• Mickan 87

    Kyckling och lax recept

    Hejsan.
    Jag skulle vilja ha några olika förslag på kyckling och lax rätter. inte tillsammans utan olika måltider.
    Har lite dålig fantasi med dem två.
    tack

  • Svar på tråden Kyckling och lax recept
  • BabyEm

    Laxfilé. Bred lite sambal olek ovanpå och in i ugnen ca 20 min.
    Färsk pasta till och så finns det en färdig sås (cream fraish) med smak av saffran som är jätte jättegod till

  • BabyEm

    Eller så fins det en färdig (hhmm ja vad heter den nu igen.. en grädde med smaken i locket som dom gjort reklam om i tv) som heter skärgårds-nånting. jättegod att göra med lax

  • singstar76

    Både laxfiléer och kycklingfiléer tycker jag är goda att bara skåra och lägga mögelost i. Och så pressad potatis till det!

    Eller så wokar jag laxbitar, grönsaker (antingen skivar man upp färskt eller nån sån där mix påse, brukar ha tex rödlök,champinjoner, paprika, minimajs, kastanj, morötter, broccoli..) koka pasta (typ tagliatelle)
     Så köper man cremefraiche med smak och häller över pastan och lax och grönsakerna.


    Edward 071006 - mammas mysgroda
  • Mamsingen

    Falsk Kalkongryta

    1 grillad kyckling (el 4 kyckling fileer, det tar alltid jag)

    1 burk champinjoner, eller färska men bryn då först

    2 msk rönnbärsgele

    2 dl Creme Fraiche

    1 dl vispgrädde

    2 msk kinesisk soja

    örtpeppar

    salt

    Rensa kycklingen från skinn och ben. Skär den i bitar och lägg den i en gryta. Blanda alla övriga ingredienser. Låt det sjuda upp. Servera med ris och en grönsallad.

  • Mamsingen

    Några av mina absoluta favoriter... Hoppas något faller dig i smaken!

    Het kyckling

    4 personer

    4 kycklingfiléer
    1 röd lök
    1 röd paprika
    1 vitlöksklyfta
    2 msk matfett
    1 tsk sambal oelek
    ½ dl mango chutney
    3 dl vispgrädde (jag brukar ta 5 dl)
    1 grönsaksbuljongtärning
    salt och peppar
    riven ost

    Finhacka löken, paprikan och vitlöken och fräs mjukt i matfett.

    Tillsätt sambal olek, mango chutney, grädde och buljongtärning. Låt småkoka i 8 minuter.

    Bryn kycklingfiléerna på båda sidorna i matfett och krydda med salt och peppar. Lägg kycklingen i ugnsfast form.

    Smaka av såsen och häll den över kycklingen.
    Strö över riven ost och gratinera i 225 grader, ca 13 minuter

    Servera med (jasmin)ris eller potatisgratäng och önskade grönsaker.

    Indonesisk kycklingpasta
    För 4 personer.
    Ingredienser
    Ca 3-4 st kycklingfileer, beronde på storlek.
    3 paprikor i olika färg
    1 stor purjolök
    2 vitlöksklyftor
    1 msk smör
    1 burk kokosmjölk
    1 tsk salt
    1-2 tsk malen ingefära
    1 tsk sambal oelek

    225 g tagliatelle el pennepasta.

    Gör så här
    Koka pastan "al dente". Strimla kycklingen. Kärna ur och strimla paprikorna. Strimla purjolök och vitlök. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med. Häll på kokosmjölken, krydda med salt, ingefära och sambal oelek. Låt allt koka några minuter.

    Blanda ihop allt med pastan, gratinera i ugn 175 grader i ca 10 min.

    Kyckling med mangoraja

    Ingredienser
    3-4 stora kycklingfileér
    2 paprikor (ex. gul och röd)
    1 burk ananas
    2 dl matlagningsgrädde
    ca ½ flaska mangoraja, smaka dig fram

    Gör så här
    Dela kycklingen i små bitar och krydda med curry. Stek dem tills de fått färg.
    Häll över grädde och mangoraja efter smak. Dela paprikan och ananas i bitar. Lägg i dem mot slutet så de inte blir för mjuka. Smaka av, salta och peppra om det behövs.
    Servera med pasta eller ris.

    Kycklingfilé med philadelfiaost
    För 5-6 personer.
    Ingredienser
    1 kg kycklingfilé
    1 påse orientalisk-eller honungsmarinad
    2 pkt bacon
    1 purjolök
    1 pkt philadelphiaost med vitlök
    2 msk chilisås
    5 dl grädde

    Gör så här
    * Marinera kycklingen i en timma. Bryn dem och lägg på ett fat.
    * Strimla bacon och purjolök och stek dem sedan.
    * Slå på osten, grädde och chilisås. Koka ihop. Den ska ej bli för tjock.
    * Häll såsen över kycklingfileérna. In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
    * Servera med ris och en god sallad.

    Lax i dillsås

    Ingredienser
    4 laxfiléer
    2 knippen dill
    Hummerfond
    2 - 4 dl crème fraiche
    2 - 3 dl grädde
    1/2 - 1 fiskbuljongtärning
    Salt
    Peppar
    Purjolök

    Gör så här
    Stek purjolöken. Blanda i crème fraiche, grädde och hummerfond efter smak, själv brukar jag ta ganska mkt, häll i lite först och smaka av så du får lagom smak. Salta och peppra. Lägg i buljongtärningen. Låt koka ihop och smaka av igen.

