Sojaallergi - HJÄLP!
jag har soja allergi, och allergi mot alla baljväxter. Vad är det du vill ha tips om? barnmat äter jag ju inte...
men om det är nått annat jag kan hjäpa dig med så gör jag det gärna!
jag har soja allergi, och allergi mot alla baljväxter. Vad är det du vill ha tips om? barnmat äter jag ju inte...
men om det är nått annat jag kan hjäpa dig med så gör jag det gärna!
Jag hade slutat med det, bättre att ta bort allt, och sedan introducera en sak i taget i så fall och testa. Tarmen blir ju irriterad också så då reagerar hon säkert på saker som hon kanske inte skulle reagera på annars. Så det är säkert bättre om magen får lugna sig lite och sen testa efter hand vad som går bra och inte.
Jag utesluter ALLT detta ur min kost, jag vet att det går bra att äta lite ärtor tex, men jag låter bli då man vissa dagar är känsligare än andra.
Det finns ju mycket tips på www.allergimat.com också.
Det är ganska ovanligt att ha denna allergin i vuxen ålder, så förhoppningsvis växer det ju bort för henne!
Nu vet jag inte vart i landet ni bor, men försök att få en remiss! Du har rätt att söka dig till andra sjukhus. Jag hade mycket problem när jag var yngre att få hjälp, men lyckades få en kontakt på lasarettet i Lund och det är guld värt! De "vanliga" dietisterna i landet missar så mycket tyvärr, har dåliga erfarenheter av detta då jag på flera sjukhus blivit rekommenderad kost man inte tål... Det är absolut värt att sitta i bilen ett par timmar för att komma till en specialist.
allergisidan.com
allergi.nu har du också.
Inte ägg och mjölk... men laktos och alla sädeslag.
Jag äter nästan bara ren mat, alltså inga halvfabrikat. Det är ju mer jobb att alltid laga allting, men nyttigt
Men Dennisvarmkorv är bra, den innehåller varken ägg, mjölk, soja eller gluten! Så den är toppen när man vill göra nånting snabbt, går ju att göra rätt mycket med korv. (Finns i lite olika kryddvarianter också har jag för mig.)
Det som är det "farliga" är ju just halvfabrikaten, det är ju säkert svårare för dig när det är en sån liten tjej med att fixa mat!
Vet också att en del av konsums egna varor ska vara fria från sånt här.
På allergihyllorna på de lite större affärerna finns ju väldigt mycket substitut både för ägg och mjölk, tex olika bakmixer och färdiga kex etc.
Till frukost brukar jag ha risgrynsgröt (Pama-minutris och använder rismjölk där de tillsatt kalcium) Jättegott!
Och gör då även egen saftsås till eftersom de gärna stoppar guarkärnmjöl i sylter och annat.
Om man vill få den lite nyttigare och matigare så brukar jag stoppa i sockerbetsfibrer.
Vad äter en sån liten?
Så kanske det är lättare för mig att komma på mat jag brukar äta som kan passa...
Ett annat tips är att handla på Lidl och Netto, de utländska produkterna är många gånger mycket renare än våra. Jag handlar tex marmelad, oljor, snacks där då de inte brukar använda lika mycket tillsatser och inte heller rapsolja. (Även saft, juice etc.)
Även Eldorado och Willys produkter brukar vara bra. Så ju billigare desto bättre ofta!
Rapsolja är förbjudet!! Det är en baljväxt... så det måste du byta ut! Även i kaviaren måste du se upp! Den innehåller nämligen rapsolja... det ska finnas utan, men jag minns inte nu vilket märke det är.
Till matlagning använder jag olivolja, bakning är det bästa att ha majsolja då den ju är smakfri. Det finns även en mix med majsolja/palmolja som är super att baka med. Även här är de utlänska produkterna bättre eftersom de kör med mycket palmolja.
Ja jag har för mig att konsums falukorv är allergianpassad.
Försök att dra ner lite på broccoli med då det kan vara tufft för magen om hon redan är känslig.
Usch vad hemskt att ni inte får hjälp! Helt otroligt! När jag fick tid så gjorde vi som som att jag kontaktade läkaren själv och bad på mina bara knän om att få komma, så då gjorde hon själv en remiss åt mig så jag fick tid till henne en månad senare, då alla andra ville att man skulle gå den vanliga vägen, men hon insåg att det inte fanns tid till det. Jag går hos dr Sonja Werner på LUnds lasarett som även arbetar vissa dagar i Göteborg. Visst, det är bra att vården är gratis... men vissa gånger hade man hellre betalat och fått en tid.
