Inlägg från: JojjeSkrutt |Visa alla inlägg
  • JojjeSkrutt

    -Muslimernas tråd-

    Hellu, vad händer här inne

  • JojjeSkrutt

    Kom på en grej när jag läste om jinn i andra tråden. Hur ser man på spöken i de muslimska skolorna? Då menar jag människors själar som på ngt sätt stannat kvar på jorden.

  • JojjeSkrutt

    Muslimah

    Ja, du var haj på det där med jinn. Det är typ samma som jag har fått höra av mamma och släkt. Min mamma säger tex alltid bismillah när hon häller kokande vatten i vasken, för hon säger att om en jinnmamma har sina barn där och man skadar dem så kan de bli riktigt arga på en och försöka hämnas. Vet inte hur mkt av det som är vidskepelse eller sanning. Men hon gör alltid så.

    En annan sak jag funderade på, är det de onda eller de goda jinnen som tar på sig en döds identitet...jag har en känsla av att det är onda, men å andra sidan så brukar de ju inte orsaka ngn skada direkt, så det kan ju vara goda osså...eller?

  • JojjeSkrutt

    Muslimah

    Sorry om jag hoppar över recepten, men jag är såååå nyfiken på jinn. Du säger att du har sett dem, hur såg det ut, och kan vem som helst se dem om de anstränger sig eller vet var de ska titta? Egentligen borde jag inte diskutera detta ämne mer, eftersom jag inte kunde få en blund inatt för att jag var så rädd efter att ha läst dina inlägg, vilket ledde till att jag väckte min man hela tiden, för att få tröst och trygghet, vilket ledde till att han hade en gnäll-dag idag, och det var inte så roligt för mig

    Men berätta mer...

  • JojjeSkrutt

    Haraaz

    Jag berättar nästan allt för min man (utom den gången jag tappade bort vår dotter i 10 minuter, och hittade henne inne på grannens tomt), för oftast känns det som att man får möjlighet att bearbeta det man har gjort eller varit med om, och så kan man få feedback, och då löser den knuten man har i magen upp sig, precis som Muslimah sa.

    Men ni kanske inte skall lyssna på mig, jag kan resonera bort allt mellan himmel och jord...tex när jag resonerar bort "skitsnack" ...det är inte skitsnack så länge man pratar med en nära vän eller sin syster/mamma/man.

  • JojjeSkrutt

    Hmmm...jag har faktiskt ett recept, det heter Namoura på arabiska...ska se om jag hittar det. Det är min ramadanfavvo, men man kan ju göra den närsomhelst

    Fast den misslyckades totalt sist jag gjorde den....blev helt platt.

  • JojjeSkrutt

    Jag har aldrig råkat ut för det själv, men har en kusin som kunde samtala med en muslimsk jinn, men nackdelen vara att han fick dras med de andra som inte var så trevliga. Men min kusin är ju muslim och troende, så det är konstigt isf att de uppenbarar sig för honom om det är så att bara icke-troende kan råka ut för dem.

    Min bror berättade även för mig när han hade sin lägenhet i stan att han en gång blev väckt av en gubbe med skägg som stod lutad över honom när han låg och sov, och hans tjej blev även hon trakasserad av den här gubben, en natt så ploppa han in huvudet i deras sovrum och räckte ut tungan...jag har svårt att tro att min bror skulle hitta på det här eller ljuga ihop ngt sånt. De sa att han såg ut som en helt vanlig gubbe. Brrr...hur ska jag kunna sova inatt!!!

  • JojjeSkrutt

    Haraaz

    "Jag vet inte varför du är så himla kritisk mot allting, det verkar faktiskt inte som att du följer den Islam de flesta här gör utan någon form av sufism eller enbart efter eget tolkande. Man kan inte bara läsa Koranen och tro att allt däri är metaforer även om mycket är det."

    Vilken islam följer de flesta här inne? Är inte det svårt att veta? Sedan förstår jag inte varför man inte får tolka själv. Gud gav en oss en bok, skriven i ett utspritt och välutvecklat språk, lättillgängligt och praktiskt....för att enbart ett fåtal utvalda (av vem?) ska ha monopol på att tolka den (dessutom representerar de endast 50% av människorasen, den manliga)? makes no sense.

  • JojjeSkrutt

    Teek taak

    Vi möts igen min vän

    Har saknat dig i trådarna. Jo, men du vet iaf var jag står ang koranen och tolkningsfrågan. Men jag håller med dig i en sak, det krävs en spåkkunnig (i arabiska, både semantik, grammatik och vocabulär) och utbildad person (speciellt i historik), för att tolka den. När den översätts så görs det ju tolkningar indirekt, eftersom översättaren använder sig av sina egna referensramar, och vi vet ju hur rikt det arabiska språket är.

    "Om vem som helst tolkar på sitt vis blir islam en hopkok av olika tolkningar, en del är logiska och en del är idiotiska."

    Även här håller jag med dig. Det finns ju faktiskt rent idiotiska tolkningar, oftast sådana som snarare baseras på hadither, än koranen. Personligen anser jag att koranen borde duga som den är, utan tillägg eller avdrag, då skulle vi ha en mindre komplicerad och svårtillgänglig ideologi att eftersträva.

    Sedan måste jag även kommentera ditt inlägg om de hadither som används av shiiterna

    "Nope! Det handlar om kunskap om ´lmil hadith vad gäller sanad t.e.x så finns det inte en enda sahih hadith i dom shitiska hadithsamlingarna som går tillbaka till profeten saw."

    Hur avgör man det? Är det sunnilärda som avgör om shiiternas hadither är svaga, eller är det ett objektiv organ? För jag kan inte tänka mig att shialärda själva anser att de följer svaga hadither. Jag vill även påminna om den hadith jag sökte (som jag fortfarande kan finna) "Esraa wal Me3raj", som du ansåg var en svag hadith, men jag har hört motsatsen. Personligen är jag en 100% disbeliever när det gäller grenar av islam, jag tror bara på en islam, men jag tycker att det är intressant att höra andras motiveringar till varför just deras "sanning" är den enda.

  • JojjeSkrutt

    "Slöjan är en fråga som de lärda sen profetens tid är överrens om att den är ett påbud. Ingen, och här hävdar jag starkt, att ingen lärd inom tiderna utfärdat en fatwa om att slöjan inte är ett påbud. Detta var svar på ditt exempel."

    Riktad till den som känner sig manad att svara. Ordet "påbud" är ett väldigt intressant begrepp. Finns det ngt motsvarande ord i koranen på arabiska? Vad har den för innebörd...egentligen?

Svar på tråden -Muslimernas tråd-