Jeta skrev 2008-06-19 21:09:34 följande:
vet ej, men vill gärna ha receptet
Här kommer receptet:
50g jäst
50g smör
5dl mjölk
1,5tsk salt
2tsk socker
13dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke (gärna matberedare eller liknande)
Smält smör i en kastrull och tillsätt sedan mjölken, värm till 37grader
Häll i mjölk-smörblandningen i bunken
Tillsätt salt och socker
Rör runt så jästen löser sig
Tillsätt hälften av mjölet
Arbeta degen
Tillsätt resten av mjölet, men spara ca 3 dl till utbakningen (detta är lite olika beroende på hur degen blivit arbetad, den ska inte klibba fast på kanterna iaf)
Låt degen jäsa 30 min
Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig
Dela degen i 4 delar som du sedan delar i 8 delar var
Rulla små släta bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper
Låt bullarna jäsa 30 min
(om man vill skära snitt i dem, för dekorations skull, gör detta efter halva jästiden...)
(Pensla med vatten)
Strö över mjöl (jag använde en tesil för att få det jämt)
Grädda bullarna i knappt 10 min i 225 grader