• Storkisse

    nyföddhetsgulsot

    Varför kallas det detta? När vi va på första besöket hos BM frågade jag var ifrån barnet fick smittan som ger barnet gulsot, då sa hon att barnet inte alls får gulsot!
    Men varför säger då folk att nyfödda barn får Gulsot?

    Wikipedia är bra. Gulsot i deras lilla värld:


    Gulsot även kallat ikterus är ett tillstånd då nedbrytningsprodukter i kroppen gör så huden, ögonvitorna och slemhinnor antar en gulaktig färgton. Gulsot är ett symptom på dålig leverfunktion och orsakas av hyperbilirubinemi (bilirubin är en nedbrytningsprodukt av blodets hemoglobin). Den vanligaste orsaken till gulsot är leverinflammation (hepatisk ikterus), hepatit, men gulsot kan uppstå även vid exempelvis cancer i levern eller kraftig destruktion av röda blodkroppar (prehepatisk ikterus) som vid exempelvis malaria. Även posthepatisk ikterus förekommer d v s en form av gulsot som orsakas av gallstas (hindrat avflöde av galla). Stasen kan orsakas av diverse tillstånd t ex gallsten, neoplastiska förändringar (både godartade och elakartade processer) och corpus alienum (främmande kropp).


    Vanligast i Sverige är hepatit A, B eller C. Hepatit A smittar via förorenat vatten och mat medan de två andra främst smittar via blod. Trötthet, feber, illamående och kräkningar är tidiga symtom, men infektionen kan också vara symtomfri. Typiskt för hepatit är att ögonvitor och hud blir gula. Det finns vaccin mot hepatit A och B. Gulsot finns i olika varianter. De olika typerna av smittsam gulsot har fått bokstavsbeteckningar med utgångspunkt från i vilken ordning de har upptäckts. De vanligast förekommande i Sverige är hepatit A, B och C. Alla tre orsakas av olika virus. Sjukdomssymtomen är likartade, men det finns stora skillnader när det gäller hur sjukdomarna smittar, hur många som insjuknar, sjukdomens förlopp och risken för att få en bestående infektion.

  • Svar på tråden nyföddhetsgulsot
  • Verbalize

    jo men visst heter det gulsot även på bebisar... men skillnaden är att bebisens gulsot oftast inte beror på någon leversjukdom....

    bebisen bildar jättemkt röda blodkroppar under tiden i mammas mage o när dom röda blodkropparna sen dör bildas rätt mkt bilirubin o en nyfödds lever klarar inte av att ta hand om allt bilirubin utan det samlas då ist i blodet vilket i sin tur leder till gulheten


    Det blir inte bättre än du gör det... så dä så!
  • Storkisse

    o sola solarium hjälper då till att bryta ner detta eller?

  • Verbalize
    Storkisse skrev 2008-09-27 11:18:00 följande:
    o sola solarium hjälper då till att bryta ner detta eller?
    nja ljusbehandling är det
    Det blir inte bättre än du gör det... så dä så!
  • Åsa

    Gulsot syftar bara på det som syns, alltså att huden ser gul ut (eller ögonvitorna för den som är så mörkhyad att det inte syns på huden).
    Vad beträffar Wikipedia så kan ju vem som helst skriva där så det är ju klokt att läsa vad där står med ett kritiskt öga men här nämns ju faktiskt bilirubinet som det handlar om hos bebisar, även om det inte utvecklas.
    Det hjälper för övrigt med vanligt dagsljus också även om det inte är lika effektivt som ljusbehandling som tas till bara när det verkligen behövs. Vår äldsta fick ljusbehandling en dag ("plattor" med ljus direkt mot kroppen under filt/kläder).

  • Myrtille

    Gulsot är ett symtom, inte en sjukdom. Det är som att säga "hosta". Hostan kan bero på TBC eller virus eller bakterier eller rökning eller cancer eller....
    Gulsoten hos nyfödda orsakas av bilirubin i huden, precis som hos folk med hepatit, men det är olika processer som gör att bilirubinet hamnat där.

Svar på tråden nyföddhetsgulsot