• abnoct­o
  Äldre 3 mar 11:15
  28223 visningar
  11 svar
  11
  28223

  Öppen spis - hur reparera putsen?

  Vi har en öppen spis i vardagsrummet där putsen har släppt på vissa ställen. Någon som vet med vad man lagar sådant?
  Har varit i olika affärer och någon föreslog samma puts som till hus (fanns bara i stora säckar), en annan förslog golvsilikon (förstår ej hur det ska fastna).
  Men finns det någon här som vet bättre?

 • Svar på tråden Öppen spis - hur reparera putsen?
 • Inger
  Äldre 3 mar 11:20
  #1

  har det slagits ur små bitar eller släpper det i sjok? Låter det ihåligt när du knackar på det som sitter kvar?

 • abnoct­o
  Äldre 3 mar 12:03
  #2

  Det låter ihåligt. Det är precis som om det yttersta lagret sitter löst för det är det som lossnar (i sjok) när man kommer emot. Så det måste bort men då måste man ju fylla ut med något, och då är frågan vad?
  JAg skulle tro att ägaren innan lagat med fel material och det är det som lossnar nu men vi vet inte.

 • Inger
  Äldre 3 mar 12:07
  #3

  Knacka ner alltihop och putsa om med finputs. Slabbigt men kul! Och inte svårt. Om du vill ha den vit sen så försök få tag i kalkfärg för bästa resultat. Låt ingen lura dig att ta vanlig latex-takfärg.
  Småskador kan man laga med sandspackel som går att köpa i småburkar men det är knappast nån idé om putsen sitter löst.

 • Inger
  Äldre 3 mar 12:08
  #4

  Och nej, inte, inte, inte golvsilikon!

 • abnoct­o
  Äldre 3 mar 12:17
  #5

  Han som sa att vi skulle köpa en säck husputs sa att man skulle ha silikatfärg, vad det nu är.
  Jag tackar för ditt förslag coh tar en diskusion med karln. Han gav upp när alla gav olika förslag och ingen verkade veta

 • abnoct­o
  Äldre 3 mar 12:18
  #6

  En fråga till: har du gjort det själv för vi funderar på hur man bäst får det där ojämna underlaget precis som om det är småsten i? Eller är det bara att dutta?

 • Äldre 3 mar 12:36
  #7

  Oj Oj Lyssna på Inger! Inte använda silikon. Låter ju som om de behöver knackas der och putsas om. Om det är en mellangammal öppen spis dvs byggd i efterkrigstid... så har du kanske ett ganska "mjukt" KC bruk. Då kan du välja ett liknande KC bruk att putsa om det med. Då kan du inte måla med den rena kalkfärgen direkt utan behöver köpa en KC-färg. Målarkalk har en riktigt bra KC-färg som heter Hydraculit. Den är lätt att blanda och håller bra. det som är riktigt bra med den är att man kan välja att måla med riktig kalkfärg senare om man vill fräscha upp efter några år.

  Silikatfärg ser dötrist ut i jämförelse med kalkfärgsalternativen. Plastfärg håller uruselt. Linoljefärg för puts kan funka, men det blir lätt lite halvblankt och själv är jag inte förtjust i det, plus att det ju bildar ett tätt lager ovanpå putsen där också.

  ett riktigt fint alternativ på en öppen spis är ju limfärg. billigt är det också .... och lystern är jättefin. Innehåller krita + lim (animaliskt eller cellulosa) Det animaliska limmet ger en starkare färg, men jag tror att om man använder en bra kvalitet cellulosalim så blir det också super fint. Lim och handtrycks lim tror jag går på en 80kr/paket och krita hmmm ja inte är den dyr iallafall

 • Inger
  Äldre 3 mar 13:05
  #8

  "Knöggligheten" beror på hur grovt bruk du använder och vad du gör med ytan innan det torkar.

 • Äldre 3 mar 13:11
  #9

  hmm jag har aldrig velat ha ett ojämt underlag så jag helt enkelt borstar det tills dess det är slätt.

 • abnoct­o
  Äldre 3 mar 13:28
  #10

  Här är det knöggligt som gäller för vi har inte tänkt göra om hela spisen från 60-talet. Tror förra ägaren fixade till allt precis innan vi flyttade in men nu släpper det på speciellt ett ställe (10x10 cm). Så vi vill bara åtgärda där om det går. Resten är hur fint som helst men har man otur får man väl måla om allt ändå då vi inte vet vad han målade med.
  Jag tackar för tipsen och tar till mig så får vi se hur vi gör sedan. Och fler får gärna tipsa
  Frågan är vilken affär man går till, är det målaraffären eller vart?

 • Äldre 3 mar 13:56
  #11

  Njae får jag nog säga. Vad gäller färg finns det inte många butiker som saluför bra putsfärger. Byggvaruhandlar modell bättre (inte Bahaus-typer) är nog det bästa för dig. Är det ett mindre ställe brukar de ge hyfsad service och om de själva är hantverkare kan man hoppas att de vet vad de talar om.

Svar på tråden Öppen spis - hur reparera putsen?
Logga in
Bli medlem