Brukar du baka eget bröd?
Här är min favorit som folk ständigt ber om receptet på. Det innehåller nyttigt fett och protein och inget socker.
Valnötsbröd
50 g jäst (färsk)
5 dl vatten (ca 37º C)
2 msk olivolja
3 tsk salt
250 g lätt kesella
100 g valnötskärnor
5 dl rågsikt
11 dl vetemjöl special
Gör så här
Rör ut jästen med vattnet. Arbeta sedan in samtliga ingredienser och ta sist i så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda. Arbeta degen kraftigt, gärna upp till 10 minuter. Jäs degen i bunken 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Arbeta degen på lätt mjölat underlag. Dela den, och därefter varje halva i tre bitar. Rulla ut ca 40 cm långa längder och fläta dem tre och tre. Forma två kransar och lägg båda på en plåt med bakpapper. Jäs ca 20 minuter på plåten.
Grädda bröden i nedre halvan av ugnen 30-35 minuter eller tills de känns klara. Låt dem svalna på galler.