• Pollica

    Ert bästa recept på matpaj!

    Jag hade tänkt göra paj i helgen men har inget bra recept. Jag är i vanliga fall är jag inte något fan av matpaj (men älskar efterrättspaj) men eftersom min man aldrig har ätit paj (låter konstigt men är faktiskt sant) så behöver jag nu ett riktigt bra & gott recept på en matpaj som inte blir för torr. Alla recept tas tacksamt emot.

  • Svar på tråden Ert bästa recept på matpaj!
  • Nalle Puh73
    Kycklingpaj:

    Pajdeg:
    3 dl vetemjöl
    125 gr margarin/smör
    2 msk vatten
    Blanda ihop och låt stå kallt en stund. Tryck ut pajdegen i formen, nagga och förgrädda i 200 grader längst ner i ugnen

    Fyllning:
    1/2 purjolök
    1 liten röd paprika
    200 gr färska champinjoner el. 1 stor burk
    smör/olja
    1 grillad kyckling ( jag stekte ca 1/2 kg kycklingfile istället)
    2 1/2 dl matlagningsgrädde 15% (ta INTE den magrare)
    1 1/2 msk vatten + 1/2 dl vatten
    Salt, svartpeppar
    Riven ost

    Strimla grönsakerna+ svampen. Fräs allt i lite smör. Finfördela kycklingen och blanda i, tillsätt grädde & mjölet (utrört i vattnet). Låt puttra ca 5 min. Krydda och salt efter smak. Slå i röran i pajskalet och strö riven ost över. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min. (200grader)
    ♥William, kärleken i mitt liv♥. William 07/05-05 ♥ Liten i magen BF 11/06-08♥
  • Bubblan84

    *Puffar för jag vill oxå ha recept*

  • Pollica

    puffar på lite själv också. Är verkligen i behov av bra recept!

  • Pollica

    puffar på en sista gång! Snälla igen som har några goda recept!

  • elims

    Har ett recept en jättegod potatis & getostpaj om du är intresserad

    eller kan tacopaj vara nåt?

  • Barasaris

    Tacopaj

    Pajdeg:
    3 dl vetemjöl
    125 gram margarin/smör
    3 msk vatten

    Blanda ihop och låt stå kallt en stund. Tryck ut pajdegen i formen, Förgrädda i 200 grader längst ner i ugnen

    stek 500 gram köttfärs och krydda med en påse tacokrydda

    Hacka lök, tomat och gurka

    Häll i köttfärsen och grönsakerna i pajformen, blanda i majs och häll på färdig ostsås, in i ugnen...

  • Myzteria26

    Puffar på..
    Är oxå nyfis på recept :-P

  • Pollica

    elims.
    Ja, absolut. Du får jättegärna lägga in receptet.

  • Myzteria26

    BÄGGE hehehe (säger jag då som inte är TS) *S*


    elims skrev 2008-05-11 09:58:44 följande:
    Har ett recept en jättegod potatis & getostpaj om du är intresserad eller kan tacopaj vara nåt?
  • supersemlan

    Jag brukar fylla ett pajskal med spenat, bitar av lax och fetaost, slå en enkel äggstanning över och grädda tills äggstanningen har stelnat. Tyvärr har jag inget recept direkt utan brukar höfta, men kombinationen av smaker (spenat, lax, feta) är supergod. Tror att jag brukar använda två såna där frysta portionsbitar av lax och en fetaost (250 g) till en paj.

  • elims

    Här är receptet på getostpajen!

    Pajdeg:
    3 dl vetemjöl
    125 g kallt smör i bitar
    2 msk kallt vatten

    Fyllning:
    2-3 kokta potatisar, stora
    1 stor purjolök
    2 msk smör
    1/2 krm svart- el. vitpeppar
    150 g getostrulle
    2-3 msk pinjenötter eller grovhackade valnötter
    1 tsk salt

    Sås:
    3 ägg
    1 1/2 dl vispgrädde
    1 1/2 dl gräddfil
    3/4 tsk salt

    Ugn 200°

    Blanda ihop pajdegen. Dela degen i två delar, tryck ut hälften i botten på en form med löstagbar kant. Rulla ut resten och tryck upp den till en kant. Ställ degformen i kylskåpet en halvtimme eller till nästa dag. Sätt i ugnen och förgrädda pajskalet 10 min i nedre delen av ugnen. Skölj och skiva purjolöken, fräs den glansig och mjuk i smör. Smaksätt med salt och peppar. Skiva och den kokta potatisen och lägg ett tunt lager potatis i botten på pajskalet. Lägg purjolöken över. Vispa ihop såsen, ägg, grädde, gräddefil och salt och häll över purjolöken. Täck ytan med skivad getost och strö på pinjenötterna. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills fyllningen stannat, ca 40 minuter. Servera pajen varm eller ljum.

