• Marsfisken

    Citronmarängpaj! Vad gör jag för fel???

    Har blivit tillfrågad att göra några citronmarängpajer till en fest, men de jag gjort tidigare har blivit rinniga... Mellan botten och själva marängen blir det som rinnigt, det är citronkrämen som blir sån, blaskig och rinnig... Kan ni hjälpa mig med vad jag gör galet???

    Hoppas ni förstår min virriga trådstart...

  • Svar på tråden Citronmarängpaj! Vad gör jag för fel???
  • Chutzpah

    Jag är amerikanska bagare och har bakat en hel del citronmarängpajer (de är ju amerikanska!)

    Vad har du för recept? Alla recept är långt ifrån bra. Hur var vädret? Fuktigt ute? Eller torrt?

  • Marsfisken

    Mitt i vintern så det var förhållandevis torrt... Har du ett annat, bättre recept får du hemskt gärna dela med dig

    Citronmarängpaj
    8-10 personer

    PAJDEG:

    3 dl vetemjöl
    150 g smör eller margarin
    1 äggula
    1 msk kallt vatten

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Hacka samman vetemjöl och matfett
    2. Tillsätt äggulan och vatten
    3. Arbeta hastigt ihop till en deg
    4. Låt degen vila i kylskåpet åtminstone en halvtimme
    5. Gör under tiden citronkrämen

    CITRONKRÄM:

    3 dl vatten
    2 dl strösocker
    saft av 2 citroner (1 dl)
    5 strukna msk maizenamjöl
    4 äggulor
    rivet skal av 2 citroner
    2 msk smör eller margarin

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Borsta citronerna noga i varmt vatten och torka av dem
    2. Riv det yttersta gula på skalen
    3. Pressa ur saften
    4. Blanda vatten, socker, citronsaft och maizena i en kastrull
    (Obs! ej aluminium)
    5. Koka upp under omrörning och låt det koka ett par minuter
    6. Ta kastrullen av värmen och vispa ner en äggula i taget
    7. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och sjud under ständig omrörning tills krämen tjocknar (koka inte, krämen bränns lätt vid)
    8. Ta krämen från plattan, rör ner citronskal och matfett
    9. Låt krämen bli kall

    PAJDEGEN:

    1. Värm ugnen till 225 grader
    2. Tryck ut degen i en osmord pajform med löstagbar kant (24 cm i diameter)
    3. Nagga degen med en gaffel och ställ den att vila i 15 minuter
    4. Grädda därefter pajskalet mitt i ugnen i 15 minuter
    5. Låt pajskalet kallna och fyll det sedan med citronkrämen
    6. Ställ in i kylskåpet så att krämen stelnar

    SÅ HÄR LÅNGT KAN MAN FÖRBEREDA !

    MARÄNG:

    5 äggvitor
    1 tsk vanillinsocker
    1½ dl strösocker

    GÖR SÅ HÄR:

    1. Värm ugnen till 150 grader
    2. Vispa vitorna till hårt skum
    3. Tillsätt socker och vanillinsocker och fortsätt vispa tills marängen är tjock och blank
    4. Bred marängsmeten ovanpå pajen, forma den snyggt med en gaffel
    5. Grädda mitt i ugnen 15-18 minuter eller tills marängen fått fin färg

  • SmultronÄngel

    Jag brukar alltid göra enligt receptet i Vår kokbok och det brukar bli bra. Ibland är jag lat också och köper färdig lemon curd på burk, brukar också funka.

  • Marsfisken

    Ska genast kolla det receptet... Kanske man skulle prova färdig lemon curd istället då, då det är den som ställer till det?!

  • Marsfisken

    Tyvärr har jag inte just den bakboken
    Har massor med bakböcker men receptet finns inte i någon

  • SmultronÄngel

    Okej, här är citronkrämen från Vår kokbok

    3 dl vatten
    1½ dl socker
    4 msk majsstärkelse
    5 msk pressad citron eller hälften citron och hälften apelsin
    3 äggulor
    2 msk smör eller margarin

  • SmultronÄngel

    Annars är det samma tillvägagångssätt som i ditt recept så jag orkar inte skriva ner det.

  • Marsfisken

    Tusen tack! Ser det andra ut ungefär som mitt recept?

  • SmultronÄngel

    Pajdegen är i stort sett samma men i marängen använder man bara 3 äggvitor och 1½-2 dl strösocker

  • Marsfisken

    Ser att vi skrev samtidigt

    Oki doki, kanske försöker mig på den krämen då...

    Ingen annan med bra recept, eller förslag på vad jag gör galet?

Svar på tråden Citronmarängpaj! Vad gör jag för fel???