snuva. Man kan aldrig veta helt enkelt.  
    Den som lever får se
  • Cerdrica
    emcjoh skrev 2008-02-12 20:50:58 följande:
    OT jag vet men kan inte låtabli att skriva detta, för när jag läste detta kom tårarna och jag önskar alla adoptivbarn ngt liknande.
    Ja, det hade varit underbart men är ju bara möjligt i de länder där det är tillåtet enligt lag att lämna bort sina barn. Det är det inte i Kina till exempel.
    Den som lever får se
  • Cerdrica
    Angla skrev 2008-02-12 21:25:53 följande:
    Jag tror ytterst få som gör IVF planerar att göra många försök ifrån början. Därför så ser man det som ett billigare alternativ i inledningsskedet.Ang att kunna förmå sig till att älska så är det ju många som aldrig kan föreställa sig att de ens skulle kunna älska barn nr 2 lika mycket som barn nr 1 vid biobarn.
    Ja, så kan jag tänka nu! Fast jag vet ju att det går, jag älskar ju tex mina bröder (med stor åldersskillnad) lika mycket.
    Jag tror dock det är fler som avstår från att adoptera av den orsaken än det är folk som avstår att skaffa barn nr 2 pga detta men det är ju bara en gissning.
    Den som lever får se
  • Cerdrica
    bebbe made in italy skrev 2008-02-12 22:08:32 följande:
    Jag undrar ju bara om ni som adopterat först prövat att få biologiska barn? För om ni hade fått det kanske ni inte hade adopterat. Har har läst att någon här i tråden både har biologiska och adoptivbarn så frågan gäller då inte dig. Men om man nu tycker detta med att folk vill ha"en mini kopia av sig själv" och ifrågasätter om  graviditeten äe aå viktig så förstår jag inte varför ens första hands val inte var adoption, det låter lite dubbelt i mina öron. Folk kämpar med att bli gravida och som sista utväg är det adoption som gäller, vad säger det då? jo att man hellre hade fått en minikopia av sig själv om man hade fått välja. ja inte vet jag men det är ju så budskapet blir....
    När det inte blev något barn i sängen efter ett år gjordes en fertilitetsutredning där man inte hittade något fel på oss. Vi hade fyra val:

    1. att fortsätta försöka hemma
    2. Att vänta ett par år i kö för att få tre landstingsbekostade IVF-försök
    3. Att bekosta IVF privat (läkarens rekommendation, han talade sig varm för detta)
    4. Adoptera

    Vi valde adoptera och drygt et toch ett halvt år senare var vi hemma med vår son. Vi har inte ångrat oss en sekund.
    Den som lever får se
  • Cerdrica
    maritmedm skrev 2008-02-13 08:14:35 följande:
    Jag vill gärna adoptera, men hur ska pengarna räcka till då de knappt finns?? Vi lever ett bra liv ekonomiskt men inte så bra att vi kan spara ihop alla de tusentals kronor som behövs till en adoption.
    Man kan låna, precis som man kan låna till bil, hus eller andra kostnader.
    Den som lever får se
  • Cerdrica

    Det handlar väl egentligen inte om det är kul eller inte. Jag tycker inte heller det är kul att adoption kostar mycket (även om jag förstår varför) men vill man ha barn får man ju ordna det. Om man inte har råd att adoptera är det en sak men om man har möjlighet att ta ett lån och adoptera men skyller på att man inte vill skuldsätta sig... Ja, då får man ju liksom vara utan barn. Eller, om mna har möjlighet, skaffa barn på ett annat sätt.
    Jag har hellre skulder och barn än lever ett liv utan barn. Men alla tänker olika.


    Den som lever får se
Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?