Äh, klistrar in ett utdrag från hemsidan istället!
"Listeria och toxoplasma dör om maten hettas upp till rykande het. Toxoplasma dör också om maten fryses i tre dygn, men listeria överlever frysning.
Här är några råd som ytterligare kan minska risken att smittas:
Förvara kylvaror kallt, ha gärna +4°C i kylskåpet.
Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum.
Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt.
Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.
Om du vill äta torkat, kallrökt eller gravat kött, till exempel parmaskinka eller salami ? frys det i tre dygn innan du äter.
Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går bra att äta.
Tvätta händerna innan du börjar laga mat, mellan olika råvaror och efter trädgårdsarbete. Diska skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror.
Skölj frukt och grönsaker.
Toxoplasmaparasiten kan också spridas med kattavföring. Läs mer på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), se länk till höger."
Källa: Livsmedelsverket