• Froststar

    Pickup någon? - Tips?

    Vi har kikat lite på pickups av olika slag eftersom vi behöver en. Det ska vara manuellväxlad och hög markfrigång. Så fastnade vi för Navara men så visar det sig i Ncap-testet att den är helkass.

    Någon som har en sådan? Vad tycker du själv? En annan vi också kikade på är Dodge RAM Rumble Bee. Men den är DYR!

    Någon med bra idé? Tips? Helst inte Mitsubishis L200, den ser ut som en galen trollslända.

    Vi ska använda den att frakta grejer med, köra i skog och mark, dra hästtransport, etc. D.v.s. bruksbil, inte uppföljare till cityjeep In- och urkopplingsbar 4WD är önskvärt + lågväxel.

    Har du själv en pickup du är nöjd/missnöjd med? Dela gärna med dig av erfarenheterna.

  • Svar på tråden Pickup någon? - Tips?
  • mickepicke

    Kolla på Isuzu D-max. Ligger helt rätt i pris. Dock ej partikelfilter :(
    Annars är ju Cheva Silverado trevlig, men priset.....

  • Froststar
    Svar på #2
    Pixboy skrev 2008-04-28 12:26:20 följande:
    Ssang Yong
    Har du kört en sådan? Är den OK? Speciellt nöjd/missnöjd med något?
  • Froststar
    Svar på #1
    mickepicke skrev 2008-04-28 12:16:52 följande:
    Kolla på Isuzu D-max. Ligger helt rätt i pris. Dock ej partikelfilter :(Annars är ju Cheva Silverado trevlig, men priset.....
    Ja, amerikanska pickuper är nog överlag bra men priserna tenderar att rusa iväg. Ska kika på Isuzun.
  • Pixboy

    Nej inte kört Ssang Yong men de ser bra ut och verkar vettiga. Kan iallafall vara värda att kolla närmare på

  • Avon2

    Mazda B-serien och mindre Toyota är bra mindre pickups om man vill ha diesel, vill man ha bensin eller etanol så är Cheva S10 ett bra val.

    Ska man ha en stor så finns GMC/Cheva samt Dodge.

    Skippa 4WD om du inte ska köra i terräng, en vanlig 2WD har ändå en enorm framkomlighet tack vare diffad axel och hög markfrigång. Det är alltså sällan som man behöver 4WD men man måste alltid "betala" för den igenom högre bränsleförbrukning och känsligare konstruktion.

    Krocktesterna är inget att bry sig om, en normal pickup som krockar mot en vanlig personbil (det mest sannolika scenariot) är en utomordentligt säker bil.

    Man sitter högt, vilket gör att krockvåldet drabbar de åkande långt ner på kroppen vilket är fördelaktigt och därtill är dessa bilar tunga och har ofta stora avstånd till inre islagsytor.

    Tänk på att utvecklingen av bilteknik har inte innefattat pickups, de flesta sådana är konstruktivt likadana som för 30 år sedan, det är alltså inte jämförbara med moderna personbilar och ska inte heller köras på samma sätt.

    De är vingliga på vägen beroende på däcken och på grund av hög tyngdpunkt, de har långsamma och diffusa vägegenskaper på grund av ramen och stel bakaxel upphängd i bladfjädrar. Bromsarna är måttligt effektiva på grund av däcken och den höga vikten.

    En pickup är alltså inte rätt val för alla människor, man måste veta vad man köper och se klart på nackdelarna - det är inte vanlig personbil med ett roligt utseende utan det är en helt annan och egen fordonstyp.

    Powerpickups ska användas som en Porsche, som rena sommarbilar, driftskostnaderna är skyhöga och många av dem kräver C-kort. Andrahandsvärdet (som är bra) är beroende av skicket och ska man behålla pengarna så behandlar man sådan fordon med aktning. Riktigt vassa exemplar är rent jobbiga att köra på grund av groteska vridmoment som trasar sönder bakdäck innan man hinner säga hoppsan.

