Inlägg från: Lejonberg |Visa alla inlägg
  • Lejonberg

    -Muslimernas tråd-

    Haraaz skrev 2008-07-27 16:10:39 följande:
    Det är onda jinner som tar människors skepnad, eftersom de gör det för att få människor att tro på att det är döda människor som kommit tillbaka, "andar". De goda jinnerna stör inte människor och vill inget ont, så jag tror inte de skulle göra sånt. Och jag tror självklart på jinner, haft många upplevelser med dem så jag vet att de finns... och hur annars skulle man förklara alla dessa människor, "medium" osv som säger sig se döda människor? Det är ju jinner dessa har kontakt med. Vet inte varför du är så kritisk, Lejonberg.
    Jag är kritisk för att det är bästa sättet att lära så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Det är väldigt svårt att hitta muslimska lärare som undervisar efter denna metod. De flesta undervisar enligt s k alfabetisk metod, men lät ut det man själv tror och detta ska läras in utantill och inte ifrågasättas. Finns det någon muslim här på FL som studerar Islam på annat vis?
    Som jag uppfattar er inställning angående jinner baseras det mesta på ren fantasi. Det ni beskriver er ha upplevt verkar vara mest egen föreställning. Oseriösa lärare använder den spänning som därav skapas för att skrämma till lydnad. Är det den underkastelse som Allah förväntar?
    Att göra den omtolkning som du gör tyder på detta. Om ett medium påstår att det talar med dödas andar kan du förhålla dig saklig till detta: 1) det kan vara så 2) det kan inte vara så. Vad är anledningen att förklara det med något annat - gärna ännu mer skrämmande? Jo, att kuva. Är det den lydnad Allah förväntar?
  • Lejonberg

    Hittar inte


    BigDaddy skrev 2008-07-28 10:59:05 följande:
    Intressant tråd detta. Jag läser och observerar än så länge. Det finns en tråd under Känsligt också som jag tror många av er här inne skulle vilja titta närmare på. Jag rekommenderar den. Ni hittar den under Relationer. Tyvärr har den likt många andra trådar här inne totalhavererat med avseende på TS ursprungliga inlägg. Men den är fortfarande intressant!
  • Lejonberg

    Haraaz & Co!
    Jag har ingen som helst anledning att redovisa den skolning jag har för dig. Den skola jag utbildats i kallas Hanifi - är det bekant? Och jag har fått lära mig hur man tänker själv.
    Varför kollar du inte själv på Islam. Du tror väl inte att alla muslimer tolkar eller ens tror likadant? Vem är du som tar dig friheten att sätta stämpel på folk? Kallar du dig muslim är det en sak mellan dig och din Gud, inget som jag har någon åsikt om. Däremot måste jag ha en åsikt om det som diskuteras i ett forum för att överhuvudtaget kunna diskutera. Får man inte diskutera i muslimernas tråd här på FL fast man kallar sig muslim?
    I TS har du skrivit "allt som har med tron att göra". När man om ni verkligen tror på småknytt anmäls man som OT. Vilken skola är du (som anmälde mitt inlägg) utbildad i? Är det så att här på FL är muslimerna inte bara vidskepliga?
    Nej jag sysslar inte med eget tolkande. Däremot med källkritik och det är inte haram!
    Det är ni som förespråkar en stelbent tro som gör trådarna tråkiga! Ingen får ut någonting av en diskussion som inte får röra sig utanför förutbestämda gränser. Varför tror ni de muslimska länderna ser ut som de gör? Kan en del av orsaken vara att utbildning förbehålls de särskilt privilegierade och att man trälbinder massor av människor genom att bevara analfabetismen? Kan det vara att man reserverar ett tolkningsföreträde för män då det gäller religion? Kan det vara att man bibehåller ett klass/stam/skrå tänkande? Kan det vara att utbildningssystemen fortfarande grundar sig på en metod som ansetts förlegad sedan mitten på 1700-talet i väst och att de saknar pedagogik? Kan det vara för att de rika stjäl från de fattiga och använder allmosegivandet som ett sätt att friköpa sig från skuld?

  • Lejonberg

    teek taak skrev följande:

    "Assalamu alikum (Allahs frid vare med er)Jag har inte läst hela tråden så ni får ursäkta om jag missförstått nått.Du skrev "Däremot med källkritik och det är inte haram!"Håller med till 1000 % MEN vi ska inte glömma vad Allah swt sagt i Koranen när det blir tvistmål mellan oss muslimer, och jag tänker lägga in versen så att vi alla bli påminnda om det(O ye who believe! Obey Allah, and obey the messenger and those of you who are in authority; and if ye have a dispute concerning any matter, refer it to Allah and the messenger if ye are (in truth) believers in Allah and the Last Day. That is better and more seemly in the end.)4:59"Den skola jag utbildats i kallas Hanifi - är det bekant?"Hanifi eller hanafi? Det är två olika ord."

    Wa alaikum asalam wa RahamatUllah wa barakatu hu:
    Så var det med min transkribering!
    Tack för påminnelsen, men jag tror vi alla är överrens om Koranens absoluta suveränitet. Så vad gör vi då när "gubbarna" träter i tolkningsfrågor. Åtminstone jag förlitar mig på det som är solklart, nämligen Koranen. Utöver det föredrar jag att förlita mig på Allahs nåd och barmhärtighet vid tillkortakommanden. Gör detta mig till suf? Och är jag i så fall ickemuslim? Jag är tyvärr inte invigd i någon sufistisk orden (heter det så?) så jag kan inte uttala mig om vad de har för sig, men jag har läst varierande muslimska filosofers verk och programmet som sändes på Svt för inte så länge sedan om en grupp britter som besökte ett retreat i Andalusien fann jag mycket tilltalande.
    Det jag protesterar emot är den förfulning av Islam som muslimer serverar journalisterna. Ska vi svära vår trohet till ett totalitärt system och agera enligt order iklädda uniform? Vad händer då våra barn? Inte blir den kommande generationen bättre än sina fäder på det sättet!