  • IJAM

    Här kommer några recept på tonfiskpaj.


    Tonfiskpaj
    1 Paj
    Pajdeg:
    1 Rund, djupfr smördegsplatta Fyllning:
    1 Burk tonfisk i vatten
    500 g Gul lök
    1 dl Chilisås
    1 ts Blandade örtkryddor
    1 ts Pepparmix Salt
    2 Ägg
    1 1/2 dl Kaffegrädde
    2 dl Riven ost Pensling
    1 Uppvispat ägg

    Låt tonfisken rinna av i en sil. Skala och skiva löken och fräs den mjuk och gyllengul i sparsamt med matfett och en skvätt vatten. Blanda avsvalnad lök med tonfisk, chilisås och kryddor. Bred ut röran i en låg pajform. Vispa ihop ägg, grädde och ost. Häll smeten över fyllningen i formen. Pensla formens kant med uppvispat ägg och lägg på degen. Tryck till och fäst kanterna noga. Stick några hål i degen och pensla med ägg. Av överbliven deg kan blommor och blad göras som dekoration. Pensla öven dessa. Grädda pajen i 175° i cirka 30 min.


     


    Tonfiskpaj


    Vanlig pajdeg som förgräddas (orkar inte kolla mängden, kolla nån receptbok )

    2 burkar tonfisk
    2-3 msk majonäs
    1 ägg
    2 dl mjölk
    1-2 dl purjolök
    1 dl riven ost
    Salt, peppar & grillkrydda

    Lägg allt i pajskalet, grädda 200 grader ca 25 min.


     


    TONFISKPAJ


    1 sats pajdeg

    Fyllning
    2 burkar tonfisk
    1 dl hackad dill+gräslök
    1 liten gul lök
    3 dl riven ost
    3 ägg
    2 dl creme fraiche
    ½ tsk salt

    1. Gör pajdegen och låt den vila
    2. Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga den i bottnen. Förgrädda skalet i ca 10 minuter
    3. Låt tonfisken rinna av och fördela den i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Hacka eller klipp dill och gräslök
    4. Lägg tonfisken i botten på det förgräddade pajskalet. Strö över lök, dill och gräslök. Fördela osten över.
    5. Vispa samman ägg, creme fraiche och salt. Häll det över pajen. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter eller tills äggstanningen har stannat och fått fin färg. Garnera eventuellt med lökringar och oliver. Sallad smakar gott till.



    Tonfiskpaj

    100g smör
    150g vetemjöl
    1 ägg
    3 msk vatten Fyllning:
    2 dl riven ost
    3 ägg
    1 dl grädde
    1 burk tonfisk
    dill

    Arbeta ihop smör och mjöl med fingrarna. Tillsätt ägget och vattnet. Platta ut degen i en smord form och grädda bottnet i ca 10 minuter i 200°.
    Under tiden rörs osten, äggen och grädden ihop. Bred ut tonfisken, smula över lite dill och täck det med äggblandningen. Sedan ska det gräddas tills det har stelnat


     


     


    Tonfiskpaj ( 4 pers )

    Pajskal:
    3 dl vetemjöl
    125 g margarin
    3 msk kallt vatten

    Fyllning:
    1 burk tonfisk i vatten
    1 dl majonnäs
    1 dl gräddfil
    2 dl ärtor
    1 finhackat äpple
    ½ dl hot mango
    Chutney
    3 hårdkokta ägg salt och grovmalen svartpeppar

    Garnering: Tomat, dill, sallad

    Hacka vetemjöl och margarin till en grynig massa.
    Tillsätt vatten och arbeta samman till en deg.
    Lägg degen att vila en stund.
    Tryck ut den i en låg pajform.
    Ställ formen kallt ytterligare en stund och grädda sedan i 200 grader i ca 15 minuter.
    Låt svalna!
    Låt tonfisken blanda den med majonnäs, gräddfil, ärtor, äpple och mango Chutney.
    Hacka äggen och rör ner hacket i tonfiskröran, krydda med salt o peppar efter smak och lägg röran i pajskalet.
    Garnera med tomatklyftor, dill och sallad.


     


    Lycka till! 


     


     


     


     


     


     

  • Amhh

    Ett bra tips! Byt ut all grädde, vatten eller mjölk mot creme frech! Blir mycket saftigare!! ;)

Svar på tråden Ert bästa recept på matpaj!