Det är en lång process som sagt och det görs inte lättvindigt. Jag fick min diagnos för ca 1,5 år sen efter att ha varit feldiagnosticerad i 12 år.
Idag kan man få diagnosen Borderline personlighetsstörning (BPS) eller Emotionell Instabil Personlighetsstörning (IPS) som är två namn för samma sak. Det handlar bara om vilken diagnosmaual din läkare använder sig av. Inget är mer "rätt" att använda, men det börjar bli vanligare att man får IPS som diagnosnamn.
Vilka mediciner man använder verkar finnas i lika många konstellationer som det finns patienter. Det finns inga speciella "borderlinemediciner". Den terapibehandling som finns och som är speciellt framtagen för att passa borderlineproblematik är dialektisk beteendeterapi (DBT. Terapin kom hit från USA. I Sverige är Karolinska sjukhusets Borderlineenhet (Stockholm) ledande.
Jag går i DBT sen ca ett halvår nu och tycker det är fantastiskt. Har testat andra terapiformer innan som inte alls fungerat lika bra. Jag äter Lyrica och Atarax dagligen, men har theralen samt Imovane vid behov. Det har också växlat en del bara senaste året, men just nu tycks detta fungera bra.
En väldigt bra community på nätet är www.borderline.nu
Där samlas "bordisar", anhöriga, utläkta bordisar, hälso- och sjukvårdspersonal mfl och stöttar, informerar och delar med sig.
Var inte rädd för diagnosen. Prognosen är mycket god och det är en gåva att äntligen få veta vad som är problemet så man kan jobba med rätt saker....så var det för mig i alla fall.
Lycka till!