*att äta rökt makrill?? blev så himla sugen på det.
att äta rökt makrill?? blev så himla sugen på det..
att äta rökt makrill?? blev så himla sugen på det..
Stod LITE om rökt fisk i denna artikel från Livsmedelsverket:
Fisk är rik på protein, värdefulla vitaminer och spårelement och är därför nyttig mat. Fisk är således en viktig del av vår kost. Konsumtion av fet fisk som sill, strömming, lax och makrill är speciellt betydelsefull för folkhälsan, eftersom sådan fisk innehåller fleromättade fettsyror som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Livsmedelsverket anser därför att svensken i gemen bör öka sin konsumtion av fisk.
Fisk från vissa områden kan dock innehålla förhållandevis höga halter av t ex kvicksilver (metylkvicksilver), organiska miljöföroreningar (DDT, PCB, dioxiner m fl) eller radioaktivt cesium. I vissa fall har förtäring av fisk också orsakat matförgiftningar på grund av dålig hantering, och Listeria-bakterier har ett flertal gånger hittats främst i vacuumförpackad rökt och gravad fisk. Större delen av den fisk som konsumeras innehåller dock mycket låga halter av föroreningar och hanteras på ett tillfredsställande sätt. För fisk gäller grundregeln - precis som för annan mat - att man bör äta varierat och undvika ett ensidig konsumtion av ett enda livsmedel.
Hittade detta på en annan hemsida med råd om kost för gravida: (scrolla ner lite så kommer det med rökt fisk...)
Råd och tips kring mikroorganismer
Det är bra om man tänker på att
alltid skölja frukt och grönsaker noga
noga rengöra skärbräda och redskap som använts till rått kött och grönsaker
kött som inte varit infryst mer än tre dygn ska uppvärmas ordentligt (genom stekning eller kokning) innan man äter det
inte äta gravat kött
undvika rökt och gravad fisk om man inte vet att den är nyrökt eller nygravad
Hoppas att det var till hjälp
Ha en skön helg!
makrill är helt OK
men köp inte vacuumförpackad som närmar sej bäst föredatum - köp i fiskdisken eller nyvaccad