    Skär laxen i ganska stora tärningar och lägg i såsen. Låt puttra några minuter. Klipp i dillen och låt det koka ihop.

    Servera med kokt potatis eller klyftpotatis.

    Jag gör alltid extra mkt sås, för tycker såsen är så god.
    Receptet funkar även med torsk eller kolja.

    Lax-gratäng

    4 portioner.

    4 st portionsbitar lax
    3 msk hummerfond
    1 dl vatten
    1 dl creme fraicé
    2 1/2 dl mellangrädde
    2 tsk senap
    1 msk klippt dill
    1 burk röd stenbitsrom

    * Sätt ugnen på 200 g.

    * Lägg laxen i en ugnsform som är smörad. Peppra och salta laxen.

    * Koka ihop vatten, fond, Creme fraiche, grädde, och senap i en kastrull.

    * Häll såsen över laxen och tillaga i ugnen tills laxen är klar ca 30 minuter.

    *Strö dillen och romen över laxen.

    Servera med ärtor och potatis.

    Läcker laxfile under skaldjurstäcke
    För 4 personer.
    Ingredienser
    600 g laxfile, skinn- och benfri
    1 msk smör
    1/2 tsk salt
    250 g räkor med skal
    170 g kräftstjärtar i lag
    2 dl creme fraiche
    1 dl riven ost
    1 msk tomatpuré
    1/2 dl hackad dill
    1/2 krm cayennepeppar

    Gör så här
    Köp färdiga fjärilskotletter. Skölj dom och vik ut fiskbitarna åt var sitt håll, fast låt dem sitta ihop i mitten.
    Smörj en ugnssäker form och lägg ner laxbitarna. Salta. Skala och grovhacka räkorna. Spara några hela till granering. Häll av lagen från kräftstjärtarna. Vispa creme fraiche hårt med elvisp.
    Blanda creme fraiche med de hackade räkorna, nästan alla kräftstjärtarna, ost, tomatpuré, dill och cayennepeppar.
    Lägg blandningen över laxen och ställ in fisken mitt i ugnen i 200 gr i 15 min.

    Servera med kokt jasminris och en sallad.
    Garnera med citron, dill, kräftstjärtar och räkor.

    Pastasås med lax
    För 4 personer.
    Ingredienser
    2 bitar lax
    2 förpackningar matlagningsgrädde
    Ca 10 cm strimlad purjolök
    1 röd paprika finhackad
    ev. 1 dl vatten
    Aromat
    Svartpeppar
    Salt
    Riven ost, så det blir såskonsistens, gärna västerbottensost

    Gör så här
    Skär laxen, paprikan i mindre tärningar. Finhacka purjolöken. Fräs några minuter. Ha i grädden och ha i alla kryddorna. Låt små puttra i ca 5 minuter. Ha i osten och låt puttra några minuter til. Servera med pasta.

    Smaskigt kycklingrecept

    3-4 kycklingfileer
    1 burk salsa
    1 påse riven ost TexMex
    1 burk creme fraiche

    Stek och krydda kycklingfiléerna, skurna i småbitar. Lägg bitarna i en ugnsform. Häll över salsan och osten och gegga runt. In i ugnen ca 200 grader tills osten smält ordentligt. Ta ut och häll över creme fraichen och gegga runt. In i ugnen igen tills allt blivit varmt.

    servera med nachos och en sallad

    Marockansk Kycklinggryta

    500 g kycklingfilé
    1 tsk salt
    1 tsk spiskummin
    1 tsk paprikapulver
    ½ tsk gurkmeja
    1 tsk curry
    1 finhackad röd chilipeppar
    2 lagerblad
    2 gula lökar
    2 tomater
    2 vitlöksklyftor
    1½ msk kycklingfond
    1 msk färsk riven ingefära
    2½ dl matlagningsgrädde
    1 burk kikärtor
    1 röd paprika
    1 burk ananas i juice

    Gör så här:
    Dela kycklingen i små bitar och bryn dem. Häll på alla kryddorna utom ingefäran och pressa på vitlök. Hacka lök, tärna tomat och blanda i det. Tillsätt fonden och ingefäran. Späd med juicen från ananasen och grädden. Koka på svag värme i 20 minuter. Rör till sist ner ananasbitar (om man vill), paprika i tärningar och avrunna kikärtor. Servera med ris.

    ?Ostkyckling?
    2-3 Kycklingfiléer
    2 dl grädde
    2 dl riven ost
    2 vitlöksklyftor
    2 dl creme fraiche
    1 hönsbuljongtärning.
    Värm upp allt utom kycklingen i en kastrull så buljongen löser sig.

    Lägg den råa kycklingfilén i en form och häll all såsen över. Låt stå i ugn 30-35 minuter i 225 grader.

    Helt underbart med en vitlöksbaguette och dubbel såssats . I orginal ska man ha ris/sallad, men jag tycker den var skitgod som pastasås (då strimlar jag kycklingen och har den inte i ugnen lika länge), tagiatelle tar jag till.
    Ev. tinad och kryddad spenat i botten på formen.

  • EvilBetty

    Ugnsbakad lax med kryddigt täcke, SÅ gott! Min laxfavorit :)
    www.tasteline.com/default.ns&intChannelID=&lngRID=4129&tlfo=0

    När det gäller kyckling så brukar jag steka antingen bitar, eller hela filéer i t.ex. creme bonjour eller annan smaksatt creme fraiche. Jättegott!

Svar på tråden Kyckling och lax recept