Forum Familjerätt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Underhåll för fadern om mamman bor i USA?

  Fre 2 maj 2008 23:11 Läst 2045 gånger Totalt 6 svar
  Fre 2 maj 2008 23:11

  Min sambos bästa polare har strulat till det för sig. I höstas befann han sig i USA för studier. Han träffade där en tjej, och de hade nåt slags förhållande ett tag där.
  Nu har denna tjej kontaktat honom (han är tillbaka i Sverige), och berättat att hon är gravid och han är pappan. Hon är redan ganska långt gången, och abort är för sent, och hon har bestämt sig för att behålla barnet.
  Hon kräver inget av honom nu. Men kan hon komma om flera år och kräva honom på underhåll för alla år?
  Har för mig att de är ganska hårda på det i USA. Vad har han för rättigheter och skyldigheter?

 • Lör 3 maj 2008 17:45 #1

  Klart hon kan komma efteråt och begära underhåll!

  Hans skyldigheter/rättigheter är att verkligen betala underhåll samt ha en regelbunden kontakt med barnet!

 • Anonym Trådstartaren
  Visa endast
  Lör 3 maj 2008 18:10 #2

  Så hon kan begära underhåll för alla år från det att barnet är fött? Är det några skillnader mellan USA och här i Sverige?

 • Lör 3 maj 2008 19:38 #3

  Min man fick en returaktiv skuld från Norska staten på 130 000.Pengar som de betalt ut till hans son som han aldrig träffat men godkännt faderskapet på. Där funkar det lika som i Sverige, kan man inte betala så blir det en skuld.Men i USA tvivlar jag på att det finns ett sånt trygghetssystem som det finns i Sverige, där staten går in och förmedlar och betalar ut underhåll även om fadern inte kan eller vill. Men risken är väl att man blir stämd till ett underhåll i USA istället.an bli lönsammast att samarbeta från början och betala vill jag erfara...Kan kännas onödigt dyrt att betala 130 000 på en gång om sådär 10 år...

 • Lör 3 maj 2008 19:43 #4

  Om mamman bor i USA och barnet ar amerikansk medborgare doms sakert pappan att betala enligt amerikansk lag (dvs MYCKET pengar oavsett om han har den lonen eller inte. Det ar ganska vanligt att unga killar maste ta flera jobb for att kunna betala underhall. Staten hjalper naturligtvis inte till).

  Sverige och USA har en overenskommelse som gor att det ar mojligt att driva in skulder aven om personen befinner sig i det andra landet, sa att forsoka fly undan det gar inte.

  Det basta ar nog att forsoka komma fram till en overenskommelse med mamman redan fran borjan och se till att ha papper pa det sa att det inte blir strul langre fram.

 • Tis 15 jan 2019 21:12 #5

  Enligt länken nedan så verkar det som om hon kan få ekonomiskt stöd i enighet med SVENSK standard genom att utnyttja internationella avtal.

  "Once this claim is filed, the country with a reciprocal agreement, where the other parent is located, will then have a designated agency carry out the enforcement of child support, following the local child support enforcement laws in that country."

  blogs.findlaw.com/law_and_life/2013/10/international-child-support-how-does-it-work.html

  Enligt denna länk har sverige skrivit på avtalet
  www.hcch.net/en/states/hcch-members/details1/

  Och här är avtalet
  www.hcch.net/en/instruments/conventions/full-text/

 • Tis 15 jan 2019 21:13 #6

  Såg nu att detta var en synnerligen gammal tråd. Hoppsan.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll