• camillimill

    Va fan är det frågan om? Är detta typisk för Kosovo Albaner eller? Hade ni accepterat detta? (långt)

    Nu är jag vansinnig. Fly förbannad är ett bättre ordval och jag tänkte konsultera er här innan jag gör något jag kanske får ångra.
    Vi bor i ett lägenhetsområde där det nyligen flyttat in två nya familjer med tre respektive fyra barn var. Det yngsta barnet är under året och kan således inte gå. Två av barnen är i lågstadieålder och de andra fyra är mellan 3 och 5 år.

    Jag skiter fullständigt i vilka vanor andra familjer har, så länge det inte påverkar min familj, men nu har det fan gått för långt här.

    Mammorna i de respektive familjerna är hemma på heltid, så samtliga barn, förutom de två som går i skolan, är hemma på dagarna.
    Barnen går inte på dagis och kan väldigt lite svenska. Den svenska som de kan är de inte så intresserade att praktisera i allafall eftersom de bara leker med varandra och då av naturliga och förståliga orsaker pratar sitt eget språk med varandra.

    Redan första dagen här, när jag släppte ut min snart 4-åriga dotter för att cykla, så kände jag att något va fel. Eftersom hon inte får vara ute och leka här på gården själv, så satt jag på trappan här utanför medan hon lekte. Hon hann inte mer än ta fram sin cykel så kom det här lilla gänget (4-5 ungar) i 3, 4, 5-års åldern och tog cykeln för henne, och så cyklade dom iväg! Min dotter stod där med sin hjälm och började gråta och jag hoppade fort ner från min trappa och ropade efter dom. Då slängde dom cykeln och sprang skrattandes iväg.

    Och den här typen av aktivitet har bara fortsatt. För det första så verkar det inte som att de tillåts vara inne och leka överhuvudtaget, för oavsett väder så är dom här ute på gården. 7 ungar som är helt förvildade! Även den yngsta av ungarna, han som inte ens kan gå, sätter mammorna ut i en gåstol här på gården så får de andra ungarna (de som i sämsta fall bara är kring 3 år, och i bästa fall kanske 8 år)passa under tiden hon gör något annat inne i lägenheten. Häromdagen gick jag och Nellie ut på gården för att leka, och då satt den här stackars bebisen i gåstolen och var ledsen.. Jag tittade mig förskräckt omkring o undrade var mamman var, men upptäckte att hon (som oftast) var inne och dammsög lägenheten.
    Hennes dörr stod på vid gavel och jag hörde hur hon dammsög utan minsta koll på ungen. (vi bor i den typen av lägenheter där alla har egen ingång, och där de som bor på andra våning har en utvändig trappa upp till sin ytterdörr.)

    Jag gick fram till ungen som satt i sin gåstol mitt på gården (där det för övrigt kör bilar emellanåt. Det är ett jättestort bostadsområde med kanske 50 gårdar som ser nästan likadana ut) och pratade med honom, varpå han tystnade. Ingen mamma i sikte och jag fick gå tillbaks till min dotter och hjälpa henne med hjälmen. Ungen började skrika igen, och i samma sekund kom min sambo ut och sa att jag fått telefon, så jag fick gå in några minuter. Under de kanske Fem minuterna som jag pratade i telefon, så tittade jag i fönstret när min dotter cyklade, och under hela den tiden så va barnet i gåstolen ledsen där nere.
    Samtidigt som jag kommer ut igen så kommer mamman ut från lägenheten och går fram och ger barnet någonting. Sedan återvänder hon in igen, och ungen tystnar.

    Jag sitter på trappan och många minuter passerar och jag hinner under tiden byta några ord med granntanten här bredvid, som informerar om att hon vid ett flertal tillfällen fått gå ut och ta loss barnet i gåstolen från häcken, som han lyckat fastna i. Ingen av de gångerna har hans mamma synts till.

    Efter pratstunden med henne så går jag nerför min trappa och fram till den här ungen igen, för att kolla vad han har för sig. (han står ju helt ensam i sin stol, och mamman, som fortfarande dammsuger, kan omöjligt se vad han har för sig då han står nedanför trappan som skymmer sikten från hennes fönster)

    Då har han en stor jävla brödbit och suger på! En bit limpa som jag aldriig i helvete hade vågat låta mitt barn ha SJÄLV o tugga på i den åldern. Ungen kan ju kvävas om en för stor bit slinker ner.

    Jag blir hypernervös och sätter mig på rimligt avstånd från barnet så att jag ser honom hela tiden. Är ju såklart livrädd att han ska sätta den i halsen! Efter en stund blir han ledsen igen, och börjar gråta och ropa.. Ingen mamma i sikte och jag blir helt skitstressad. Det känns liksom fel att gå in och knacka på (en dörr som dessutom står öppen) o säga att hennes barn är ledset, för det är fan inte MIN uppgift att informera om. Man kan ju inte släppa en tio, elva månaders bebis i typ en halvtimme ute utan uppsikt!

    Ja, ja. Skitsamma. Efter ytterligare en stund så kommer så mamman och tar in barnet, och jag blänger allt jag kan o skakar menande på huvudet. Hon ignorerar mig helt.

    Den här typen av incidenter har inträffat under flera veckor nu, och barnen (Alla barnen, även de som bara är 3 år) går ALDRIG in innan klockan 10 på kvällen. Oftast är de ute betydligt längre än så, kanske till 11 eller halv 12.
    I ärlighetens namn så skiter jag i vilket. Folk får ha sina vanor som det behagar dom, och under semestertider o sådär så har min dotter som vanligtvis lägger sig kring halv 8 inte lagt sig innan 9, halv 10, så folk får ju såklart göra som dom vill, utan att det säger något om deras föräldrarskap.

    Men nu har skolorna börjat och semestrarna slutat och folk börjar komma tillbaks till rutiner o liknande. Alla utom Dom. Dom håller fortfarande på o väsnas och har sig, och flera av grannarna är helt vansinniga och har försökt prata med dom utan resultat eller förändring.

    Dom är helt galet våldsamma ungarna, och slåss, skriker och kastar grejer här ute som om dom vore komplett galna hela högen.
    Och jag har med egna ögon bevittnat hur mamman till barnen har gått ut och brutit av en stor pinne från trädet utanför, och sprungit efter småungarna och piskat dom för att de bråkat för mycket. (om den ena 4 åringen slår den andra, så får den som slår stryk av mamman!)

    Öga för öga, tand för tand.

    Jag har vid några tillfällen försökt säga till både barnen o mammorna, men barnen bara springer iväg, och mammorna lådsas som att de inte förstår svenska och vänder mig bara ryggen.

    Barnen har spottat på min dotter flera gånger och piskat en av de andra (svenska) grannbarnen med en pinne, och de har snott barnens cyklar, scootrar och sandleksaker, och en av mammorna på granngården berä'ttade att där de tidigare bodde (den ena av den här familjen har blivit förflyttad tidigare för att de störde så mycket) så kom det ibland föräldrar från andra gårdar hem till den här problemfamiljen, och tog tillbaks leksaker och liknande som den här problemfamiljens barn snott.

    Jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Jag känner mig helt rådvill.
    Nu är klockan 22 på kvällen och de är fortfarande ute. Nu är mammorna ute tillsammans med dom, och det är ett himla liv, både på mammorna och barnen. Klockan 21:00 var jag ute och sa att de får dämpa sig, och klockan 21:15 när Nellie vaknade av allt liv, så va jag ute igen och sa till den ena mamman på skarpen att nu får det vara bra! Att jag har barn som behöver sova o att de får vara tysta.

    Hon svarade irriterat (hon som knappt kunde svenska tidigare) att barnen inte ville vara inne och leka, och att de är lediga i morgon. (va fan. dom är alltid lediga, hennes barn!!)
    Jag sa att alla barn inte är lediga, och att det hur som helst måste tas hänsyn till att det finns barn här som inte är uppe till midnatt.
    Hon bara vände mig ryggen och jag ropade "men hallå" till henne och sa att det står i varbergs bostads informationsblad att man måste ta hänsyn till sina grannar.

    Hon sa att det va fradag och att vissa av hennes frannar brukar spela musik sent på nätterna och att hon inte störs av det. och dessutom, sa hon, så va ju hennes barn ute. Mitt barn va ju inne!

    Jag svarade att det fan inte spelar nån roll att mitt barn är inne! Jag frågade om hon trodde att det va helt ljudisolerat och att det för övrigt aldrig är jag som spelar hög musik på helgerna. (jag har småbarn och är dessutom höggravid i vecka 40 med BF i övermorgon.)