    Jag har kört Chevas SS-454 (motsv Rumble Bee) och det var ungefär som att köra på lösgrus hela tiden, även uppe i fart så släppte bakvagnen som på blankis trots att det var torr asfalt och den bilen kunde blixtsnabbt kasta ut bakvagnen i bredsladd när man minst anade det bara igenom att man råkade gasa på lite för mycket, exempelvis vid en omkörning.

    Accepterar man en pickup för vad den innebär så är dock fördelarna enorma och jag kan personligen aldrig tänka mej att äga en annan typ av bil igen.

  • Froststar
    Svar på #6
    STORT TACK Avon2!
    Precis sådan här beskrivning var jag ute efter.
  • Avon2

    Överlag så ska man alltid tänka på att krocktester i Euro-NCAP bygger på att bilen kolliderar med ett fundament. Det är alltså fordonets egen vikt som drabbar fordonet och detta gynnar lätta bilar likväl som det missgynnar tunga bilar.

    Fem stjärnor för en småbil är alltså inte på lång väg värt lika mycket som fem stjärnor för en stor bil.

    I verkligheten så krockar man sannolikt mot en konventionell personbil som väger någonstans mellan 1200-1500 kg och inte mot ett fundament.

    Mitsubishi L200 från 2005 är en synnerligen misslyckad design och tyvärr har Mitsubishi tappat försäljning mot Navaran och BT-50 igenom den nya djärva designen.

    Pickupköpare (o i synnerhet i USA) är mycket konservativa, alla nya designer måste prövas mot marknaden ordentligt innan de lanseras.

    I övrigt så bör man också tänka på att pickups ofta är dåligt rostskyddade, de konstrueras i allmänhet för länder med mindre aggresivt klimat, främst då Portugal, Thailand och USA, som är de största marknaderna för pickups i världen.

    En rostskyddsbehandling är alltså alltid att rekomendera men det är mycket lätt att själv utföra detta på en pickup tack vare den goda markfrigången.

    Tänk på att många pickups får inte dra så mycket med ett vanligt B-körkort och att pickups alltid räknar skattevikten på totalvikten och inte på tjänstevikten, som för vanliga bilar.

    För B-kort så gäller tågviktsgränsen på 3500 kg och då totalvikten ofta är hög på pickups (pga lastförmågan) så återstår därför rätt liten vikt för släpet.

    Exempel, pickup: bilen väger 1500 kg, den får lasta 1000 kg och då återstår bara 1000 kg för totalvikten till släpet innan vi når 3500 kg.

    Exempel, personbil: bilen väger 1500 kg, den får lasta 500 kg och då återstår plötsligt hela 1500 kg för totalvikten till släpet innan vi når 3500 kg.

    Detta gäller alltså helt oavsett om man faktiskt har lasten på flaket eller inte.

    Givetvis är reglerna helt absurda, en pickup är det ultimata dragfordonet på grund av den separata ramen och den låga vikten baktill (vid olastat flak), ofta har man också ordentliga motorer som underlättar när man trailar (främst dieselturbo).

    Lösningen som många gör är att man viktar ner lastförmågan igenom att sätta på sämre däck, det finns nämligen föreskrifter som säger att man inte får lasta mera på ett flak än vad däcken har angivet som bärighet. Monterar man därför på "sämre" däck (eg lägre bärighet) så får man typa om till en lägre lastförmåga och får då loss mer kapacitet för släpet.

    Exempel, pickup som ovan: bilen väger 1500 kg, lastförmågan sätts ner ifrån 1000 kg till 650 kg och man får nu dra släp som väger 1350 kg istället för 1000 kg.

    En hästtransport väger ju ofta runt 1300 kg som totalvikt, varav lastvikten (vad man får ha inuti) max är 650 kg vilket täcker de flesta hästar - därav är omtypningen av pickups rätt så vanlig, 650 kg lastförmåga räcker ju som regel gott.

  • hotten

    vi har dodge ram, nöjda som tusan..
    kräver dock c kort men de kanske ni har

  • Froststar
    Svar på #9
    hotten skrev 2008-06-03 00:48:45 följande:
    vi har dodge ram, nöjda som tusan.. kräver dock c kort men de kanske ni har
    Nej, tyvärr, ingen av oss
Svar på tråden Pickup någon? - Tips?