• elrovi

    Bältros?

    Det är bara skadligt om du inte har haft vattkoppor, för då kan du få det.

  • elrovi

    Fast man får först vattkoppor och sedan, nästa gång, bältros. Dina vänner kanske hade vattkoppor som små och i en mild variant?

  • elrovi

    bältros smittar inte till bältros!

    från sjukvårdsrådgivningen:

    Vattkoppsvirus kan ge bältros senare
    Vattkoppor och bältros orsakas av samma virus, varicella zoster. När man smittas första gången så insjuknar man i vattkoppor. Ett virus fångas för det mesta upp av känselnerverna och förs in till de så kallade ganglierna, som är nervstrukturer nära ryggmärgen. Där ligger sedan viruset under resten av livet.

    Ett virus kan vakna och återaktiveras, vilket oftast inte sker förrän i femtioårsåldern eller senare. Orsaken till att ett virus kommer tillbaka kan till exempel vara stress, eller en annan sjukdom eller behandling som försvagar immunförsvaret.

    Viruset tar sig då ut från nervstrukturerna, via samma känselnerv som tidigare, och tillbaka till den del av huden där känselnerven slutar. Utslagen kommer tillbaka, men är denna gång inte vattkoppor utan bältros. Om man får bältros så beror det alltså inte på att man smittats av någon med vattkoppor. Däremot kan viruset i en bältrosblåsa smitta en annan person så att den får vattkoppor.

    Bältros visar sig som ett band med blåsor någonstans på kroppen. Vanliga ställen är från ryggraden fram till bröstbenet, på en arm eller i ansiktet.

  • elrovi

    Nej, det behöver du inte

    från smittskyddsinstitutet:
    Bältros smittar via direktkontakt med sårvätska från blåsorna. Man kan säga att det är ens barndoms vattkoppor som spökar, när man som äldre får bältros. En person som aldrig haft vattkoppor får sällan bältros. Ett litet barn med vattkoppor smittar inte sin farmor så att hon får bältros. Däremot kan en farmor med bältros mycket väl smitta sitt barnbarn så att detta får vattkoppor.

    www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/vattkoppor-och-baltros/

Svar på tråden Bältros?