• La Lola

    Åt fläskfilet som var lite rosa i mitten...

    Det är toxoplasma gondii man kan drabbas av när kött inte är tillräckligt tillagat.

    Men risken är nog väldigt liten.

    www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx&epslanguage=SV


    //3 år tog det - jag ska bli mamma igen
  • La Lola
    Sarapa skrev 2008-07-27 10:13:50 följande:
    Var det svenskt kött är risken extremt liten!
    Är det?
    //3 år tog det - jag ska bli mamma igen
  • La Lola
    Sarapa skrev 2008-07-27 10:28:47 följande:
    Ja, har jobbat med kött i över sju år o det har inte hänt än, peppar, peppar...
    Det där förstod jag inte?
    Vad har inte hänt? Att du inte har blivit drabbad av toxoplasma gondii?
    //3 år tog det - jag ska bli mamma igen
  • La Lola

    Från länken jag la in (som jag la där för att den skulle läsas):
    "Genomstek köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt."

    Namnet fläskfilé antyder iaf för mig att den kommer från gris.
    Eller?

    Sen så är det inte listeria man riskerar att få.
    Det är toxoplasma gondii (står oxå i länken samt i inlägg nr 5).


    //3 år tog det - jag ska bli mamma igen
  • La Lola
    acv skrev 2008-07-28 08:50:15 följande:
    La LolaMan kan visst få listeria-infektion av att äta dåligt tillagat kött, det är alltså både Toxoplasma-parasiten och listeria-bakterien man ska vara rädd för. Båda är dock väldigt ovanliga men risken finns såklart om man äter kött som inte är upphettat rakt igenom till 70 grader. Risken är större ju längre in i graviditeten man befinner sig eftersom den gravida kvinnan får sämre och sämre immunförsvar ju längre in i graviditeten man går.
    Av själva köttet kan man få toxoplasma gondii.
    Men listeria finns inte i köttet från början.
    //3 år tog det - jag ska bli mamma igen
  • La Lola
    acv skrev 2008-07-28 09:19:06 följande:
    Vad stöder du det på?Enligt följande hemsida så kan man få listeria av kött.www.medscinet.se/infpreg/allinfo/main.asp...
    Från kostråden:
    "
    Var finns bakterien?

    Listeriabakterien är allmänt spridd i naturen och finns därför på många av våra livsmedelsråvaror. Den etablerar sig också lätt som husflora i vissa miljöer, till exempel i lokaler för livsmedelstillverkning. Bakterien bildar där så kallad biofilmer. Det är fläckar av bakterier som gärna sätter sig på oåtkomliga platser och är svåra att avlägsna. Därifrån kan de förorena livsmedlen under tillverkningsprocessen, vilket ställer till stora problem i vissa livsmedelsindustrier.


    Det som utmärker listeria är att den kan växa i kylskåpstemperatur, i vakuumförpackningar och förpackningar med så kallad modifierad atmosfär. Bakterien växer långsammare ju lägre temperaturen är. Ju längre tid livsmedlet förvaras desto större är risken att bakterien växer till skadliga halter. Listeria tål höga salthalter och frysning men kan inte växa i sur miljö, till exempel ättiksinläggningar. Bakterien dör vid vanlig matlagningstemperatur, cirka 70° C.


    Livsmedel där det finns risk för listeriasmitta är sådana där bakterien får möjlighet att föröka sig under produktionen (till exempel mognad av viss ost) eller förvaringen, och som inte upphettas innan den äts. Exempel är vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivad skinka, patéer, dessertostar (mögel- och kittostar) och kall färdigmat. Tillhör man någon av riskgrupperna, se nedan, bör man uppmärksamma denna typ av livsmedel särskilt. Läs mer om kostråd nedan."


     


    Så ja, listeria kan finns i kött.


    Men den finns inte där från början utan den kommer dit.


    I Ts fall skulle jag fundera mer på toxoplasma gondii än listeria.
    //3 år tog det - jag ska bli mamma igen
Svar på tråden Åt fläskfilet som var lite rosa i mitten...