Smarriga lax recept
Skulle bli jätte glad för nya recept på lax.
Skulle bli jätte glad för nya recept på lax.
Det kan ju nästan inte bli fel Bara man har termometer i
Jag tar vad jag har hemma brer på och in i ugnen... Keso, Pesto och oliver hade jag förra veckan. CremeF, purjo, salt och peppar blir det när inget roligare finns hemma
Laxpasta
1 frp frusen lax (sån med 4 filéer i)
5 dl grädde
2 dl riven ost
örtsalt
dill
dragon
persilja
och/eller andra örtkryddor efter smak
500 gr bandspagetti (taglietelle)
Koka pastan så att det är ett par minuter kvar
Skär laxen i bitar (efter smak jag gillar ca centimeterstora bitar)
stek i lite fett (olja eller margarin är en smaksak)
krydda med örtsalt och de kryddor ni gillar.
lägg i pastan och stek den ett par minuter med laxen
häll i grädde och koka upp
stäng av plattan och rör i osten
supergott att värma dagen efter också.
Lax-gratäng
4 portioner.
4 st portionsbitar lax
3 msk hummerfond
1 dl vatten
1 dl creme fraicé
2 1/2 dl mellangrädde
2 tsk senap
1 msk klippt dill
1 burk röd stenbitsrom
* Sätt ugnen på 200 g.
* Lägg laxen i en ugnsform som är smörad. Peppra och salta laxen.
* Koka ihop vatten, fond, Creme fraiche, grädde, och senap i en kastrull.
* Häll såsen över laxen och tillaga i ugnen tills laxen är klar ca 30 minuter.
*Strö dillen och romen över laxen.
Servera med ärtor och potatis.
Jag har idag gjort en variant av hemköpsreklamens recept. Jag rörde ihop turkisk yoghurt med cambozolaost och bredde över laxen, in i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Jättegott!
Åh det är så roligt med massa nya recept. Blir lätt att man kör på med samma gamla "säkra kort". Tack för alla tips!
Ska själv dela med mig av lättlagade laxrecept.
Lax med purjolökssås.
* Gör hemmalagat vitlökssmör, med x-tra mycket vitlök. Bred över laxen (brukar använda färdiga laxfileer). salta och peppra.
* In i ugnen 200 C ca 20 min
* Servera med en jätte god sås gjord på purjolök, som du skär ner i tunna ca 3cm stavar som du kokar upp tillsammans med 3dl matlagningsgrädde. Salta och peppra och tillsätt torkad timjan (finns på burk).
* Till detta brukar jag äta pasta, tex fullkornsskruvar. Det är ett gott och enkelt recept!
Lax med parmesan och dijonsenap
* Riv parmesan ost, ca 2dl
* Rör ner osten tillsammans med 2-3 msk dijonsenap, salta och peppra lite.
* Bred sedan på "röran" på lax fileerna
* In i ugnen 200 C ca 20 min
Också ett uppskattat recept här hemma, är gott att servera tillsammans med pressad eller kokt potatis, med en god sallad till.
Detta är jätte gott!
LAXPYTT MED ROMSÅS (4 pers)
600 g laxfilé
500g mandelpotatis (alt vanlig potatis)
½ zucchini
1 rödlök
150 g gröna bönor (frysta eller färska)
3 msk hackad dill
1 burk lätt crème fraiche
1 burk stenbitsrom (80 g)
½ msk riven pepparrot
1 citron
100 g körsbärstomater
olivolja
flingsalt, svartpeppar
1.Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen och skär den i bitar.
2.Skär zucchinin i bitar. Skal och klyfta rödlöken. Blanda med potatis, bönor och 2 msk olja i en långpanna. Salta o peppra. Rosta i ugnen ca 30 min. Vänd en gång.
3.Skär laxen i bitar. Stek dem hastigt i lite olja i en stor panna. Salta o peppra. Vänd ner dillen.
4.Rör ihop lättcrème fraiche, rom och pepparrot.
5.Lägg potatis och grönsaker på ett stort fat. Toppa med laxen och halverade körsbärstomater. Bjud romsås och citronklyftor till.
SMAKLIG MÅLTID!
I påskas gjorde jag en stor laxfilé så här: La den i en ugnssäker form, saltade, pepprade, hade på persilja och dill, smör, vatten och citron. På med folie och lät ugnskoka. När fisken var nästan helt klar hällde jag av det spad som var kvar, bredde över en blandning av creme fraiche och citronpeppar och sedan in i ugnen igen tills creme fraichen fick färg.
Serverades med pressad potatis och en stor grönsallad
Godare än vad man kan tro
Från Vår Kokbok:
Laxgryta 4 port
ca 500 g färsk el. fryst lax
saften av en ½ citron
2-3 morötter
1 bit rotselleri, ca 100g (jag utesluter detta efs jag kräks på rotselleri *S*)
1 purjolök
1 msk margarin el. smör
3 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
½ tsk salt
1 vitlöksklyfta
2 krm timjan
2 msk tomatpuré
10-15 oliver el. klippt dill (jag kör på gröna oliver. GOTT!)
1. Halvtina fryst lax. Skär bort skinn och ben och skär fiskköttet i stora tärningar. Droppa över pressad citron.
2. Skala morötter och ev. selleri, snitta och skölj purjon.
3. Skär morötterna i bitar, sellerin i strimlor och purjon i skivor.
4. Fräs grönsakerna i fettet i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärning, salt, pressad vitlök, timjan och tomatpuré. Koka under lock 8-10 minuter.
5. Lägg i laxen och sjud den 5-7 minuter. Strö ev. över hela eller skivade oliver/klippt dill.
6. Servera med kokt pressad potatis/ris och en blandad sallad.
Vitlöken är eg. valfri men efs jag aldrig utesluter vitlök i mat så satte jag den inte inom parantes...