Överlag så ska man alltid tänka på att krocktester i Euro-NCAP bygger på att bilen kolliderar med ett fundament. Det är alltså fordonets egen vikt som drabbar fordonet och detta gynnar lätta bilar likväl som det missgynnar tunga bilar.
Fem stjärnor för en småbil är alltså inte på lång väg värt lika mycket som fem stjärnor för en stor bil.
I verkligheten så krockar man sannolikt mot en konventionell personbil som väger någonstans mellan 1200-1500 kg och inte mot ett fundament.
Mitsubishi L200 från 2005 är en synnerligen misslyckad design och tyvärr har Mitsubishi tappat försäljning mot Navaran och BT-50 igenom den nya djärva designen.
Pickupköpare (o i synnerhet i USA) är mycket konservativa, alla nya designer måste prövas mot marknaden ordentligt innan de lanseras.
I övrigt så bör man också tänka på att pickups ofta är dåligt rostskyddade, de konstrueras i allmänhet för länder med mindre aggresivt klimat, främst då Portugal, Thailand och USA, som är de största marknaderna för pickups i världen.
En rostskyddsbehandling är alltså alltid att rekomendera men det är mycket lätt att själv utföra detta på en pickup tack vare den goda markfrigången.
Tänk på att många pickups får inte dra så mycket med ett vanligt B-körkort och att pickups alltid räknar skattevikten på totalvikten och inte på tjänstevikten, som för vanliga bilar.
För B-kort så gäller tågviktsgränsen på 3500 kg och då totalvikten ofta är hög på pickups (pga lastförmågan) så återstår därför rätt liten vikt för släpet.
Exempel, pickup: bilen väger 1500 kg, den får lasta 1000 kg och då återstår bara 1000 kg för totalvikten till släpet innan vi når 3500 kg.
Exempel, personbil: bilen väger 1500 kg, den får lasta 500 kg och då återstår plötsligt hela 1500 kg för totalvikten till släpet innan vi når 3500 kg.
Detta gäller alltså helt oavsett om man faktiskt har lasten på flaket eller inte.
Givetvis är reglerna helt absurda, en pickup är det ultimata dragfordonet på grund av den separata ramen och den låga vikten baktill (vid olastat flak), ofta har man också ordentliga motorer som underlättar när man trailar (främst dieselturbo).
Lösningen som många gör är att man viktar ner lastförmågan igenom att sätta på sämre däck, det finns nämligen föreskrifter som säger att man inte får lasta mera på ett flak än vad däcken har angivet som bärighet. Monterar man därför på "sämre" däck (eg lägre bärighet) så får man typa om till en lägre lastförmåga och får då loss mer kapacitet för släpet.
Exempel, pickup som ovan: bilen väger 1500 kg, lastförmågan sätts ner ifrån 1000 kg till 650 kg och man får nu dra släp som väger 1350 kg istället för 1000 kg.
En hästtransport väger ju ofta runt 1300 kg som totalvikt, varav lastvikten (vad man får ha inuti) max är 650 kg vilket täcker de flesta hästar - därav är omtypningen av pickups rätt så vanlig, 650 kg lastförmåga räcker ju som regel gott.