• Wagram

    För alla som vill flytta till USA

    Seven Costanza skrev 2012-02-15 18:34:32 följande:
    Okej, vad störigt, förstår inte varför de då skriver på första stället att man inte behöver en sponsor (om man har massor med pengar behöver man väl ingen sponsor till de vanliga visumen heller?). Hittade inte några summor i länken, hur mycket rör det sig om? Jag förstår ju att det som står med stora bokstäver är orimliga krav på statlig hjälp. Men innebär "an offer of employment" samma sak som att arbetsgivaren ska vara skriven som sponsor på samma villkor som när man söker andra visum? Vad består egentligen arbetsgivarens skyldigheter i? Jag trodde att meningen med dv-lotteriet var att man skulle bli som en permanent boende och söka jobb på samma villkor som amerikaner. Det är ju en sak att få ett jobb och en annan att få ett jobb när man kräver att de ska skriva på sponsorskap, tänker jag...
    Jag tror att det "enda" som behövs är ett jobb. Något annat behöver inte arbetsgivaren förbinda sig till såvitt jag vet. I vanliga fall måste de betala advokatkostnader, lämna in ansökan, bevisa att de absolut behöver just den personen och att ingen amerikan finns som skulle kunna göra samma jobb osv.
  • Wagram
    Seven Costanza skrev 2012-02-18 10:04:10 följande:
    Jaså, men jag tyckte det verkade så svårt om man varken har bostad kvar eller jobb man är tjänstledig från. De du känner kanske hade detta i Sverige så att det blev lättare för dem att bevisa, kommer du ihåg ifall det var så? Tror du att detta med att man ska bevisa sitt non-immigrant intent och strong ties bara är "överdrifter" på USCIS hemsida för att skrämma bort x antal icke önskvärda som vill över "bara för att det är lite kul"? Jag undrade eftersom jag tyckte det verkade som att ifall man är med i lotteriet för att få ett green card så har man ju egentligen immigrant intent, eller du menar att de inte är rädda för att man skulle stanna olovligen som forskare utan att de för denna kategori ger visum och förutsätter att man skulle följa lagen och ansöka om förlängning eller change of status i god tid samt åka hem om man inte får det? Jag förstår det som att detta med intent och strong ties avser att immigrations är rädda att man kommer stanna utan papper men det kanske de inte tror att forskare skulle göra? Jag tyckte bara när jag läste infon ovan att det inte lät som att vi skulle ha så mycket att komma med som bevis för non-immigrant intent eftersom jag som sagt inte vill ansvara för en hyreslägenhet från utlandet och vi inte har jobb kvar här när vi åker.
    Jag håller nog med Eva och tror inte att risken att ni inte skulle få visum är så där jättestor. Ofta är det lättare att få visum för jobb inom universitetsvärlden än för ett "vanligt" jobb. Det är klart att allt kan hända och startar de värsta utredningen vet man inte hur det slutar för någon, men förmodligen skulle det ses som ett rutinfall och ni borde inte ha alltför stora problem.
  • Wagram

    Jag tog amerikanskt körkort i Illinois (hade redan svenskt). Då fick jag både köra upp och skriva ett (väldigt enkelt) prov. Dagen innan tog jag en lektion med en amerikansk körskola för att se om det var något speciellt jag skulle tänka på. Det gick bra, så dagen efter körde jag med bilskolläraren och bilskolans bil och körde upp. Det gick så snabbt att jag inte hann plugga alls till det skriftliga provet, men det gick bra ändå. Fick alla rätt, tror jag. Det kostade väl inte så hilma mycket (minns inte, men inga stora summor, kanske 25-50 dollar eller så) samt priset för de två körlektionerna som jag naturligtvis inte hade behövt ta egentligen.
     

  • Wagram
    evaoregon skrev 2012-03-23 16:49:24 följande:
    Jag håller med där, plus att det är väldigt svårt att ha koll på vad som händer om man själv inte ens bor i samma land.
    Vi befinner oss i den situationen. Hyr ut vår lägenhet i USA och bor i Europa. Vi har löst det så att vi betalar en kille som bor i närheten för att vara kontaktperson för hyresgästerna. Han rycker ut om det händer något i lägenheten, löser in hyresgästernas hyrescheckar osv. Han får en viss procent av hyran varje månad i gengäld. Det funkar väldigt bra, men det måste ju vara någon man kan lita på. I vårt fall är det någon vi har känt länge och som vi vet är pålitlig.
  • Wagram
    isabellaC skrev 2012-04-01 11:07:26 följande:
    Min dotter kommer att ha en guardian i USA, som kommer att ha alla medicinska och educational rights. Jag läste på michigans goverment site att foreign students kan gå på public high school gratis om de har en förälder eller en guardian i usa.

    Men detta var alltså på michigans sida :www.michigan.gov/documents/mde/foreign_studen... 

    Så jag undrar om informationen är den samma i Californien. Någon som vet eller vet vart man kan ta reda på det ?
    isåfall kan min dotter söka om ett student visum i stället. 