    Hon bara vände mig ryggen igen och då gick jag in.

    Jag vet inte vad jag ska göra. Jag vill ha lugn o ro här på kvällarna, och även om det enligt kontraktet inte ska vara HELT tyst i lägenheterna förrän 22.00, så måste man väl kunna begära att de, om de nu MÅSTE vara ute o leka efter 20.00, ska kunna ta hänsyn o ge fan i att SKRIKA iaf???!!

    Dessutom vill jag känna mig trygg i att min dotter blir behandlad med respekt när hon är ute och leker på gården. Jag vill inte att hon vare sig ska behöva bevittna hur de ANDRA ungarna slår varandra gula och blå med diverse tillhyggen, eller att hon ska se hur mammorna slår sina barn, eller att hon ska höra hur mammorna skriker som idioter på sina ungar när de bråkar för mycket.
    Jag vill inte att hon ska växa upp i ett så hårt klimat där man spottas, slåss och skriker på varandra dagarna långa.
    Det är också svårt att motivera för henne varför hon ska in och äta klockan 7 för att vara i säng till halv 8 eller 8. Hon är ju också ledig nu i väntan på lillasyster eller lillebror. Det är ju svårt att förklara varför hon måste ligga i sängen o lyssna på hur de andra ungarna skriker och har sig utanför.

    Jag vet inte om det spelar roll att de är från andra länder. Att de är kosovo albaner, men alla som jag har pratat med vittnar om att det hänger ihop. Att de har helt andra sätt att se på barnuppfostran, aga och tider. Barnen somnar när de somnar och är ute sent på kvällarna.

    Det kan ju vara rena tillfälligheter det här, men man börjar fan undra när så många vittnar om samma sak.

    Förslåt att det här blev en halv roman.. Jag vet bara inte vad jag ska göra.
    Mvh Camilla

  • Svar på tråden Va fan är det frågan om? Är detta typisk för Kosovo Albaner eller? Hade ni accepterat detta? (långt)
  • Tant J
    smoothiz skrev 2008-08-26 19:51:24 följande:
    Tant J skrev 2008-08-26 19:47:39 följande:
    hur kunde man få din fråga att bli till ett påhopp om rasism undrar jag?... jag förstår att JAG kan låta krass men du frågade ju faktiskt bara om hon menade sämre vanor...
    Ja. Det var visst en känslig fråga? *fattar nada*
  • LjubaviMoja
    smoothiz skrev 2008-08-26 19:46:54 följande:
    jo det har du sagt i flera trådar förut..och din ton gentemot invandrare brukar va allt annat än nice så jag tycker det e hyckleri att anmäla mig men du gör precis som du vill, jag tar inte åt mig alls faktiskt..och om du nu nämner att invandrare har andra vanor här så måste du väl mena negativa eller hur, det framgår väl av dina tidigare inlägg här i tråden...? och som sagt, ts har INGET med att det är kosovo-albaner att göra, etniskt ursprung hör inte hit öht..
    Du vet väl om att du kan anmäla tbx då man inte får säga att man anmält någon det står i reglerna. Men tydligen vet inte den här issisis det.
    Att bli far är inte svårt, däremot att vara det
  • Jeta
    isisisis skrev 2008-08-26 19:39:54 följande:
    Tant J skrev 2008-08-26 19:38:21 följande:
    Nä! Det gör jag inte.Jag menar överhuvudtaget!Jag är inte rasist!Snacka om påhopp!
    vem sa att du är rasist?
  • ÖNadja

    ja blir imponerad att du har lyckas förklara allt så bra! =)

    Så där är det i våran by också, barnen är ute sent, små barn är ute med större barn (större barn som man inte ens själv skulle låta va ensamma ute), cyklar utan hjälm och låter barnen hoppa omkring i bilen.

    Det är nog nåt som följer med från deras hemland...

    När du säger att barnen bara skriker och slåss och lever om så tänker jag på en gång "Nanny akuten", barnen är ju understimulerade!

    Du har ju försökt prata med dom utan resultat, hade jag varit du så hade jag pratat med hyresvärden (jag antar att ni hyr..?) och bett han/hon reda ut saken.

