• Eliin80

    Hur länge ska grytbitar av nöt koka?

    Tänkte göra en gryta och har köpt grytbitar av nötkött. Hur länge ska dessa kokas? Kan de koka FÖR länge? Vet att de blir sega om de kokar för kort tid i alla fall...

    /Elin

  • Svar på tråden Hur länge ska grytbitar av nöt koka?
  • Maria40

    Nej, tror inte att de kan koka för länge.
    Jag låter grytbitar alltid koka minst 3 timmar, gärna 4.

    Har en gång ställt in dem i ugnen, med högsta värmen på och när grytan började koka, stängde jag av ugnen/värmen helt, gick sedan och lade mig och sov (för natten). På morgonen var grytan fortfarande varm och alldeles perfekta köttbitar.

  • Pokergirl

    Två timmar i vanlig gryta, 16 minuter i tryckkokare. Kokar du alldeles för länge så faller köttet sönder.

  • Maria40

    Lånar tråden lite, hoppas det är ok.

    Pokergirl, har du en tryckkokare? Är de som fantastiskt bra som det står i alla mattidningar? Använder du den ofta?

  • Pokergirl

    Maria40: Japp, vi har en tryckkokare från WMF och den är minst lika fantastisk som alla säger. Helt underbart att kunna koka en härlig gryta på samma tid som riset blir färdigt. Vi använder den jätteofta!

  • Eliin80

    Tack för svaren. Kokade grytan i lite mer än en timme. Sen smakade jag på köttet och det var jättemört och gott.

    /Elin

  • Familj Lo

    En timme bara? Oj, jag har alltid minst tre timmar..
    Har jag inte så mkt tid på eftermiddagen sätter jag på den direkt på morgonen och stänger av när jag sticker hemifrån sen sätter på direkt när jag kommer hem.

    Gjorde med oxkött i går och var underbart efter nästan fyra timmar! =)

  • Trynträ

    Koka minst 2 timmar. Högrev bör nog koka ännu mer. Ju längre man kokar desto mörare och godare blir det. 1 timme är på tok för lite såvida det inte är oxfilé.

  • Eliin80

    Fast det räckte med 1 timme för mitt kött. Hade iofs väldigt små grytbitar...

    /Elin

  • Familj Lo
    Eliin80 skrev 2008-03-30 18:06:12 följande:
    Fast det räckte med 1 timme för mitt kött. Hade iofs väldigt små grytbitar.../Elin
    kanske en smaksak men efter en timme har aldrig mitt kött blivit mört.. Även om jag delar dom i små bitar.. Hur små hade du dom?
    Aja, smaksak som sagt.
  • jonskar

    Kött ska koka tills det är klart.
    Det finns ingen generell tid då det handlar om hur köttets kvalite är från början.
    Sen beror det på om du har högrev,ytterlår,innanlår o.s.v.

  • Familj Lo
    jonskar skrev 2008-03-30 19:44:17 följande:
    Kött ska koka tills det är klart.Det finns ingen generell tid då det handlar om hur köttets kvalite är från början.Sen beror det på om du har högrev,ytterlår,innanlår o.s.v.
    Blev nyfiken, vet du ungefärliga tider för dom olika?
  • jonskar
    Svar på #11

    Familj Lo skrev 2008-03-30 19:52:56 följande:
    Blev nyfiken, vet du ungefärliga tider för dom olika?
    Generellt kan man säga att framdelskött tar längre tid på sig att bli klart.

    Kött ska aldrig koka bara sjuda.

    Rostbiff:1tim
    Högrev/ytterlår 2tim
    Märgpipa 2tim 30min

    Dessa tider får du ta med en nypa salt då de är ungefärliga.
    Om du har möjlighet så köp hängmörat kött.
  • Familj Lo
    jonskar skrev 2008-03-30 22:05:30 följande:
    Svar på #11Familj Lo skrev 2008-03-30 19:52:56 följande:
    Generellt kan man säga att framdelskött tar längre tid på sig att bli klart.Kött ska aldrig koka bara sjuda.Rostbiff:1timHögrev/ytterlår 2timMärgpipa 2tim 30minDessa tider får du ta med en nypa salt då de är ungefärliga.Om du har möjlighet så köp hängmörat kött.
    hehe såg att jag skrev koka haha jag sjuder oxå hela tiden.
    Först steker så det får fin färg och sen på med vatten och sjuder det på ettan, ibland tvåan men tycker nästan det börjar bubbla för mkt..

    Efter att det blivit klart kan man fortsätta ha det på värmen? eftersom jag vill det ska vara så mjukt och gott att det nästan smälter sönder i munnen =)
Svar på tråden Hur länge ska grytbitar av nöt koka?