Här kommer några recept på tonfiskpaj.
Tonfiskpaj
1 Paj
Pajdeg:
1 Rund, djupfr smördegsplatta Fyllning:
1 Burk tonfisk i vatten
500 g Gul lök
1 dl Chilisås
1 ts Blandade örtkryddor
1 ts Pepparmix Salt
2 Ägg
1 1/2 dl Kaffegrädde
2 dl Riven ost Pensling
1 Uppvispat ägg
Låt tonfisken rinna av i en sil. Skala och skiva löken och fräs den mjuk och gyllengul i sparsamt med matfett och en skvätt vatten. Blanda avsvalnad lök med tonfisk, chilisås och kryddor. Bred ut röran i en låg pajform. Vispa ihop ägg, grädde och ost. Häll smeten över fyllningen i formen. Pensla formens kant med uppvispat ägg och lägg på degen. Tryck till och fäst kanterna noga. Stick några hål i degen och pensla med ägg. Av överbliven deg kan blommor och blad göras som dekoration. Pensla öven dessa. Grädda pajen i 175° i cirka 30 min.
Tonfiskpaj
Vanlig pajdeg som förgräddas (orkar inte kolla mängden, kolla nån receptbok )
2 burkar tonfisk
2-3 msk majonäs
1 ägg
2 dl mjölk
1-2 dl purjolök
1 dl riven ost
Salt, peppar & grillkrydda
Lägg allt i pajskalet, grädda 200 grader ca 25 min.
TONFISKPAJ
1 sats pajdeg
Fyllning
2 burkar tonfisk
1 dl hackad dill+gräslök
1 liten gul lök
3 dl riven ost
3 ägg
2 dl creme fraiche
½ tsk salt
1. Gör pajdegen och låt den vila
2. Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga den i bottnen. Förgrädda skalet i ca 10 minuter
3. Låt tonfisken rinna av och fördela den i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Hacka eller klipp dill och gräslök
4. Lägg tonfisken i botten på det förgräddade pajskalet. Strö över lök, dill och gräslök. Fördela osten över.
5. Vispa samman ägg, creme fraiche och salt. Häll det över pajen. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter eller tills äggstanningen har stannat och fått fin färg. Garnera eventuellt med lökringar och oliver. Sallad smakar gott till.
Tonfiskpaj
100g smör
150g vetemjöl
1 ägg
3 msk vatten Fyllning:
2 dl riven ost
3 ägg
1 dl grädde
1 burk tonfisk
dill
Arbeta ihop smör och mjöl med fingrarna. Tillsätt ägget och vattnet. Platta ut degen i en smord form och grädda bottnet i ca 10 minuter i 200°.
Under tiden rörs osten, äggen och grädden ihop. Bred ut tonfisken, smula över lite dill och täck det med äggblandningen. Sedan ska det gräddas tills det har stelnat
Tonfiskpaj ( 4 pers )
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g margarin
3 msk kallt vatten
Fyllning:
1 burk tonfisk i vatten
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
2 dl ärtor
1 finhackat äpple
½ dl hot mango
Chutney
3 hårdkokta ägg salt och grovmalen svartpeppar
Garnering: Tomat, dill, sallad
Hacka vetemjöl och margarin till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta samman till en deg.
Lägg degen att vila en stund.
Tryck ut den i en låg pajform.
Ställ formen kallt ytterligare en stund och grädda sedan i 200 grader i ca 15 minuter.
Låt svalna!
Låt tonfisken blanda den med majonnäs, gräddfil, ärtor, äpple och mango Chutney.
Hacka äggen och rör ner hacket i tonfiskröran, krydda med salt o peppar efter smak och lägg röran i pajskalet.
Garnera med tomatklyftor, dill och sallad.
Lycka till!