Inlägg från: lillamig1980 |Visa alla inlägg
  • lillamig1980

    För alla som vill flytta till USA

    evaoregon skrev 2011-02-14 22:02:07 följande:
    Innan man flyttar till USA så blir man lungröntgad och kollad för tbc.

    Sjukdomen är ovanlig här i USA.

    "One country that notably does not widely administer BCG is the United States, where TB is rather uncommon"

    Länk
     
    Lugnröntgen är bara obligatoriskt ifall tbc-testet ger utslag.
  • lillamig1980
    Jo anna skrev 2011-01-30 18:20:22 följande:
    Tack så jättemycket för era svar. =) Inte så lätt att leta själv när man riktigt vet vad man letar efter. Nu pluggar vi båda två här i Sverige så det är väl inte aktuellt nu, om han inte söker om att bli utbytesstudent (pluggar till engelskalärare, så kanske kan gå). Vet inte hur det funkar heller, får kolla upp det. Men tack! =)
    Du kan studera i USA, men tänkt på att studier är DYRT!
    Ett sämre universitet kostar runt 100 000 kr/år för internationella studenter (vilket du kommer att räknas som). Bättre universitet ligger på 150 000-200 000 kr/år och uppåt.+ levnadsomkostnader + böcker + parkeringstillstånd (de flesta universitet har höga parkeringsavgifter) + laptop (ofta obligatoriskt att ha egen) etc. etc.

    Ni behöver inte vara utbytesstudenter, man kan söka till vilket universitet man vill. Däremot kommer måste man _visa_ att man har tillräckligt med tillgångar för att betala studier och levnadsomkostnader. Detta räknas efter en schablonmall och är runt 300 000 kr/år för ett genomsnittligt universitet (räknat på en skolavgift på runt 150 000 kr/år).
    När du söker visum måste du visa att du eller din sponsor har det kontanta tillgångar för att täcka första årets omkostnader = du måste visa ett _kontoutdrag_ som visar 300 000 kr i kontanta tillgångar (eller vad din schablonsumma nu är).
    Undantaget till detta är ifall du har ett stipendie från ditt land eller från en erkänd stiftelse el. dyl. som täcker samtliga kostnader. Ifall du har ett stipendie för en del av dina kostnader så kommer detta att dras av från den summa du måste visa att du har.
  • lillamig1980
    LadyCharlotte skrev 2011-02-23 14:20:01 följande:
    Hej hopp

    Smiter in här

    Behöver lite hjälp. Vet inte var jag ska börja.
    Nu är det snart dax att börja ta tag i detta med flytt till USA. VAR ska man börja nysta???
    Det verkar så krångligt, svårt, omöjligt och dyrt.

    Har amerikansk pojkvän som jag har en liten son tillsammans med.
    Med oss ska även mina hundar.

    Vart vänder jag mig?Var börjar jag? Vad behöver jag göra?

    Mvh C
    Som flera har sagt tidigare - börja med att _gifta_ er! För att få permanent uppehållstillstånd måste ni ändå gifta er förr eller senare.

    Ni behöver inte ha ett jättebröllop, men se till att ni har ett bröllop med åtsminstone familjen närvarande.
    Ta bröllopsfoton! Ni kommer att få visa upp dem på er slutgiltiga immigrationsintervju (inget skämt! Jag släpade med bröllopsalbum, smekmånadsfoton etc etc. till vår intervju).

    Se till att din familj träffar din pojkvän/sambo/make och son. Ta foton!

    En stor del av immigrationsprocessen går ut på att bevisa att det inte är ett "marrige of convenience" med enda avsikt att du ska få uppehållstillstånd.
    Fast det faktum att ni har barn tillsammas gör dock myndigheterna betydligt mindre misstänksamma.

    Sen måste du ha din egen advokat. Det bästa är om du kan hitta en genom referenser. Din sambo har säkert redan en advokat (många har det i USA). Han/hon kan säkert rekommendera en immigrationsadvokat.
    Om du inte har din egen advokat så kommer myndigheterna att utse en "agent" som du ändå får betala för. Det är _mycket_ bättre att ha en egen advokat. Se till att skaffa en advokat _innan_ ni påbörjar processen.

    Räkna med att processen kommer att kosta från 35.000 kr och uppåt inklusive advokaten (jag betalade ungfär 25.000 kr i advokatavgifter och runt 10.000 kr i avgifter för ansökan om Green Card).

    Lycka till!
  • lillamig1980
    Afrodisiac skrev 2011-03-06 18:27:21 följande:
    Är så fruktansvärt avundsjuk på alla er som bor i staterna. Detta har varit min dröm sen jag var runt 13 år. Att det ska behöva vara så svårt att få möjligheter att bo där...
    Jag kan trösta dig med att livet på denna sidan pölen är inte så glamoröst som det ser ut från den svenska sidan.... Jag handlar mat, sitter i bilköer och tvättar precis som i Sverige. Myndigheterna är lika idiotiska (om inte värre), arbetslösheten är hög, likaså brottsligheten i många områden.

    Visserligen är skatterna låga, men å andra sidan så får man betala för ALLT!O Sjukvård är sjukt dyrt, likaså studier. Det är mångt och mycket ett orättvist samhälle där de rika är väldigt rika och de fattiga är väldigt fattiga (även om jag personligen lever ett gott liv).

    Visserligen är amerikanarna generellt trevliga (och mycket artiga) och karriärsmöjligherna är bra, men jag ser ändå fram emot att flytta tillbaka till Europa någon gång i framtiden. Det är många saker som är mycket bättre i Europa.
  • lillamig1980
    rasajj skrev 2011-03-09 03:50:45 följande:
    Jag hade ingen advokat och inte min man heller och inte blev vi tilldelade nan heller. Vi skotte det hela helt pa egen hand och det blev sakerligen mycket billigare sa. Varfor tror du att man maste ha advokat?

    Dessutom sa behovde vi inte visa upp nagra foton pa intervjun, vi hade dem med oss men de tittade inte ens pa dem.

    Att vi hade en dotter, hennes fodelsebevis med bada vara namn pa samt bevis pa att vi hade gemensamt bankkonto, hade deklarerat gemensamt samt delade lagenhet genom att bada sta pa kontraktet rackte som bevis.

    Minns inte vad processen kostade for oss(det var anda 14ar sedan snart...), men idag kostar I-130 $420.
    I-485 kostar $985.
    I-864 kostar inget. Men din man (som sponsrar ditt green card) maste ju bevisa att han kan forsorja dig.

    Sa runt 1500 dollar kostar det plus resor fram och tillbaka till narmaste USCIS kontor. Sa ska du ha advokat dessutom sa far du lagga pa mycket mer!!!!
    Allting förändrades efter 9/11......
  • lillamig1980
    jlhm skrev 2011-03-09 04:14:01 följande:
    Vi behövde inte heller visa några foton. Det första tjänstemannen gjorde var att be om ursäkt att det tagit så lång tid, första och enda ursäkten hittills i USA från en statlig tjänsteman Företaget jag jobbade för betalade allt trots att jag fick visa genom giftemål men man kan sköta allt själv om man vill och har ork. Intervjun var enkelt och mest småprat om allt möjligt tills jag fick svara på ett antal frågor under ed, samma som finns på det gröna kort inresande till USA måste fylla in. Efter det fick jag stämpeln i mitt pass och två dagar senare kom mitt "green card" på posten.
    Hur länge sedan var detta? Allting förändrades genom införandet av "Patriot Act" efter 9/11....

    Ifall det var efter 9/11 så kan det bero på att ni invandrade som arbetskraft (kommer inte på något bättre uttryck, vet att det finns ett namn för det). Jag invandrade nyligen som gift med en amerikan, och då måste man antigen ha en egen advokat eller så kommer man få en "agent" tilldelad.
    Processen är _mycket_ snabbare och mycket enklare ifall man är sponsrad av ett företag.
    Min process tog "bara" 6 månader, vilket är ovanligt snabbt. Upp till 12 månader är normalt.
  • lillamig1980
    Tow2Mater skrev 2011-03-10 00:54:36 följande:
    I många Amerikanska filmer ser man ju folk referera till "my lawer". Kanske det är en myt (som mycket annat), att Amerikaner generellt har 'sina' advokater.
    Många i min bekanskapskrets har i det närmaste en "husadvokat", men det kanske bara är i min bekantskapskrets...
  • lillamig1980
    rasajj skrev 2011-03-09 12:55:07 följande:
    Du maste vara felinformerad. Aven om mycket forandrades efter 9/11 sa finns det fortfarande ingen regel som sager att en advokat maste fylla i dina papper nar du soker visum eller liknande fran USCIS.

    Den avgift du betalar till 'agenten' pa USCIS ar avgiften det kostar att fila dessa dokument och den avgiften maste man betala oavsett, men ska en advokat fylla i papprena at dig sa kostar dessutom advokatens arvode, dvs en extra summa som oftast ar helt onodig. Det ar fa fall som verkligen behover advokat.

    Dessutom sa invandrade jag inte som 'arbetskraft', jag kom hit genom aktenskap. Traffade min man under mitt ar som aupair. Vi gifte oss tva manader efter att mitt aupair ar var over. Och igen, det finns inga krav om advokat i de fall dar det oftast ar clean cut. Sa svart ar det inte att fylla i dessa papper om man har lite hum om engelskan.

    Daremot sa glomde jag avgifterna som tillkommer iform av lakarbesok.

    Men jag haller med om att processen ar snabbare idag an den var for 14 ar sedan. Nar jag gick igenom detta sa sov vi (bokstavligen) utanfor immigrationskontoret i San Jose, CA for att ha chans att kunna ansoka om dagens 40nanting nummer och sedan sa tog det hela dagen innan vi fick en stampel i mitt pass. Det tog ett drygt ar innan vi fick mitt kort pa posten. Vad jag forstar sa ska det vara annu smidigare att ansoka fran Sverige, via konsulatet.
    Det är sant att man inte behöver en egen advokat, men informationen jag fick av USCIS fick var att det skulle bli ungefär samma kostnad med eller utan advokat. Kanske är det olika mellan olika USCIS-kontor, kanske vill dem helt enkelt inte att man ska komma utan advokat och tänjde på sanningen.... 

    Jag hade inte lyckats fylla i papprena rätt utan hjälp, trots perfekta engelskakunskaper. Men så gick jag från studentvisum till invandrad genom äktenskap, vilket var skapligt krångligt eftersom det egentligen inte ska vara möjligt då man lovar dyrt och heligt att inte försöka stanna i USA när man ansöker om studentvisum...
    Skulle jag göra om det så skulle jag inte göra det utan en advokat, även om det var dyrt så var det värt pengarna.
  • lillamig1980
    Hannaliten skrev 2011-03-09 23:17:53 följande:
    Men behöver inte alls nån advokat. Jag ansökte om (och fick) mitt Green Card 2007 utan advokat. Hur smidigt som helst. Om man nu kan använda ordet smidigt om USCIS :)
  • lillamig1980
    Afrodisiac skrev 2011-03-09 12:58:15 följande:
    Jag inser det och har tagit med sådant här i beräkningarna. Men mitt problem är nog att jag inte haft möjligheten att känna på det, rent konkret, i verkligheten...Men ändå så finns den där önskan därinne...

    Jag beklagar att du känner att du inte vill leva där för alltid pga svårigheterna så jag hoppas att det kommer att bli så som du vill  
    Mitt inlägg blev lite väl negativt. Jag har det kanonbra här, kan absolut inte klaga på något, men de orättvisor jag ser på många håll liksom förmörkar liksom tillvaron...
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA