• acv

    Åt fläskfilet som var lite rosa i mitten...

    La Lola

    Man kan visst få listeria-infektion av att äta dåligt tillagat kött, det är alltså både Toxoplasma-parasiten och listeria-bakterien man ska vara rädd för. Båda är dock väldigt ovanliga men risken finns såklart om man äter kött som inte är upphettat rakt igenom till 70 grader. Risken är större ju längre in i graviditeten man befinner sig eftersom den gravida kvinnan får sämre och sämre immunförsvar ju längre in i graviditeten man går.

  • acv

    Djur kan vara infekterade och det är så bakterien kommer in i köttet men sen är det såklart farligare ju längre den får växa till sig i kylskåpet eftersom koncentrationen då blir högre och risken är också som du säger kontaminering av redan upphettat kött som ska kylförvaras. Kanske är det så att man inte varnar lika mycket för listeria i de berömda kostråden i vanligt kött som ska upphettas eftersom den dör redan vid 60 grader till skillnad från Toxoplasma-parasiten som inte dör förrän vid 70 grader.

    Saxat från livsmedelsverkets hemsida

    "Listeria monocytogenes har isolerats från de flesta livsmedelstyper, som mjölk och mjölkprodukter, kött och köttprodukter, grönsaker samt fisk och skaldjur (Ryser
    & Marth 1999). "

    Samtidigt ska man ju veta att mindre än 10 gravida per år i Sverige får listerios (listeria-infektion) och lika få få Toxoplasmos då det varje år föds ca 100 000 barn så risken är liten trots att bakterien är väldigt vanligt förekommande så det behövs sannolikt att bakterien har hunnit föröka sig ordentligt innan man drabbas av en infektion.

  • acv

    April 123

    Man ska välja skinka som kortats tid sen tillverkning har lagrats i kyl. Ju längre tid den har förvarats sen tillverkning desto större risk för att listeria har vixit till sig. Listeria är en bakterie som kan växa även i kyl och den dör inte vid frysning.

  • acv

    aLs

    Det är inte mitt argument. Som du ser i tidigare inlägg så citerar jag SLVs hemsida om listeria.

    Saxat från livsmedelsverkets hemsida

    "Listeria monocytogenes har isolerats från de flesta livsmedelstyper, som mjölk och mjölkprodukter, kött och köttprodukter, grönsaker samt fisk och skaldjur (Ryser
    & Marth 1999). "

    Det finns mer att läsa om både toxoplasmos och listeria på slvs hemsida om man vill veta exakt hur man gör för att undvika smitta.

    tex så skriver man nedan om tex sushi och smörgåspålägg att om man följer nedanståenende råd så är risken för listeria liten (dom skriver inte riskfritt).

    "Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjord eller nyförpackad produkt. Kontrollera förpackningsdatum.

    Förpackad gravad och rökt fisk är de livsmedel där risken för listeria visat sig vara störst. Om man väljer en nygjord vara är risken att det ska finnas skadliga mängder listeria liten. Risken ökar ju längre tid förpackningen förvaras. I rå fisk, som i sushi, är risken för listeria liten om man väljer nygjord produkt.

    Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.

    Bakteriernas tillväxt påverkas av många olika faktorer, till exempel i vilken temperatur varan förvaras. Därför är bäst före-dag inte alltid en säker gräns. Om man undviker varor mot slutet av hållbarhetstiden är risken att det ska finnas skadliga mängder listeria liten. Exempel på produkter är skivad skinka och korv, kall färdigmat som sallader, smörgåsar, patéer och röror."

  • acv

    För att förtydliga angående listeria så har jag letat upp följande från länstyrelsen STHLM.

    "En zoonos är en sjukdom som kan smitta mellan djur och människa.

    Sjukdomar som på ett naturligt sätt kan spridas mellan djur och människor kallas för zoonoser. Sådana sjukdomar kan exempelvis överföras via livsmedel eller genom direktkontakt med smittbärande djur. Man kan också utsättas för smitta då man blir biten av t.ex. fästingar eller myggor. Exempel på zoonoser är:

    salmonella
    campylobacter
    listeria
    tuberkulos
    rabies"

Svar på tråden Åt fläskfilet som var lite rosa i mitten...