• Thugs

    Fetaost

    Kan man äta fetaost, i detta fall ICAs egna, när man är gravid? Ska grilla ikväll och jag älskar fetaost till grillat men vet inte om det är okej att äta...
    Råd tack!

  • Svar på tråden Fetaost
  • xenaa

    klart du kan! de som finns på ica är pastoriserad så det ska gå'!


    ♥ Leo 2oo7-o6-22 ♥ - ♥ Bönan BF 2oo9-o2-26 ♥
  • Esprie

    om osten är pastorisedad får man äta den.. det står på förpackningen.. de flesta fetaostar är det

  • villemo07

    oh vad bra fråga, jag undrade precis samma sak!!!!

  • tantbrun

    Hej! Nu har jag en liten fråga!

    citerar slv´s hemisda:

    "Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går bra att äta."

    fetaost innehåller getost eller fårost (wikipedia:En traditionell fetaost är tillverkad av får- eller getmjölk)

    Chevre innehåller också getost.

    Man får äta feta (som är gjord på getost), men inte chevre (som är gjord på getost)?

    Verkar det inte lite konstigt, eller är det något jag inte fattar?

  • Trulsa1985
    tantbrun skrev 2008-08-31 16:03:57 följande:
    "fetaost innehåller getost eller fårost (wikipedia:En traditionell fetaost är tillverkad av får- eller getmjölk)Chevre innehåller också getost.Man får äta feta (som är gjord på getost), men inte chevre (som är gjord på getost)?Verkar det inte lite konstigt, eller är det något jag inte fattar?
    samma sak undrade jag när jag var gravid. Vilket gjorde att jag inte orkade gå och oroa mig och åt därför ingen ost alls under min graviditet...
  • värpsjuk

    Apetinas ost är gjord på pastöriserad komjölk om man inte väljer den som heter Apetina grekisk feta... om man vill vara på den säkra sidan

  • Kenzie

    tantbrun: Chevre och fetaost är två helt olika ostar med vitt skilda tillverkningsprocedurer. Bara för att de både är gjorda av get(får)mjölk behöver det inte betyda att de är likvärdiga.
    Fetaost är fritt fram att äta så länge den är pastöriserad. Chevre är en mögelost och ska inte ätas. På slv.se finns det jättebra information om man är osäker.

    Det är som att säga: Brie är gjord av komjölk och det är hushållsost också, varför får man äta hushållsost med inte Brie.

  • tantbrun
    Kenzie skrev 2008-08-31 16:41:09 följande:
    tantbrun: Chevre och fetaost är två helt olika ostar med vitt skilda tillverkningsprocedurer. Bara för att de både är gjorda av get(får)mjölk behöver det inte betyda att de är likvärdiga. Fetaost är fritt fram att äta så länge den är pastöriserad. Chevre är en mögelost och ska inte ätas. På slv.se finns det jättebra information om man är osäker.Det är som att säga: Brie är gjord av komjölk och det är hushållsost också, varför får man äta hushållsost med inte Brie.
    Då fattar jag! Anade nästan att det var något sånt. Man är ju ingen expert på ostar!
  • Mirjis

    Fast min bm sa att man skulle undvika ALLA sorters fetaost...

  • Puma87

    så länge osten är pastöriserad så går det bra =)


    En ung kvinnas väg till att bli en mamma
  • La Lola
    Mirjis skrev 2008-08-31 18:52:18 följande:
    Fast min bm sa att man skulle undvika ALLA sorters fetaost...
    Då har din BM väldigt, väldigt fel o noll koll på kostråden tyvärr....

    För det står ju så tydligt i ostguiden vad det är som gäller:

    www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx&epslanguage=SV
    //3 år tog det - jag ska bli mamma igen
Svar på tråden Fetaost