• Arien

    Provrörsbarn är fejkbarn (?)

    Om man har den inställningen, vilket man givetvis har rätt att ha, så antar jag att man även tycker att det är fejk att exempelvis bli frisk från cancer via cellgifter. Det är ju också "fejk". Om man inte tycker att man ska ha barn om man inte kan göra dem själv, dvs. utan hjälp, så borde man ju heller inte tycka att det är ok att "ta hjälp" när man är sjuk. Det kroppen inte klarar naturligt ska man inte få hjälp med helt enkelt. Eller är det bara själva "köpandet" hon vänder sig emot? Jag kan i så fall inte se skillnaden mellan att samhället, dvs. vi alla, betalar för sjukvård/IVF eller liknande via skattsedeln eller att man själv gör det direkt ur plånboken. "Köp" som "köp". För egen del tycker jag att det är självklart att man ska få och ta emot hjälp både för barnlöshet och sjukdomar.

  • Arien

    Fast då glömmer man bort att det samhällsekonomiskt är en vinst att hjälpa barnlösa par att få barn. I vart fall sa vår fert.läkare att en studie helt nyligen visat att de par som får hjälp "belastar" sjukvården mindre efter att de fått hjälp (och då bortser man från den direkta hjälpen med barnlösheten) + att de barn som föds generellt sett är mer välfungerande och därför belastar samhället mindre än ett "vanligt" barn.

  • Arien
    JA77 skrev 2008-09-23 22:31:40 följande:
    Svar på #72Nej nej, inget problem att samhället betalar till viss del. Min personliga åsikt är att det skall vara just så - man ska inte ha rätt till hur många försök som helst på samhällets bekostnad.Dock kan jag tycka att det är märkligt att det inte är lika över landet!
    Men man har ju inte rätt till hur många försök som helst. Prioriteringarna är ju redan gjorda och inget landsting betalar mer än 3 försök. Det är ju ganska självklart att botande av livshotande sjukdomar ska bekostas före IVF-försök, men precis så funkar det ju redan. Hur hamnade diskussionen här förresten. I trådstarten säger du ju att din kusin tycker att IVF-barn är fejk och att hon inte vet vad hon ska säga till barnet. Sen blev det helt plötsligt en prioriteringsfråga för landstingen... Inte riktigt samma sak, men det kanske berodde på att du missförstått din kusin...?
  • Arien
    7804 skrev 2008-10-02 15:55:59 följande:
    Jag har ett företag som säljer babykläder. På en body är det ett stort rötthjärta med en banderoll över, i vilken det står "Kärleksbarn". En tjej kom in och kikade på den, hon var ute efter julklapp till sin kompis nyfödda dotter. "En sån här kan man ju INTE köpa" utbrast hon när hon såg bodyn. "De har ju fått en IVF-bebis".Otroligt sårande tycker jag, som är inne i både adoption och ivf-karusellen. Tänker folk verkligen så här?
    Som min man sa när jag "beklagade" mig över den oromantiska tillblivelsen av vårt barn (eller det vi hoppas få om ca en månad): "oromantiskt visst, men det krävs oerhört mycket kärlek för att göra barn genom IVF".
Svar på tråden Provrörsbarn är fejkbarn (?)