  • Lejonberg

    Ja så var det det där med: "Hanifi eller hanafi? Det är två olika ord." Och vilket ord menar du vilket med? Abu Hanifa som levde i slutet av 600-t. och dog i mitten av 700-t. skiljde sig från Imam Malik som levde under största delen av 700-talet, genom att lägga större vikt vid åsikter uppnådda genom individuellt resonemang. Malakiterna är ändå väldigt intressanta då de lägger stor vikt vid den praxis som fanns i Medina.
    Så när vi då rör oss i de här krokarna var det först Al-Shafi som dog i början av 800-t. som hävdade att Koranen var bokstavligen Guds Ord och först då började man betona vikten av att varje musli skulle lära sig arabiska. Alltså 200 år efter att Den Helige Profeten SAW dog!
    Rätt intressant...

  • Lejonberg
    BigDaddy skrev 2008-07-29 19:00:19 följande:
    Lejonberg: Jag tror det kallas sufistisk tariqah. Helt OT, jag vet.
    Hur kan något vara OT när tråden uppmanar oss att diskutera allt som rörö tron? Men vad heter det på svenska?
  • Lejonberg

    Nä du, det här är rena avkopplingen i jämförelse med mitt liv. Idag var jag ute med hunden och mötte en sådan där allt-förvanlig- muslimsk-ogift-steroid-gäng-pojke som blev rädd för hunden och därför kallade mig diverse respektlösa komplimanger. Och just nu skriker hans lillebror som en galning från balkongen under. Så jag tycker mig ha all rätt att efterlysa en rättvis återspegling av Islams skönhet istället för den förfulning vi ser idag!


    BigDaddy skrev 2008-07-29 19:23:33 följande:
    Lejonberg: Vi kanske ska lugna oss lite? Jag kan förstå att ämnet är viktigt för dig och att du då investerar dig själv i det du skriver. En sufistisk skola kanske man ska kalla det?
  • Lejonberg

    Kom på att det nog kallas "sufistiskt sällskap" på svenska. Vi har ju "fikah" som betyder skola (ja, jag vet jag transkriberar uselt). Men det är väl din ensak om du är muslim eller ej. Själv är jag väldigt privat privat. Nu är jag väl inte så anonym här på FL men jag religionstillhörighet är ju en ganska privat sak för oss svenskar. Och i det tidiga Islam var det väl inte helt ovanligt att man inte gick ut med sina sympatier.
    Pratar Teek Taak urdu? Jag trodde hon var afro... Vad kul att göra sig olika uppfattningar om varandra! Det finns nog risk att man kan ha träffats irl och inte ha den blekaste aning. Jag känner inte till the fitna card. Ska vi hoppa över till afroamerika får vi nog prata feminism i stället. Visst är det synd att vänskapen blir så flyktig.


    BigDaddy skrev 2008-07-29 20:17:01 följande:
    Ah, så pass. Dålig dag alltså. Dög sufistisk skola då? Mycket intressant tråd, med många aspekter utforskade. Även om Haraaz sträckte sig efter rött kort, även känt som The Fitna Card. Med förlaga hos de svarta i USA och deras Race Card. Ja, du förstår säkert. Hoppas diskussionsatmosfären hålls öppen fortsättningsvis också. Jag har blivit tillfrågad ett antal gånger nu huruvida jag är muslim eller inte. Kanske är det inte olikt en person som beskriver en sås ingående och omedelbart får en uppsjö med frågor om han eller hon är kock. Det gör att jag känner att jag vill ställa en kort motfråga. Är det viktigt för er som muslimska postare att andra är det? För ert sökande efter gemenskap som detta antyder verkar ta slut väldigt fort, med tanke på teek taak (han teek hai, ap ka sonno)och Haraaz röda kort på Lejonberg.
  • Lejonberg

    Kan det vara så att man frågar efter vilken tro människor har pga att man har ett behov av att kategorisera muslim - ickemuslim, riktig muslim - oriktig? muslim, praktiserande - icke praktiserande. Om man väljer att hålla sig ajour med alla aktuella fatwas som rådet i Mecka utfärdar eller att strikt följa en tankeskola riskerar man att dela in hela livet i det som är rätt och det som är fel. I verkligheten brottas människan med ett helt spektra mellan det absolut rätta och det absolut orätta, med miljoner saker som är nästan rätt och nästan fel. Det verkar mycket vanligare att konverterade muslimer gör så, än att de som föds muslimer gör så. Att försöka dela in alla livets göromål i absolut rätt eller fel kan leda till en osund livsstil. Det blir svårt att vara en produktiv medborgare och familjelivet kan bli dysfunktionellt.

  • Lejonberg

    Förresten, så bryr jag mig inte vem som anmälde mig. Det går ändå inte att fatta hur moderatorerna bedömer anmälningar. Bara att skriva på - sedan kan dom väl ta bort det som så önskas.

Svar på tråden -Muslimernas tråd-