Kycklinggryta för hela familjen
2 gula lökar
2 paprikor, gärna i olika färger
4 kycklingfiléer
4 dl creme fraiche
curry
ketchup
senap
Tärna kycklingen i små bitar och bryn den lätt i en gryta (gärna av gjutjärn) tillsammans med hackad gul lök, tärnad paprika samt 1 tsk curry. Rör ner creme fraiche, 1 msk ketchup och 1 msk senap. Koka några minuter. Skär man allt i små tärningar från början så blir grytan barnvänlig direkt, men man kan ju naturligtvis göra större bitar om man vill och sedan dela i mindre till barnet.
Ta undan 1 portion (1-1½ dl) till barnet. Krydda sedan med mer ketchup och senap tills lagom sälta för den vuxna smaken erhållits. Smaka gärna av med mer curry.
Servera till kokt ris och någon färsk grönsak, samt bröd.
Syrliga saker som tex creme fraiche, ketchup och senap fäller ut järnet ur järngrytan och maten blir på så sätt järnberikad. Ju längre koktid desto mer järn.
Kasslergryta med ananas för hela familjen
Kasslergryta med ananas för hela familjen
1 gul lök
1 röd paprika
500 gram kassler
1 msk vetemjöl
1 dl vatten
2½ dl matlagningsgrädde
1 syrligt äpple
1 liten burk ananas (4 ringar, alternativt krossad ananas)
chilisås
Hacka löken, tärna paprikan, äpplet och kasslern i små bitar, skär ananasen i mindre bitar eller använd krossad ananas. Spara spadet!. Bryn löken tillsammans med paprikan. Lägg i kasslertärningarna. Rör ner mjölet och tillsätt vattnet, grädden och 1 msk chilisås. Lägg ner äppelbitarna och anansen. Låt koka en liten stund så att äpplet mjuknar. Smaka eventuellt av med ananas-spadet om mer sötma önskas. Smaka av med mer chilisås efter att barnets mat tagits undan (ca 1-1½ dl).
Servera med kokt ris och någon färsk grönsak samt bröd.
Foliekokt fisk 1 portion
ca 50 gram fisk
2 tsk smör eller margarin
1 tomat eller ½dl gröna ärter
hackad persilja, klippt dill eller annat kryddgrönt
variera smaken med citronsaft, paprikapulver, gul lök eller purjolök
Se till att fisken är benfri. Lägg fisken på en bit folie. Doppa ev tomaten i kokande vatten, dra bort skinnet och hacka den. Lägg smör, tomat eller ärter, persilja/dill och cirtonsaft/paprikapulver och ev lök på fisken och gör ett litet paket. Låt paketet koka ovanpå potatis eller ris i ca 10 minuter. Öppna paketet och mosa grovt.
Allt-i-ett-gryta ca 10 portioner
1 stor hackad lök
2 msk smör el margarin
500 gram nötfärs
1 msk vetemjöl
2½ dl hönsbuljong
7-8 potatisar
2 dl vispgrädde
2 krm malen kryddpeppar
en pressad vitlöksklyfta
3 dl frysta ärter
Hacka löken och bryn den tillsammans med nötfärsen. Rör i mjölet och tillsätt buljongen under omrörning. Skala och skiva potatisarna. Lägg i potatisen och tillsätt grädden och kryddorna. Koka tills potatisen blivit mjuk. Lägg i ärterna mot slutet.