    Har det kommit nån bebis än..? =)

  • frumosã fata
    isisisis skrev 2008-08-26 18:59:07 följande:
    Jag vet hundratals exempel på att invandrarfamiljer har andra vanor än infödda svanskar !
    ja, men andra vanor behöver inte betyda att man är ansvarslös och ngåon att anmäla till soc..som sagt.

    vi har lite andra vanor då det gäller mat-o sovtider, rutiner osv. Ja, det kanske beror på kultur. Men vi är inte dåliga föräldrar.
    eu sunt
  • smoothiz

    Hot Mama211 skrev 2008-08-26 20:33:07 följande:


    Du vet väl om att du kan anmäla tbx då man inte får säga att man anmält någon det står i reglerna. Men tydligen vet inte den här issisis det.
    jodå det vet jag. men jag bryr mig inte med det, vill isisisis anmäla mig även fast hon bryter emot reglarna själv ja då får det stå på henne. det e ju hyckleri om inte annat...
  • smoothiz
    Jeta skrev 2008-08-26 20:41:43 följande:
    vem sa att du är rasist?
    ingen har sagt nått om det alls..det va tant j som frågade om hon menade sämre vanor, eftersom familjen i ts var albaner och isisisis slänger in ett inlägg som säger att invandrare har andra vanor..(givetvis antog vi alla att hon menade sämre annars är det ju inte relevant öht att slänga in den kommentaren i denna tråd)..och då kom anklagan om påhopp osv..tror vi fattar nada allihop här efter det..
  • camillimill

    Oj, vilket tjafs det blivit här då.. 

    Kan man inte bara skippa den här rasist kontra icke rasist biten? Jag som trådstartare vill hur som helst ogärna förknippas med det ställningstagandet iaf. Jag kan bara konstatera att det bor två problemfamiljer i området, och att de båda är kosovo albaner, samt att de, i mina ögon, har märkliga,  (och enligt svensk lag,) förbjudna sätt att uppfostra sina barn på.

    Sen om det hänger ihop med det faktum att de kommer från en annan kultur, eller om det enbart handlar om bristande omdöme och ensilda individer, det kanske kan kvitta i det här sammanhanget?
    Jag ställde bara frågan om etnisitet och uppförande kunde hänga ihop och isåfall förklara/försvara deras beteende. Om inte, så kan man ju släppa hela frågan om varifrån de kommer, för då är det ju helt oviktigt.

    Självklart hade min reaktion på deras beteende varit detsamma om det varit svenskar, men då hade det kanske kommit andra frågeställningar med in i bilden? Jag hade kanske fått frågan om det finns något missbruk i familjerna? Om det finns pappor med i bilden? Om det verkar finnas andra sociala/psykiska problem?

    Alla sådana saker är ju relevanta därför att de eventuellt kan säga något om varför en person eller en grupp uppför sig som de gör. Ibland kan kultur och ursprung vara svar på frågan, och av den anledningen blandade jag in deras ursprung i trådstarten.
    Jag är ju som sagt var ingen kosovoalbansk expert, och för mig är det inte otänkbart att de tillåter barn i alltmer yngre åldrar ta ett större ansvar för sig själva och sin lek. I deras kultur kanske det inte ses som något konstigt med barnaga, och därför kanske även de våldsamma beteendena jag uppmärksammat här på gården kan förklaras.

    Jag tycker det känns så konstigt att det ska bli ramaskri bara för att man ibland kanske tror eller undrar om klasstillhörighet/kultur eller etnisitet hänger ihop med vissa beteenden.
    Det är ju självklart att det gör det!

