Inlägg från: Utlandssvensk |Visa alla inlägg
  • Utlandssvensk

    Kan man fâ 'fel' barn?

    Hej!

    När man läser mângas inlägg här pâ trâden sâ hör man ofta(st) att alla som adopterat fick "världens bästa barn" (tydligen finns det flera upplagor av dessa barn och det är ju underbart att höra!

    Men jag undrar om det ocksâ kan kännas som om man INTE fick rätt barn? En kompis till mig till exempel höll pâ att brista ut i grât av besvikelse när hon fick se första bilden pâ deras barn, för hon tyckte att hon var sâ FUL. (Fast idag är den lilla tjejen en jättesöt tös och mamman tycker uppriktigt att hon är 'världens absolut vackraste barn'!)

    Blir det automatiskt sâ när man blir förälder genom adoption, att man tycker att ens eget barn är det 'bästa' barnet man kunde fâ och att man är som gjorda för varandra? Eller finns det en risk för att allt känns fel? Att man inte tar sig till barnet som man blivit tilldelat?
    Ibland smyger den där lilla oron pâ mig. KAN det hända att det INTE känns rätt när man fâr barn, som om 'matchningen' blev fel? (det finns ju de som fâr baby-blues med biobarn ocksâ...)
    Skulle vara intressant att höra era tankar, även om de inte alltid är rosenröda...

  • Svar på tråden Kan man fâ 'fel' barn?
  • Utlandssvensk

    Min. 2 veckor. Max. 2 âr.

    Troligtvis fâr vi barn i âr, men vi vet inte alls när....

  • Utlandssvensk

    Jo, det är jättesvârt för man kan inte planera nâgonting... och när barnbeskedet väl kommer sâ blir det till att hämta barnet direkt! Känns som om mitt liv stâr pâ 'stand by'. Vill inte boka in nâgon längre resa, har svârt för att veta hur jag ska bäst sköta jobbet med tanke pâ att jag kan försvinna frân en dag till en annan, vi planerar att bygga hus men vet inte om vi vâgar börja nu eller om vi ska avvakta eftersom vi inte kommer att ha mkt tid när barnet kommer osv. osv.

  • Utlandssvensk

    Intressant att läsa vad ni skriver.

    Men jag förstâr mycket väl vad Xinyun menar ocksâ. Det verkar som om det är är tabu att kritisera inom adoptionsvärlden. Men att inte skriva om svârigheter betyder inte det att de inte finns....!! Och det är lustigt att sâ mânga hänvisar till bio-barn, när trâden handlar om svârigheter med a-barn.... bara en tanke...

    Ibland fâr jag känslan av att alla negativa tankar kring adoption mâste sopas under mattan. Men de finns där ändâ. Inte alltid. Inte för alla. Men för mânga. De flesta adoptioner startar ju trots allt med ett trauma för bâde föräldrar och barn. Barn som blivit övergivna och föräldrar som ofta gâtt en lâng och svâr väg för att bli föräldrar.... Varför vâgar sâ fâ prata om det? Är det för obehagligt?

  • Utlandssvensk

    Tack. Jag tror att det var just det här jag var ute efter att fâ höra.... Att allt kan kännas 'fel' när man fâr bb, men att det faktiskt är helt ok om det skulle kännas sâ, och att jag inte behöver bli rädd om det inte känns bra frân första stund. Den negativa känslan övergâr i nästan 100% av alla fall till den där gränslösa kärleken man kan känna som förälder.


    Xinyun skrev 2008-05-08 23:33:28 följande:
    . KAN det hända att det INTE känns rätt när man fâr barn, som om 'matchningen' blev fel?-Ja, det kan hända. MEN BLI INTE RÄDD om det händer, det är inte känslorna vid barnbeskedet som dikterar hur du kommer att känna för barnet resten av ditt liv! Med största sannolikhet kommer du att älska den den ungen till vanvett. Hur gammal den än är, hur frisk den är och hur den än ser ut!
    Bemma/Cerdrica - jag tänkte inte alls pâ handikapp när jag skrev om 'fel' barn!

    Bemma - men de där kommentarerna du fâr... om att det kan bli jobbigt i tonâren och sâ.... de gissar jag att du fâr av folk som inte själva har adopterat? Det är DET som är grejen.Vad vet de om hur det är att vara a-förälder? Inte mycket... Men a-föräldrarna själva hör man sällan prata öppet om svârigheter och gör de det sâ blir bemötandet frân andra a-föräldrar inte speciellt givande dâ fâ vâgar/vill prata om de negativa känslor som man eventuellt kan ha rörande sitt barn...
  • Utlandssvensk

    Skönt att höra. Tror att det faktiskt kan vara lite farligt att gâ omkring och tro att mötet med barnet automatiskt kommer att bli sâ där fantastiskt som a-föräldar ofta beskriver, Dâ finns nog en risk att man blir besviken och t.o.m fâr skuldkänslor.

    Sâ jag inställer mig pâ mötet kommer att bli en besvikelse... ful unge som bara skriker, jag som är trött och har huvudvärk, en sambo som jag just grälat med och inte unnar att bli pappa till mitt barn, otrevlig personal osv. osv. och sedan âterkommer jag här för att berätta, med överraskning i rösten, hur underbart fantastiskt mötet blev och att vi (ocksâ) fâtt världens bästa barn.

Svar på tråden Kan man fâ 'fel' barn?