vattkoppor
Man får inte bältros av vattkopps smitta.
Man får inte bältros av vattkopps smitta.
Dottern hade vattkoppor nu för en vecka sedan och under denna tiden har vi haft läkare hemma två gånger och enligt honom så får man INTE bältros av vattkoppor, men man kan få vattkoppor av nån som har bältros.
Det är samma virus som aktiveras men av helt olika orsaker.
Sjukdomsinformation om vattkoppor och bältros
Annan benämning: herpes zoster
Vattkoppor är en välkänd, mycket smittsam men för det mesta ganska banal utslagssjukdom. Mottagligheten är allmän, oftast drabbas förskole- och skolbarn. Sjukdomen finns över hela världen.
Efter genomgången sjukdom/infektion, med eller utan symtom, finns dock virus sovande (latent) kvar i nervceller i kroppen. Vid en eventuell reaktivering får patienten bältros.
Orsakande mikroorganism, smittvägar och smittspridning
Det virus som orsakar såväl vattkoppor som bältros, varicella/zoster-virus, tillhör gruppen herpesvirus. Dessa utmärks bl.a. av att virus efter den primära infektionen ligger latent i kroppen. Virus kan lång tid senare reaktiveras. Vattkoppor smittar från person till person främst via luften runt den sjuke. Smittsamheten är mycket hög redan någon till några dagar innan utslagen börjar. Den har i praktiken upphört inom sju dygn efter utslagsdebuten.
Bältros smittar via direktkontakt med sårvätska från blåsorna. Man kan säga att det är ens barndoms vattkoppor som spökar, när man som äldre får bältros. En person som aldrig haft vattkoppor får sällan bältros. Ett litet barn med vattkoppor smittar inte sin farmor så att hon får bältros. Däremot kan en farmor med bältros mycket väl smitta sitt barnbarn så att detta får vattkoppor.
Inkubationstiden för vattkoppor anges vanligen vara 14?16 dygn (10?26 dygn). För bältros kan någon inkubationstid inte anges, eftersom det är kroppens "egna", latenta vattkoppsvirus som aktiverats och ger besvär.