  • smoothiz
    camillimill skrev 2008-08-27 10:17:53 följande:
    Oj, vilket tjafs det blivit här då..  Kan man inte bara skippa den här rasist kontra icke rasist biten? Jag som trådstartare vill hur som helst ogärna förknippas med det ställningstagandet iaf. Jag kan bara konstatera att det bor två problemfamiljer i området, och att de båda är kosovo albaner, samt att de, i mina ögon, har märkliga,  (och enligt svensk lag,) förbjudna sätt att uppfostra sina barn på.Sen om det hänger ihop med det faktum att de kommer från en annan kultur, eller om det enbart handlar om bristande omdöme och ensilda individer, det kanske kan kvitta i det här sammanhanget?Jag ställde bara frågan om etnisitet och uppförande kunde hänga ihop och isåfall förklara/försvara deras beteende. Om inte, så kan man ju släppa hela frågan om varifrån de kommer, för då är det ju helt oviktigt.Självklart hade min reaktion på deras beteende varit detsamma om det varit svenskar, men då hade det kanske kommit andra frågeställningar med in i bilden? Jag hade kanske fått frågan om det finns något missbruk i familjerna? Om det finns pappor med i bilden? Om det verkar finnas andra sociala/psykiska problem?Alla sådana saker är ju relevanta därför att de eventuellt kan säga något om varför en person eller en grupp uppför sig som de gör. Ibland kan kultur och ursprung vara svar på frågan, och av den anledningen blandade jag in deras ursprung i trådstarten.Jag är ju som sagt var ingen kosovoalbansk expert, och för mig är det inte otänkbart att de tillåter barn i alltmer yngre åldrar ta ett större ansvar för sig själva och sin lek. I deras kultur kanske det inte ses som något konstigt med barnaga, och därför kanske även de våldsamma beteendena jag uppmärksammat här på gården kan förklaras.Jag tycker det känns så konstigt att det ska bli ramaskri bara för att man ibland kanske tror eller undrar om klasstillhörighet/kultur eller etnisitet hänger ihop med vissa beteenden.Det är ju självklart att det gör det!
    men det har ju flera påpekat här i tråden att detta är inget speciellt för kosovo albaner, alltså har det inte med kultur eller etnicitet att göra! det finns många dåliga svenska familjer, titta bara på stackars bobbys familj! och jag vet flera knarkare och skithögar (svenska och norska) som aldrig sku haft ungar. dom är rötägg och olämpade föräldrar helt enketl, det har väl för fasen inget med kultur eller etnicitet att göra eller hur???
    det e bara när det kommer till invandrare från icke-västliga länder att kultur och etnicitet dras in direkt!
  • Babys2009
    Silverglitter skrev 2008-08-26 17:38:11 följande:
    Men ärligt talat, inte är det väl konstigt att TS frågade om det kunde ha med ursprunget att göra. Man måste väl inte vara rasist eller mena något elakt med det. Man har ju olika vanor i olika länder (faktiskt, det är så, inte ett dugg konstigt) För att veta hur man ska ta tag i problemet kan det vara intressant att vet om det till exempel är vanligt i det landet att barnen får vara uppe sent på kvällen/lämnas att se till varandra. Om det är vanligt i Kosovo kanske förldrarna tycker det är helt naturligt och därför ignorerar TS. Dom kanske tycker hon är konstig, och tycker synd om hennes dotter (och andra svenska barn)som inte får vara ute sent/ "övervakas" av föräldrarna hela tiden. Men har man kunskap om varandras kulturer och vanor så borde det ju underlätta kommunikationen. Nu verkar ju iofs föräldrarna till de vilda ungarna tyvärr inte vara särsklit tillmötesgående. Men ändå, jag ville bara säga att jag inte tyckte TS fråga var varken konstig eller orelevant.
    För mig är det oerhört märkvärdigt i det samanhang hon framställer frågan, men det kanske har med att göra hur erfaren man är och bildad inom det området? När barn far illa pga ansvarslösa föräldrar är ursprunget inte relevant det som är relevant är att barnet far illa. Sedan behöver man naturligtvis veta orsaken, utan orsak kan man inte förändra eller veta orsaken till problemet kring omständigheterna men problemet är inte att t.ex barnaga är tillåtet i hemlandet, barnaga förekommer mer eller mindre över hela världen, problemen i sådana här familjer där man struntar i barnen och inte ser till deras bästa handlar i huvudsak om indeviden alltså föräldrarna då som av någon anledning saknar förmågan att se till sitt barns bästa. Det brukar handla om att föräldern inte mår bra, depression, missbruk, mentalthandikapp och sociala omständigheter som påverkar omdömmes förmågan därför kommer aldrig TS fråga bli relevant då den aldrig kan ge ett svar eller en lösning på denna familjens problem.

    Naturligtvis tror jag inte att TS stält frågan för att vara elak men jag tycker det är brist på kunskap och för mig är det dessutom oerhört märkvärdigt att man kan se på som åskådare när barnet far illa utan att göra något åt saken mer än att starta en tråd på fl...
    Min babys i magen BF 27/2-09
Svar på tråden Va fan är det frågan om? Är detta typisk för Kosovo Albaner eller? Hade ni accepterat detta? (långt)