aLs
Det är inte mitt argument. Som du ser i tidigare inlägg så citerar jag SLVs hemsida om listeria.
Saxat från livsmedelsverkets hemsida
"Listeria monocytogenes har isolerats från de flesta livsmedelstyper, som mjölk och mjölkprodukter, kött och köttprodukter, grönsaker samt fisk och skaldjur (Ryser
& Marth 1999). "
Det finns mer att läsa om både toxoplasmos och listeria på slvs hemsida om man vill veta exakt hur man gör för att undvika smitta.
tex så skriver man nedan om tex sushi och smörgåspålägg att om man följer nedanståenende råd så är risken för listeria liten (dom skriver inte riskfritt).
"Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjord eller nyförpackad produkt. Kontrollera förpackningsdatum.
Förpackad gravad och rökt fisk är de livsmedel där risken för listeria visat sig vara störst. Om man väljer en nygjord vara är risken att det ska finnas skadliga mängder listeria liten. Risken ökar ju längre tid förpackningen förvaras. I rå fisk, som i sushi, är risken för listeria liten om man väljer nygjord produkt.
Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.
Bakteriernas tillväxt påverkas av många olika faktorer, till exempel i vilken temperatur varan förvaras. Därför är bäst före-dag inte alltid en säker gräns. Om man undviker varor mot slutet av hållbarhetstiden är risken att det ska finnas skadliga mängder listeria liten. Exempel på produkter är skivad skinka och korv, kall färdigmat som sallader, smörgåsar, patéer och röror."