Detta hittade jag på livsmedelsverkets hemsuda:
Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den andra är att ge barnen bra matvanor.
Genom att ge sitt barn tillfälle att lära sig att tycka om många olika rätter och ge dem positiva attityder till mat har man som förälder möjligheten att ge barnet grunden för ett rikt matliv. Lär sig barnet från början att uppskatta hälsosam mat är förutsättningarna för god hälsa under resten av livet större.
På den här sidan
Mycket näring men mindre energi
Hälften så mycket godis, läsk, glass, kakor, bullar och snacks
Samma kostråd för barn som för vuxna
Vetenskapen bakom kostråden
Barn behöver mat regelbundet
Tallriksmodellen
Nyckelhålsmärkt mat - bra även för barn
En halv liter lättmjölk och magra mjölkprodukter
Mer frukt och grönt
Fisk är nyttigt
Bröd till varje måltid
Läsk och saft - tomma kalorier
Barn behöver röra på sig
Mycket näring men mindre energi
Barn behöver mycket näring för att växa och utvecklas på rätt sätt. Samtidigt behöver de mindre energi än vuxna. Det innebär att barn behöver näringstät mat, som innehåller mycket näring men mindre energi.
Hälften så mycket godis, läsk, glass, kakor, bullar och snacks
Livsmedelsverkets undersökning av barns matvanor visar att barn äter alldeles för mycket feta, sockerrika men näringsfattiga livsmedel. Nästan en fjärdedel av kalorierna kommer från dessa livsmedel.
Om barnet ska få i sig alla näringsämnen kroppen behöver, utan att gå upp i vikt, finns det inte plats för särskilt mycket sådan mat.
Om barnet äter "nyttigt" i övrigt, det vill säga inte så mycket mättat fett och mycket frukt och grönt, finns det plats för sötsaker som motsvarar cirka 80-200 kalorier per dag, beroende på barnets ålder.
För barn 2-6 år motsvarar det för en vecka
½ bulle
2 småkakor
3/4 dl glass
1/3 dl smågodis, 25 gram
4 små rutor chokladkaka, 15 gram
½ minipåse snacks, 20 gram
1 glas läsk och saft, 2 dl.
För barn 7-15 år motsvarar det för en vecka
1 bulle
4 småkakor
2 dl glass
1 dl smågodis, 60 gram
1 liten chokladkaka, 40 gram
1 minipåse snacks, 50 gram
5 dl läsk och saft.
Antingen kan barnet välja en "sort" varje dag ? eller allt på en gång, en gång i veckan. I dag äter svenska barn i snitt 150 gram godis i veckan. Vart tionde barn äter mer än 300 gram godis i veckan.
Samma kostråd för barn som för vuxna
I princip samma kostråd gäller för barn över två år som för vuxna:
Ät mycket frukt och grönt, gärna 400 gram om dagen. Det motsvarar till exempel två frukter och två rejäla nävar grönsaker.
Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.
Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan.
Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.
Ät bröd till varje måltid, gärna fullkornsbröd.
Små barn behöver inte lika mycket fibrer som vuxna. Därför kan det vara bättre att ge mindre fiberrikt bröd till dem.
Vetenskapen bakom kostråden
Livsmedelsverkets fem kostråd utgår från de senaste forskningsrönen inom nutritionsområdet, kunskapen om hur svenska folket äter i dag och om hur vi bör äta. Det vetenskapliga underlaget för kostråden finns beskrivna i boken Nordiska näringsrekommendationer, som ges ut av Nordiska Ministerrådet, se länkarna till höger.
Barn behöver mat regelbundet
Hela kroppen fungerar bättre om man äter regelbundet - frukost, lunch, middag och något bra mellanmål däremellan. På länken till höger finns tips på bra mellanmål. Om man äter regelbundet är det är lättare att låta bli att småäta och att äta lagom mycket vid måltiderna.
För att få i sig alla näringsämnen kroppen behöver är det bra att äta varierat. Försök att se till att barnet äter livsmedel från matcirkelns alla delar varje dag, se bilden. Enskilda livsmedelsgrupper kan uteslutas utan att kosten behöver bli obalanserad eller otillräcklig.
Tallriksmodellen
För att lära barnet hur en bra måltid ser ut kan man ta hjälp av tallriksmodellen, se bilden. Tallriksmodellen visar innehållet i en hel måltid och proportioner mellan de olika delarna på tallriken.
En stor del är grönsaker och rotfrukter
En stor del är potatis, pasta, ris eller liknande
Den lilla delen är kött, fisk, kyckling, ägg eller vegetariskt alternativ.
Komplettera måltiden med bröd, en frukt och vatten eller lättmjölk.
Tallriksmodellen visar bara proportioner mellan de tre delarna. Ett litet barn behöver förstås mindre mat än en tonåring, men proportionerna är de samma.
Nyckelhålsmärkt mat ? bra även för barn
Precis som vuxna äter barn för mycket mättat fett. Mjölk, ost och charkvaror, men även bakverk och choklad, är de största källorna till mättat fett.
Barn över två år rekommenderas att äta nyckelhålsmärkta livsmedel, eftersom de är magrare, innehåller mindre mättat fett, mindre socker och salt men mer fibrer än andra livsmedel av samma typ. Barn rekommenderas nyckelhålsmärkt för att få bra balans mellan fett, mättat fett, kolhydrater och protein, inte för att de ska få i sig mindre energi. Magra barn kan behöva mer mat, inte mer mättat fett.
Korv, köttbullar, bacon, leverpastej och andra charkvaror finns som nyckelhålsmärkta alternativ. Det gäller även ost. Läs mer om nyckelhålet på länken till höger.
En halv liter lättmjölk och magra mjölkprodukter
Barn behöver ungefär en halv liter lättmjölk eller andra magra mjölkprodukter om dagen. Även mjölk som finns i maten räknas in. Mjölk och mjölkprodukter innehåller många vitaminer och mineraler, bland annat kalcium och D-vitamin, som är viktiga för skelett och tänder.
Alla, också barn, rekommenderas att äta mindre mättat fett. Därför är det bra att välja lättmjölk, lättfil och lättyoghurt. Lättprodukter innehåller mindre fett men lika mycket av andra näringsämnen som fetare produkter. Berikad lättmjölk innehåller dessutom mer D-vitamin än standardmjölk.
Rådet att dricka lättmjölk gäller alla barn oavsett kroppsvikt och syftar inte i första hand till att minska intaget av energi, utan av mättat fett.