Ja det är inte lätt att veta! Usch vad jobbigt för er...
Jag ska ta och rota lite här hemma och se om jag inte kan hitta mina papper så kan jag scanna in det till dig ikväll så kan du ju jämföra och lägga till sedan.
Betakaroten äter jag, och e401 också
410-418 är de jag undviker mest, de andra känner jag inget av.
Här är en bra länk med om du inte redan har det:
www.shenet.se/referens/enummer.html
Har dom det i välling? Det hade jag ingen aning om... hoppas att det finns utan!
Jag skulle inte våga använda jordnötsolja förrän ni vet hundra med allergierna, just för att det är en så pass farlig allergi så hade jag hellre väntat med det.
Och säger de att ad-dropparna funkar så är det ju lugnt! Men att tillsätta det i övrigt hade jag undvikit...
Jag ska leta fram mina papper och maila dig under kvällen!
Här kommer en snabb-lista (ursäkta stavfel...)
lecithin
hpsause
margarin
skorpmjöl
ströbröd
sojaböngroddar
sojabönor
sojalecithin
sojamjöl
sojaprotein/-isolot/koncentrat
sojasås
svamsojasås
textuerat sojaprotein
tofu
tofuline
vegetabilisktfett
vegetabilisk olja
alfalfa
bockhornsklöver
bondbönor
bruna bönor
brytbönor
böngroddar
carob
curry
dragant
fruktkärnmjöl
grönabönor
gröna ärtor
gurkärn,mjöl
guargum
gulaärtor
gummi arabicum
haricotverts
johannesbrödkärnmjöl
jordnötter
kikärtor
lakrits
limabönor
linser
mungbönor
märgärtor
stjärbönor
sockerärtor
spritärtor
tarakärnmjöl
vaxbönor
vicker
vitabönor mfl. (vilket innefattar raps, senap, senapsfrön)
Hur vanligt det är att man reagerar på raps vet jag inte, jag gör det i alla fall, och min läkare sa till mig att undvika det, ni kan ju testa för att se om hon blir bättre.
Man baka med cocosfett, och sen har du kollat på solrosmargarin? (vet att det finns ett tyskt som heter då sonnenblumen margarin)
Kolla på www.kungmarkatta.se där har du produkter och recept också.
Ibland står det isolerat ärtprotein, då går det bra att äta då det gått igenom en process som gör att det funkar då.
Schär (som finns på bla maxi) har pasta som funkar att äta som innehåller just isolerat ärtprotein.
Mmm, men det kan ha att göra med att de är besläktade. Som tex kärnfrukter och björk är besläktade i allergisynpunkt. Och gråbo och vissa kryddor etc.
Men prova så som du säger! Hoppas att hon mår bättre snart!
Men gluten får ni väl göra på sjukhuset? Det ska man ju inte testa hemma nämligen.
Lycka till och hör av dig om du undrar mer ![]()
Bra! Man behöver lite jävlaranamma för att det ska hända nått när det gäller sånt här!
Håller tummarna för er!
Det är inte alltid det visar på hudtest, på mig gör det inte det på alla, utan det måste tas blodprov, och ibland göras provokationer.
Glutenint./veteallergi?Nja... det är inte nån direktskillnad i sättet att leva. Det som kan vara bra med om det är en veteallergi är att det är större chans att hon klarar havregryn som inte alla glutenintolleranta klarar av!
Det är nog lättast om du bakar själv. Istället för vetemjöl kan du ta tex hälften rismjöl/majsmjöl eller potatismjöl och så äggersättning då. Tex muffins kan du baka så. Det är lättare att göra tex muffins är sockerkaka då det inte blir så "luftigt" när man inte har gluten i och har man då små formar så blir det bättre, de smakar gott men kan se lite tråkiga ut
Jag brukar göra såna muffins och bara ha i vad man känner för, sylt, äpple eller vad som.
Det är ju JÄTTEBRA att ni får gå hos honom! Bra jobbat!
Hehe! Ja det vore ju bra! Tur att det finns såna som du, det kommer underlätta för andra sen...
Hoppas att du kan få hjälp utav dem!