• Saki

    Problem med sköldkörteln? Del 10

    Hej,

    Här var en präktig samling av sköldkörtelrubbade Har själv giftstruma (hyper) och har medicinerat sedan februari (Tiotil + Levaxin). Jag ska sannolikt operera bort sköldkörteln i höst, så jag är lite nervös. Men enligt vad jag förstått så är det en förhållandevis enkel operation som i de flesta fall går utan komplikationer. Om det är någon som orkar så får ni gärna skriva en rad om hur ni upplevde er operation och tiden efter, om det var "worth it" eller kanske det finns någon som ångrat sig eller råkat ut för obehagligheter etc.

    Blombukett, din historia fick jag ju i en annan tråd - skönt att höra att du är på väg tillbaka nu!

  • Saki

    Tack ni som svarade på mitt inlägg. Jag hoppas få en operationstid ganska snart så jag slipper gå och tänka på det alltför länge. Min värsta farhåga är väl att tappa rösten eller att få ett gigantiskt ärr...

    Jaså man kan få nässelutslag av medicinen? Det får jag ofta på benen, de svullnar upp som stockar och utslagen breder ut sig som jättelika röda myggbett typ... Oftast försvinner det inom ett par timmar, men jävlar vad det kliar! Jag har väl tänkt tanken att det kan ha med medicinen att göra, men har dumt nog glömt bort att fråga min läkare om detta.

    Jag äter Tiotil, 6x50 mg/dag samt Levaxin 100 mkg/dag. Och mår i övrigt bra.

  • Saki

    Solskensbullen:
    Ja det är så himla olika vad man får för läkarutlåtelser! Jag tycker också att din läkares rekommendation känns lite tveksam, som andra redan skrivit här ovan så brukar man i Sverige inte rekommendera jodbehandling till unga fertila kvinnor som vill ha barn (enligt min egen läkare i alla fall).

    Själv blev jag rekommenderad fortsatt medicinering av min läkare, med argumenten att jag mår bra och svarar OK på medicinen, inte har några problem med ögonen eller förstorad sköldkörtel, samt inte ska behöva känna mig stressad att bli gravid eftersom jag "bara" är 32 år. Visst, jag förstår hans resonemang, varför rekommendera operation till någon som mår bra liksom...

    Men JAG, jag vill köra på operation. Med den enkla anledningen att vi vill påbörja syskonverkstaden snarast. Jag har haft två MA:n tidigare och det tog ett år innan vår son blev till, så i vår värld är det inte helt självklart att det bara är att "skaffa" barn - det kan ta åratal. Och då vill jag faktiskt inte gå och medicinera i ytterligare ett år, för att sedan få tillbaka hypertyreosen och vara tillbaka på ruta ett. Jag har tänkt igenom det noga, letat information, sökt och fått kontakt med många som genomgått operation - inte en enda av dem har ångrat sig, även om de åkt på komplikationer efteråt!

    Så med detta långa utlägg vill jag bara säga att det är DU som bestämmer vilken åtgärd som ska göras, prata med dina nära och kära, tänk igenom alternativen och försök att inte låta din läkare färga ditt beslut alltför mycket. Och se om du inte kan få en "second opinion" från en annan läkare, eller ännu hellre en "endokrin-kirurg" som faktiskt utför ingreppet (det fick jag!).

    Kram och lycka till!

  • Saki

    Solskensbullen:
    Ja, jag går också på KS i Solna. Är inne på min tredje läkare på mindre än ett halvår, jädra omsättning de har där *suck*
    Jag har dock en bra sjukförsäkring via jobbet (tack chefen), vilket innebär att jag kommer att slippa landstingets kötider vid operationsbokningen. Så nu har jag fått kontakt med en läkare vid Sophiahemmet, väntar bara på att få mina journaler skickade från KS nu så att jag kan slippa gå där mer.

  • Saki

    blombukett:
    Åh vad trist att det trilskas så för dig! Man tror ju att det ska gå åt RÄTT håll efter påfrestningen av en operation. Kan inte göra så mycket mer än att skicka dig en virtuell kram.

    Solskensbullen:
    Angående mitt byte till Sophiahemmet så beror det ju helt enkelt på att det är dem som mitt försäkringsbolag samarbetar med, så det är inte mycket att säga om. Men gällande dig, så ska KS skita i vart du väljer att gå, du ska inte behöva förklara dig. Klart du ska ha en second opinion! Skriv ett brev till KS och begär att få ut din journal, sen tar du med dig den och går till Sophiahemmet istället. Du tar bara ett papper, skriver "Jag vill begära ut min journal, tack", anger ditt personnummer/namn/adress/telefonnr, skriver under brevet med namnteckning och skickar det till:
    Journalarkivet
    Endokrinmottagningen
    Karolinska sjukhuset
    171 76 Stockholm.

    De skickar det med rek inom ett par veckor, så får du hämta ut det personligen på närmaste postutlämningsställe. Klart!

  • Saki

    Hej liva, välkommen! Ja, det är skönt att bara läsa inläggen för att ta del av andras erfarenheter.

    Själv har jag äntligen fått tid för operation. Via min jobb-sjukförsäkring har jag kunnat gå direkt via Sophiahemmet, och slipper nu den traggliga vägen i den offentliga vården där kugghjulen går sååååå långsamt. Fan vad proffsiga de är på Sophiahemmet, var där i torsdags och träffade kirurgen och en sköterska och blev jätteväl mottagen, och fick direkt tid för operation vilket blir den 14/11 (då ryker sköldisen). Behövde inte sitta och förklara mig och lägga upp en massa argument till varför jag vill operera och inte medicinera (som jag fått göra vid mina besök på KS), de respekterade helt självklart mitt val och fixade en tid. Så skönt, jag är verkligen glad för att jag har den där försäkringen nu!

    Kram till alla som har det jobbigt, hoppas att allt blir bättre SNART!

Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 10