     
    Den allra enklaste (men inte billigaste) vägen att gå skulle jag tro är att kontakta en organisation för utbytesstudenter (AFS och YFU var de bästa och mest seriösa på min tid, men det kanske har ändrats). Säg att ni redan har en familj men att ni vill ha hjälp med allt det praktiska så fixar de resten med visum, osv. Det kan ju också vara skönt för dottern att ha stöd i en organisation utöver familjen hon skall bo hos. Då får hon också lätt kontakt med andra utbytesstudenter med samma organisation i området, få vara med på saker de anordnar osv. Men, som sagt, det kostar en slant. 
  • Wagram
    isabellaC skrev 2012-04-01 15:05:12 följande:
    Jo vi har tänkt på det innan gått på intervju osv men det var ingen bra ide för dom hade ingen coordinator i det området.

    Vi hittade den här informationen på den här michigan sidan :   A foreign student residing in the district is considered a resident and is entitled to enroll in the district (Plyler v. Doe).  The student must meet the same residency requirements as any other student entering the school system.  The student must either have a parent or guardian (or the student, if at least 18 years old) living in the district or must be living with a relative for the purpose of a suitable home to be considered a resident.  □ Tuition may not be charged

    Så alltså, hon kan bo med en relativ som är hennes guardian, och inte behöva betala school tuition.

    Jag undrar nu om detta endast är i Michigan, eller om det gäller i Kalifornien också?

    Hittar ingen sådan sida om california. gov foreign students osv.... Vart kan man vända sig??  
    Rättsfallet avgjordes i USAs Högsta Domstol, så det borde gälla som prejudikat i alla stater. Däremot vet jag inte om det är tillämpbart i just ert fall eftersom det verkar handla mer om illegala invandrare. en.wikipedia.org/wiki/Plyler_v._Doe
  • Wagram

    Jag bodde i Chicago i många år utan bil eftersom de allmänna kommunikationerna där är relativt goda. Dock köpte vi bil när vi fick barn, främst pga den kalla vintrarna, men undvek att använda den i onödan.

  • Wagram
    evaoregon skrev 2012-04-19 18:25:05 följande:
    Nej, jag har aldrig ångrat att jag flyttat.  Glad

    Jag tror nog att det är enklare att sälja än att hyra ut i andrahand.  Om ni väljer att flytta tillbaka så borde ni ganska enkelt kunna hitta något annat att köpa.  Mycket kan gå fel med att hyra ut i andra hand och det är svårt sköta sådant om man inte ens är på plats i samma land som ens lägenhet.  Det går ju inte att kolla hyr hyresgästerna sköter sig och det blir mycket strul om de t ex inte betalar hyran i tid, att hitta nya hyresgäster om de gamla vill flytta och allt annat.  Dessutom kan man anses som skatteskyldig i Sverige om man äger en bostad där.
    Jag håller inte med. Om du är så osäker på om flytten är rätt val tycker jag att det är smart att ha kvar en fot i Sverige ifall du skulle bestämma dig för att flytta tillbaka. Det är ju inte alls säkert att alla älskar att bo i USA. Den tryggheten att kunna flytta tillbaka enkelt tycker jag kan vara värt allt eventuellt strul. Man kan ju alltid anställa någon i Sverige som kan ha koll på lägenheten och hyresgästen på hemmaplan. 
  • Wagram
    mollySS skrev 2012-06-02 22:25:11 följande:
    Nja . Nu är ju inte det planen så ska ansöka om ett visum! Har ju ingenting annat än att turista där o göra o de borde dem förstå. 

    Speciellt när man går i skolan, har familj här, och är minderårig =) 
    Vad du tycker att de "borde förstå" är inte riktigt relevant. De skulle kunna misstänka att du kommer till USA för att jobba illegalt som au pair (eftersom många tjejer i din ålder gör det), så jag skulle tro att risken är ganska stor att du skulle få avslag på ansökan. Fem månader är ju ganska lång tid för att bara semestra, speciellt för någon utan inkomst, så det är troligt att de inte skulle tro att det verkligen är det du skall göra. Som någon nämnde är problemet med det att om man får avslag på ett visum kommer det att ligga dig i fatet i framtiden när du vill åka in i landet. Du får fundera på om det är värt att ta den risken för två extra månader i landet.
  • Wagram
    rasajj skrev 2012-07-09 06:43:34 följande:
    Det finns regler om hur mycket omsattning man maste ha pa foretaget for att det ska gillas.. Jag kan inte reglerna utantill. men det ar ratt hoga siffror. Men klarar ni det taket sa kontakta advokat och satt igang vettja!
    Det ser ut som om det är 500 000 - 1 000 000 dollar man måste investera samt visa att man kan skapa minst tio jobb. Troligtvis ganska svårt för ett familjeföretag (men det kan ju finnas andra visumprogram som jag inte känner till. I vilket fall rekommenderar jag att ni anlitar en specialiserad advokat). 

    www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/01/09/AR2010010901056.html
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA